REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA specialistai atrinko tris Saulės sistemos asteroidus, iš kurių 2014 metais bus pasirinktas labiausiai tinkamas partempimui į Žemę, pranešė „Space.com“. Apie tai buvo pranešta San Diege (JAV) vykusioje AIAA SPACE konferencijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Galutinis sprendimas dėl konkretaus „importuojamo“ asteroido bus priimtas po išsamaus šių asteroidų tyrimo, sakoma pranešime.

REKLAMA

Anksčiau NASA astronomai buvo pasiūlę 14 asteroidų, kuriuos per keletą metų būtų galima atvilkti prie Žemės orbitos pasitelkus specialų kosminį vilkiką. NASA Netoli Žemės skriejančių objektų programos mokslinis vadovas Paulas Chodas pareiškė, kad kol kas mokslininkai negali nustatyti atrinktų asteroidų dydžio, todėl atranka rėmėsi tik jų orbitų parametrais.

2014 m., pasak jo, NASA astronomai atliks papildomus tyrimus, o galutinis patvirtinimas bus atliktas 2016 m. NASA 2014 m. biudžete asteroidų, kuriuos būtų galima atvilkti prie Žemės, tyrimų programai skirta 100 mln. dolerių. Visa programa, pirminiais vertinimais, JAV iždui atsieis 2 mlrd. dolerių. Į ją įeina ir astronautų skrydis prie pasirinkto asteroido naujuoju kosminiu laivu „Orion“.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal šią programą 2017 m. prie pasirinkto asteroido priartės specialus kosminis aparatas, kuris apgaubs jį vilkimui skirtos konstrukcijos „stikline“ ir savo varikliais koreguos asteroido orbitą tol, kol jis bus nukreiptas reikiama trajektorija.

Skrydis prie Žemės truks apie 3 metus. Asteroidas turėtų būti atvilktas prie Mėnulio orbitos. Tada prie jo bus galima pasiųsti kosminį laivą „Orion“ su astronautais, kad šie galėtų paimti asteroido paviršiaus mėginius ir jį išsamiai ištirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų