REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skandalinga namo renovacijos pradžia: pažadai, keli pastoliai ir alkoholio nevengiantys darbininkai

Darbų vykdytojai: viskas vyksta sklandžiai, o greitai darbai pasistūmės

Viena kregždė – ne pavasaris, o keletas sukrypusių pastolių – ne renovacija. Taip mano sunerimę Gedimino gatvės 24-ojo daugiabučio gyventojai – artimiausiu metu turėjusi baigtis namo renovacija iki šiol nė neįpusėjo. Remontininkai ir renovacijos iniciatoriai atkerta, kad visi darbai eina kaip iš pypkės. Mažiausią kainą konkurse pasiūliusi bendrovė iš Pagėgių „Meliovesta“ pagalbon pasikvietė iš skolų neišbrendančius subrangovus.

Renovacija vyksta labai lėtai

Į „Tauragės kurjerio“ redakciją paskambinusi viena šio daugiabučio gyventojų pasiguodė santechnikų darbu ir tuo, kad name darbai juda įtartinai lėtai. Moters teigimu, apie šio daugiabučio, tauragiškių nuo seno vadinamo karininkų namu, renovaciją byloja tik sumontuoti pastoliai.

– Laiptinėse kabo ir mums liepos mėnesį buvo išdalinti lapai su renovacijos darbų grafiku. Remiantis šiuo popieriumi renovacija mūsų namuose jau turėjo būti beveik baigta. Tačiau iki šiandien dar niekas nieko nedarė, nedaro ir vargu ar darys. Iš to, kas ir kaip čia dirba, darome išvadą, kad renovacijos konkursą laimėjusi įmonė nebeturi lėšų darbams atlikti, – guodėsi tauragiškė, jai antrino ir kita šio namo gyventoja.

REKLAMA
REKLAMA

Ši moteris rankose laikė kaimynės nupasakotą darbų grafiką ir dar pridūrė, kad šis popierėlis yra vienintelis renovacijos pradžią įrodantis ir gyventojų turimas „dokumentas“.

REKLAMA

Susirinkimas – gyventojus nuraminti?

Praėjusį ketvirtadienį susirinkę gyventojai renovatoriams uždavė tuos pačius klausimus, kuriuos pateikė ir žurnalistams. Tačiau apie pateiktą darbų grafiką rangovo, subrangovų atstovai ir specialistai bei Tauragės butų ūkio atstovė Gintarė Rakauskienė, rengianti dokumentus renovacijai, nekalbėjo – visi vienbalsiai tikino, kad viskas vyksta sklandžiai, kad greitai darbai pasistūmės, kad gyventojams nėra ko nerimauti.

– Pažadu, kad pirmadienį (vakar – aut.past.) prie jūsų namo dirbs 20 žmonių brigada: po 10 darbininkų iš abiejų pusių. Imsimės visko iškart ir pradėsime dirbti rimtai, – kalbėjo rangovo UAB „Meliovesta“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar pažado neįvykdė

Tačiau pažadams nelemta išsipildyti. Vakar gyventojai užfiksavo: vietoje rangovų žadėtų 20 statybininkų aplink namą bindzinėjo penki vyrai: kažkas užlipo ant stogo, kažkas nuslinko į mikroautobusą ir ten kažko laukė, darbininkų daiktai buvo sukrauti palei tvorą, bet darbai nejudėjo...

– Apie 9 valandą vaikštinėjo tie patys jau mums iš veidų pažįstami 3 darbininkai. Apie 10 val. jie buvo jau penkiese. Tačiau žadėtosios gausios brigados – nė kvapo. Geriausiai dirba elektrikai – jiems neturime jokių priekaištų. Blogiausiai – santechnikai: padirba 2–3 dienas ir keičiasi, – aiškino viena gyventoja.

Didžiausia problema – santechnika

Matydami, kaip dirba santechniką turintys sutvarkyti darbininkai, namo gyventojai tik gūžčiojo pečiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Jau prieš dvi savaites mano bute pradėjo montuoti radiatorius. Nupjovė tris, žadėjo įrengti du, bet kol kas stovi tik vienas. Kiekvieną dieną bijau išeiti į darbą darbininkų neatsiklaususi: ryte teiraujuosi, bet jie nežino, ar gaus medžiagas, po pietų klausiu – jie aiškina, kad bendrovėje baigėsi pinigai, kad net algoms lėšų nebėra, nebekalbant apie medžiagas renovacijai. Matydama, kaip „spėriai“ darbai vyksta, nenustebčiau, jeigu tai pasirodytų tiesa, – kalbėjo 24-ojo namo gyventoja.

Gyventojams užkliuvo ir tai, kad statybininkai – ne be žalingų įpročių, ne kartą teko matyti svirduliuojančius, o jų kaita, net ir darbams stovint vietoje, vyksta vos ne kasdien.

REKLAMA

Redakcijai pavyko išsiaiškinti, kad santechnikos darbus atlieka bendrovė „JK santechnika“. Duomenų apie šią įmonę nedaug, tačiau jie iškalbingi – šių metų pradžioje Tauragėje įkurta įmonė yra skolinga „Sodrai“: skolos pradėtos fiksuoti nuo gegužės 17 d. Tądien skola sudarė 1104,21 Lt, o rugsėjo 9 d. įsiskolinimas išaugo iki 3108,69 Lt. Nurodyta, kad įmonėje dirba 6 darbuotojai.

– Esame jauna įmonė, dabar visiems blogai su pinigais. Mes – ne išimtis. Todėl ir esame skolingi „Sodrai“. Tačiau tai įtakos darbams ar jų kokybei tikrai neturės. Jau dabar viską esame padarę: radiatoriai įrengti prieš dvi savaites, – vakar kalbėjo „JK santechnika“ vadovas Žydrūnas Juščius.

REKLAMA

Priminus, kad gyventojai skundžiasi, jog bute tėra sumontuotas vienas iš dviejų radiatorių, pašnekovas pasitaisė, kad darbai atlikti beveik visuose butuose.

Žurnalistai problemų nesprendžia

Vakar pakalbinta Butų ūkio atstovė G.Rakauskienė atsiprašė negalinti bendrauti – išėjo atostogauti. Įmonės poziciją sutiko išsakyti Butų ūkio direktorė Edita Vaitkutė-Zinkė.

– Gal redakcija pradės ir daugiabučius renovuoti? Ar suprantate, kad jūs, žurnalistai, problemų nesprendžiate? Nesuprantu, kodėl gyventojai to nesuvokia – vis kreipiasi ne ten, kur reikia, bėgioja po laikraščių redakcijas, lekia pas merą. Ne ten reikia eiti kilus neaiškumams, o pas tuos, kurie tą darbą dirba, kurie supranta ir gali padėti, – išgirdusi klausimą, neslėpė nepasitenkinimo direktorė. – Apskritai apie gyventojų nepasitenkinimą girdžiu pirmą kartą, nors susirinkimai vyksta kiekvieną savaitę. Be to, visi darbai vyksta pagal investicinį projektą. Taip, vėluojame, bet tai susiję su tuo, kad rangovas dirbo kituose objektuose. Galiu užtikrinti, kad šį namą kuruoja tikrai atsakingas žmogus, tauragiškis, UAB „Meliovesta“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Ričardas Baltrukonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ieško ant asfalto sliekų“

E.Vaitkutės-Zinkės žodžiais, renovacijai prasidėjus žmonės dažnai kelia nepagrįstus klausimus, „ieško sliekų ant asfalto“, tikisi, kad renovacija prasidės ir pasibaigs per vieną naktį, tiesiog jiems bemiegant.

– Bet taip juk nebūna. Pažiūrėkite, bet kuris remontas, kur jis bebūtų atliekamas, visada sukelia gyventojų dalies nepasitenkinimą. Man keista, kad tie, kurie yra kažkuo nepatenkinti, neateina į susirinkimus ir neišsako savo klausimų viešai. Juk būtent tam ir yra tie susirinkimai rengiami – kad spręstume galimas problemas vietoje, atsakytume į gyventojus dominančius klausimus. Rekonstruojame nebe pirmą namą, o gyventojai visada pateikia tuos pačius klausimus, juos kamuoja tos pačios problemos, tad ir atsakymai – tie patys. Nereikia visko taip sureikšminti, – širdo Tauragės butų ūkio vadovė. – Mano galva, gyventojai, kurie kreipiasi į redakciją, pirmiausia turėtų pasitikrinti sveikatą. Tai didžiausia jų problema, o ne renovacija.

REKLAMA

Kur yra šilumos punktas?

Vakar kalbintas R.Baltrukonis kalbėjo tą patį, kaip ir per gyventojų susirinkimą praėjusį ketvirtadienį:

– Rytoj prie namo dirbs apie 20 žmonių, prasidės rimti darbai. Renovacijos pabaiga buvo ir tebėra numatyta lapkričio mėnesį. Dirbome ir tebedirbame. Tik tiek, kad sudėtinga dirbti, kai renovuojamame pastate gyvena žmonės, – tikino rangovo atstovas.

Paklaustas apie subrangovus, galimai nepatikimus santechnikus, pašnekovas tęsė, jog jie, nepaisant nieko, privalo įvykdyti pasižadėjimą – paruošti patalpas šildymo sezono pradžiai. – Dar nebuvo nė vieno objekto, kad nekiltų nerimo, ypač kai kalbama apie renovaciją.

Pašnekovo pasiteiravus, ar UAB „Meliovesta“ yra renovavusi gyvenamuosius namus, R.Baltrukonis ėmė vardinti mokyklas ir darželius, o apie gyvenamųjų namų renovaciją teigė negalįs prisiminti – pernelyg trumpai čia dirba. Paklausus, ar žino, kur yra šio daugiabučio šilumos punktas, direktoriaus pavaduotojas atsakė:

REKLAMA

– Negaliu pasakyti, reikėtų patikslinti informaciją. Žinau tik tiek, kad rūsys yra tik ties šio daugiabučio viduriu, galuose rūsio nėra. Kaip tik šiandien vykstu į objektą, sužinosiu, kur yra šilumos punktas, – vakar sakė generalinio renovacijos rangovo atstovas.

Reikėjo tik kosmetinio remonto

Gedimino 24-ojo namo gyventojai ketvirtadienį susirinkimo metu teiravosi, kokiu tikslu buvo nuspręsta šį daugiabutį renovuoti. Šiam pastatui, gyventojų įsitikinimu, reikėjo tik eilinio kosmetinio remonto.

– Ko gero, už šilumą mokame mieste kone mažiausiai. Pavyzdžiui, aš už savo dviejų kambarių šildymą šalčiausiu metų mėnesiu mokėjau apie 200 litų, trijų kambarių šeimininkė – apie 350 Lt. O pirmojo aukšto gyventojai apskritai gyvena atvertais langais visą žiemą. Kiek pamenu, didžiausia problema buvo ta, kad mūsų namas skyla. Ar kas nors dabar apie tai kalba, ką galvoja daryti? – klausė gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šias jų pastabas statybininkai pasitiko su nuostaba ir pasakė, kad suvaržyti daugiabučio niekas nesiruošia – tai neįtraukta į darbų projektą.

Mažiausia kaina

Konkurse dėl Gedimino g. 24 namo renovacijos dalyvavo penkios įmonės. Mažiausią kainą pasiūlė UAB „Meliovesta“. Šios bendrovės generalinis direktorius Bronislovas Būdvytis yra Pagėgių savivaldybės tarybos narys nuo partijos „Tvarka ir teisingumas“. Bendrovė pasišovė daugiabutį renovuoti už 989 099 litų. Pasiūlyta kaina nuo brangiausiai savo darbą įvertinusios UAB „Telšių statyba“ skiriasi 363 511 litų.

Redakcijos šaltiniai teigia, kad ruošiant projektą neišvengta netikslumų – įtariama, kad projektuotojai paskaičiavo gerokai mažesnį renovuojamo namo plotą. Ir, jeigu tai tiesa, pasiūlyta pigiausia kaina gali nepadengti visų laimėtojo išlaidų. Todėl neatmetama, kad šis daugiabutis šildymo sezoną gali būti priverstas išgyventi nebaigtas renovuoti arba papildomų lėšų bus bandoma prašyti rajono savivaldybės.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų