REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Spaudos konferencijoje Vilniuje penktadienį susirinkę Europos finansų ministrai, eurokomisarai ir centrinių bankų vadovai pabrėžia, kad Europos atsigavimu džiaugtis dar anksti.

REKLAMA
REKLAMA

 

Už ekonomiką ir pinigų politiką atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Ollis Rehnas spaudos konferencijoje sakė į Lietuvą atvykęs iš Latvijos, kur kalbėjosi apie nuo kitų metų įvedamą eurą.

REKLAMA

„Kalbėjomės dėl euro įvedimo Latvijoje ir tikimės, kad kitąmet tokią konferenciją surengsime ir Lietuvoje“, - sakė jis.

Eurokomisaras džiaugėsi „tvariu ir sėkmingu“ Baltijos šalių ekonomikų augimu.

„Vasarą pastebėjome, kad Europos ekonomika po truputėlį atsigauna, tačiau BVP augimas, kol kas, vyksta panašiai, kaip ir prognozavo EK“, - teigė O. Rehnas.

Grėsmė – susitaikymas su esama padėtimi

Pasak jo, tikimasi, kad atsigavimas ir toliau tęsis. „Dar negalime šaukti, kad krizė jau baigiasi. Pagrindinė grėsmė – susitaikymas su esama padėtimi ir struktūrinių reformų atsisakymas. Verslo kreditavimas vis dar išlieka žemame lygyje, todėl matome, kad dar tikrai turime kur stiebtis“, - kalbėjo eurokomisaras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat patikino, kad valstybės, perspėtos dėl perteklinio deficito koregavimo, turės imtis konkrečių veiksmų ir pateikti konkrečius sprendimo būdus.

„Privalome užtikrinti, kad valstybių darbai atitiktų fiskalinius ir struktūrinių reformų įsipareigojimus“, - sakė O. Rehnas.

Pasak jo, Airijos, Portugalijos ir Ispanijos gelbėjimo programos jau artėja į pabaigą. Tačiau dar reikia priimti svarbius sprendimus dėl Graikijos.

,,Kiekvienu konkrečiu atveju bus ieškoma tinkamiausių priemonių – nesiekiama imtis plačių ir nepamatuotų veiksmų. Svarbu užtikrinti tvarų ūkio augimą ir tvarkingus finansus”, - dėstė O. Rehnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar Europos Komisijos peržiūrimas ES biudžetas nereiškia galios pokrypio į Briuselio pusę, O Rehnas teigė, kad peržiūra nėra formavimas, o tikrinimas, ar vykdomi duoti įsipareigojimai.

„Mes vykdome Komisijo funkcijas ir peržiūrime įsipareigojimų vykdymą, tačiau tai nėra formavimas, o veikiau peržiūra“, – pasakojo komisaras.

Jo teigimu, praėjus penkeriems metams po ,,Lehman Brothers” žlugimo galime teigti, kad krizė nebuvo Dievo pirštas, ją sąlygojo tam tikri politikų ir finansų sektoriaus atstovų veiksmai.

REKLAMA

„Buvo imamasi nepamatuotos rizikos ir mes privalome pasimokyti iš praeities klaidų. Esu įsitikinęs, kad esame pajėgūs tvariai vykdyti viešuosius finansus. – sakė O. Rehnas. - Prieš šešerius metus net negalėjome pagalvoti, kad bus vykdomos tokios ambicingos reformos, tačiau reikėtų nepamiršti, kad situaciją reikia stebėti ir toliau, kad neturėtume dar vieno tokio rugsėjo.”

Džiaugtis dar anksti

„Lyginant su pirmuoju ketvirčiu, euro zonos BVP paaugo 0,2 proc. – tai didžiausias augimas per pastaruosius dvejus metus”, - sakė Eurogrupės vadovas Jeroenas Dijsselbloemas. Vis dėlto pastarasis pridūrė, kad džiaugtis augančia regiono ekonomika dar anksti.

REKLAMA

J. Dijsselbloemo teigimu, galima pastebėti teigiamų pokyčių Portugalijos ekonomikoje – BVP augo daugiau nei buvo tikėtasi. Šalies finansų ministrė patikino, kad ir toliau bus laikomasi griežtų priemonių, reikalingų valstybės ekonomikos augimo skatinimui.

Įvertinus Kipro programos detales, pastebima, kad yra nemažai teigiamų poslinkių Kipro bankų sistemos pertvarkoje. „Reikia atsižvelgti į tai, kad ekonominė situacija dar nėra stabili, juolab, kad dar turime įgyvendinti pinigų plovimo prenvenciją“, – pasakojo Eurogrupės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai svarbu, anot jo, kad bankai veiktų skaidriai ir kokybiškai, nes tai bus žingsnis tvaraus augimo link.

Jis sakė besitikintis, kad greitu metu bus sutarta su EK dėl bankų gaivinimo bei rekapitalizacijos programų.

Paklaustas, kaip vertina biudžeto deficito plano rodiklių neįgyvendinusios Prancūzijos, Eurogrupės vadovas J. Dijsselbloemas teigė, kad „reikia pripažinti, kad Prancūzija jau ėmėsi vykdyti reikalingas struktūrines reformas, tačiau tobulėti dar tikrai yra kur.“

,,Kalbėdami apie ekonomikos padėtį kolegos informavo dėl pažangos valstybėse. Prancūzijos finansų ministras pasakojo apie šalies pažangą, tačiau kol kas negalime spręsti ar ji pakankama”, - sakė Eurogrupės vadovas J. Dijsselbloemas

„Reikia suprasti, kad labai svarbu, kad reformos nebūtų stabdomos“, – pridūrė O. Rehnas.

 

 

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų