REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Europos Parlamentą ir atstovauti, ir algos gauti

10 kartų padidinti mėnesio pajamas yra priežastis, kuri labiausiai vilioja politikus dumti į Briuselį ar Strasbūrą

Vytenis Radžiūnas, LRT.lt

„Sprendimą dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą (EP) nulemia gyvenimo kokybė, pasikeičianti po to, kai žmogus, gavęs Seimo nario algą, pradeda gauti EP nario algą. Tai – lemiamas veiksnys. Visos kitos kalbos yra akių dūmimas, nes 10 kartų padidinti mėnesio pajamas yra priežastis, kuri labiausiai vilioja politikus dumti į Briuselį ar Strasbūrą“, – LRT.lt sako žurnalistas Edmundas Jakilaitis. Jam antrina ir politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris: su savo materialine gerove EP Europoje vadinamas „dramblių kapinėmis“.

Veržtis į EP stengiasi ne tik pirmojo ešelono politikai, bet ir jaunoji bei perspektyvioji karta, pastebi kalbinti pašnekovai. „Į EP išeina paliekantys aktyvią partinę ir politinę veiklą savo šalyje, kurie dar nėra praradę politinio svorio. Jie nori išeiti į labai gerą, užtikrintą ir garbingą pensiją. <...> Taip pat ir jaunoji karta. Tik pradėję aktyvią politinę veiklą iš karto stengiasi veržtis į šiltą ir užtikrintą užuovėją EP per savo partiją. Tai rodo, kad jie politiką suvokia kaip materialinės gerovės šaltinį“, – pažymi V. Bruveris.

Socdemai: kandidatų tikrai užteks

Parlamentaras Gediminas Kirkilas neabejoja, kad Lietuvos socialdemokratų partijoje (LSDP) kandidatų rinkimuose į EP tikrai užteks. „Kol kas dar tik svarstome kriterijus rinkimų štabe, bet, manau, spalio pabaigoje sąrašas bus patvirtintas ir reitinguojamas. Bus dvigubai tiek, kiek turime EP narių, kiek leidžiama pagal įstatymą“, – naujienų tinklalapiui LRT.lt sako politikas.

REKLAMA
REKLAMA

Jau dabar aišku, kad galimybės dalyvauti kitų metų gegužę vyksiančiuose rinkimuose neatmeta jaunasis socialdemokratas Juras Požela. „Žinoma, sąrašą tvirtins partija, lemiamas žodis bus jos, bet aš neatmetu tokios galimybės“, – tvirtina jis.

REKLAMA

„Jei J. Požela pretenduotų, tai atspindėtų bendrą tendenciją, kuri man bado akis, – komentuoja V. Bruveris. – Kai kalbama apie kartų kaitą pagrindinėse parlamentinėse partijose, kad štai – ateina jaunimas, kuris pakeis vyresnius, įpūs naujų vėjų ir išgyvendins iš partijų karjerizmą, aš sakau: „Nieko panašaus!“ Jaunimas labiau linkęs į karjerizmą ir į komformizmą.“

Savo ruožtu J. Požela tvirtina, kad dalyvavimas dar nereiškia išrinkimo.

„Laikau save profesionaliu politiku, dalyvauju visuose vykstančiuose rinkimuose. Norisi pabandyti. Europos tema nėra svetima – pirmoji mano patirtis yra susijusi su dalyvavimu Europos jaunųjų socialistų veikloje: buvau jų biuro narys. Tad būtų logiškas žingsnis [dalyvauti rinkimuose į EP – aut. past.]. Esu gana kuklus žmogus ir sugebu išgyventi iš to atlyginimo, kurį gaunu. Ne atlyginimas už vykdomą darbą svarbiausias, bet politinių idėjų realizavimas.“

REKLAMA
REKLAMA

Delegavimas į EP: būdas „švelniai atsikratyti“

Tuo metu iš dabar EP dirbančių narių tęsti darbą čia norėtų Vilija Blinkevičiūtė. Portalui LRT.lt savo sprendimą yra patvirtinęs Zigmantas Balčytis.

Politikos apžvalgininkas V. Bruveris sako, kad EP yra gera vieta „šiltai pabūti, visam laikui išeiti į pensiją ar padaryti pertrauką nuo aktyvios politikos“. Anot pašnekovo, kartais pačios partijos iškomandiruoja savo atstovus į EP, „kuriais nori švelniai atsikratyti.“

Z. Balčytis yra tipiškas [pavyzdys] – jis neprieštaravo pasitraukti į EP patyręs fiasko kandidatuojant į premjerus, kai paaiškėjo, kad partijoje jis nebus lyderis Nr. 1. Kita vertus, ir pati partija neprieštaravo jį išsiųsti. Manau, jis ir toliau neprieštarauja ten likti, nes pagrindinė jo ambicija, kaip suprantu, – būti iškomandiruotam į Europos Komisiją“, – svarsto V. Bruveris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu socialdemokratas Justas Paleckis, kuris 2014-ųjų pavasarį EP bus išdirbęs dešimtmetį, bendražygiams yra užsiminęs norįs išeiti į politinę pensiją

Galimi konservatorių kandidatai – A. Ažubalis ir E. Zingeris?

Netrūksta norinčių į EP ir konservatorių gretose. Pasak E. Jakilaičio, tai pozicijos, kurias užėmę politikai niekad nenorėtų jų atsisakyti. „Išimtis tarp konservatorių galėtų būti Vytautas Landsbergis, bet jis tai darys ne todėl, kad veiktų kažką kita, tiesiog, kaip suprantu, jis renkasi ne tokį aktyvų gyvenimą“, – priduria LRT.lt pašnekovas.

Pats V. Landsbergis žurnalistams yra patvirtinęs, kad šiuose rinkimuose jis nebedalyvaus.

„Dėl kitų vietų bus didelė konkurencija. Labai aukštos vietos praėjusiuose rinkimuose negavo Emanuelis Zingeris, bet šį kartą, manau, jis gali ją gauti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąraše. Įdomu, kaip bus su Audroniu Ažubaliu, kuris vargu ar dar kada taps užsienio reikalų ministru. Ypatinga karjera čia jam nenusimato, todėl jis – realus kandidatas. Jie turi ir konservatorių „žvaigždę“ Radvilę Morkūnaitę – mergina turbūt irgi nespjautų į šansą dar padirbėti už 40 tūkst. Lt per mėnesį“, – apžvelgia E. Jakilaitis.

REKLAMA

Nors pats parlamentaras Mantas Adomėnas dalyvauti EP neketina, tačiau E. Zingerio kandidatūrą „mato kaip rimtą“. „Man regis, visi dabartiniai europarlamentarai yra pasiryžę tarnauti tėvynei EP. Girdžiu, kad pasiryžimas yra ir plačiau paplitęs. Manau, bus ir naujų norinčių“, – naujienų tinklalapiui LRT.lt komentavo politikas.

Sąrašus paskelbė liberalai ir „darbiečiai“

Liberalų sąjūdis buvo viena pirmųjų partijų, paskelbusių kandidatų į EP sąrašą. Šiuo metu EP dirbantis jų atstovas Leonidas Donskis LRT.lt yra teigęs, kad pasiners į akademinę veiklą ir siekti EP nario mandato nebandys.

Liberalai savo kandidatus yra išrikiavę pagal abėcėlę, kurios viršuje yra Petras Auštrevičius. Tikrąjį kandidatų sąrašą numatoma paskelbti spalį. Be P. Auštrevičiaus pretenduoti į EP žada ir Antanas Guoga, Gintaras Steponavičius, Dalia Teišerskytė.

REKLAMA

Daugiau kaip 60 galimų kandidatų į EP rugsėjį paskelbė ir Darbo partija (leiboristai). Tiesa, šios partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas žada mažinti apsukas politikoje ir nebekandidatuoti į EP. Anot „darbiečių“, šis sąrašas spalį bus siaurinamas iki 22 žmonių. „Darbiečių“ sąraše įrašytas Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas, Darbo partijos (leiboristų) vedlys Vytautas Gapšys, Algimanta Pabedinskienė, Šarūnas Birutis, Loreta Graužinienė, Virginija Baltraitienė.

Kaip skelbia svetainė Europarl.europa.eu, EP narių atlyginimas neatskaičius mokesčių sudaro 7956 eurus (27,45 tūkst. Lt). Taip pat kas mėnesį skiriama apie 20 tūkst. eurų išlaikyti padėjėjus, biuro išlaikymui, telefono, interneto bei kitoms išlaidoms.

LRT.lt primena, kad rinkimai į EP numatomi 2014-ųjų gegužę.

Lietuva turi 12 atstovų EP (TS–LKD – 4; LSDP – 3; LS – 1; TT – 2; DP – 2; Lietuvos lenkų rinkimų akcija – 1).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų