REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patinka mums tai ar ne, Vilnius yra globalus miestas. Laimę Lietuvos sostinėje randa ne tik iš kitų šalies miestų suplaukę vidiniai imigrantai, bet ir už jūrų marių atvykę verslininkai, kurie čia siekia ne tik profesinės, bet ir asmeninės sėkmės.

Patinka mums tai ar ne, Vilnius yra globalus miestas. Laimę Lietuvos sostinėje randa ne tik iš kitų šalies miestų suplaukę vidiniai imigrantai, bet ir už jūrų marių atvykę verslininkai, kurie čia siekia ne tik profesinės, bet ir asmeninės sėkmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas, kuriam per pastaruosius porą mėnesių teko keliauti Vilniaus Konstitucijos prospektu, galinčiu pasigirti dangų raižančiais statiniais, pastebėjo maketais ir reklamomis papuoštą statybvietę, kurioje iškils prašmatnus „Quadrum“ biurų kompleksas.

REKLAMA

„Ekonomika.lt“ bendravo su 260 mln. litų investicijų pareikalavusio projekto kūrėju ir nekilnojamojo turto (NT) projektus vykdančios įmonės „Schage Real Estate“ vadovu Kjetilu Hanssenu. Norvegijoje gimęs ir užaugęs verslininkas nustebino geromis lietuvių kalbos žiniomis. Jis teigia Lietuvoje išmokęs derybų meno ir pripažįsta, kad mūsų šalis jau tapo jo namais.

Inžinieriaus specialybę turintis K. Hanssenas Lietuvoje praleido jau 15 metų – trumpalaikė verslo misija virto nauju gyvenimu. Norvegijos fiordus į Vilniaus kalvas iškeitęs verslininkas tikino per 15 metų matęs, kaip auga ir keičiasi Lietuva: jo nuomone, tik į gerąją pusę.

REKLAMA
REKLAMA

Suviliojo siekis tobulėti

Lietuvoje du vaikus su lietuve žmona auginantis K. Hanssenas apie savo karjeros pradžią pasakoja santūriai. „Jaunystėje norėjau būti inžinieriumi arba architektu – mane žavėjo techninis darbas“, – erdviame, palėpėje įrengtame, darbo kambaryje sostinės senamiestyje pasakoja vadovas. – Tačiau netikėtai susipažinau su NT projektų vystymo grožiu – viskas turi būti padaryta įdomiai, gražiai, kokybiškai ir efektyviai.“

K. Hansseno teigimu, vos tik įgijęs inžinieriaus specialybę, jis nusprendė sukaupti kuo didesnį patirties ir įgūdžių bagažą. Verslininkas pasakoja dirbęs prie tiltų projektavimo, kelių inžinerijos, gyvenamųjų namų ir prekybos centrų projektų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiausiai atsirado galimybė dirbti kompanijoje „Moller“, kuri tuomet veikė ir Lietuvoje“, – sako „Schage Real Estate“ vadovas. Pašnekovas prisimena kiek trikdantį skambutį, kuris galiausiai tapo vizito Lietuvoje priežastimi.

„Vieną dieną, kuomet dar dirbau Osle, sulaukiau kvietimo susitikti su kompanijos prezidentu – pakankamai sunerimau, nes tokie kvietimai buvo itin reti“, – prisimena K. Hanssenas. – Vis dėlto nebuvo ko nerimauti, nes man pasiūlė vykti į Lietuvą, kur buvo planuojama plėsti mūsų įmonės veiklą.“

REKLAMA

Pradžioje buvo tikimasi, kad Norvegijos verslininkas Lietuvoje viešės vos dvejus metus, tačiau sėkmingi projektai, augantis verslas ir galiausiai šeima pakoregavo planus. Kompanijai „Moller“ skilus į dvi dalis, K. Hanssenas liko NT projektavimo įmonėje „Schage Real Estate“ ir tęsė veiklą Lietuvoje.

Rinką vertina optimistiškai

Verslininkas pasakoja, kad finansų krizė, smogusi Baltijos šalių NT sektoriui, palietė ir jo kompaniją. Anot K. Hansseno, laikas, kuomet neturint užsakymų bankams reikėjo grąžinti paskolas, buvo išties sudėtingas.

REKLAMA

„Mums, kaip dukterinei įmonei, nemažai padėjo valdančioji bendrovė: kaip ir tikrame gyvenime, būna periodų, kuomet mama turi pasirūpinti vaiku. Galiu pasidžiaugti, kad dabar jau galime padėti savo motinai“, – lyriškai mintį plėtoja verslininkas.

Vis dėlto sėkmingas verslo aplinkos vertinimas padėjo „Schage Real Estate“ neišnykti iš NT rinkos žemėlapio, kaip nutiko daugybei stambių to laikotarpio rinkos žaidėjų. Verslininkas pasakoja, kad prasidėjus krizei buvo nuspręsta tvarkyti popierius ateities projektams.

„Investavome į reikalingus leidimus ir nutiko taip, kad sutvarkius paskutinius dokumentus rinka jau buvo pasiruošusi naujo dalyvio pasirodymui A klasės biurų rinkoje“, – sėkmės istorija dalijasi vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas priduria, kad dabartinė situacija rodo, jog rinka atsigauna. „Visi stebime, kas vyksta Europoje, JAV ir Kinijoje, tačiau jei Europa nepatirs nuosmukio, esu įsitikinęs, Lietuva stabiliai augs ir toliau“, – tvirtina 15 metų patirtį turintis NT plėtotojas.

Norvegiška verslo aplinka

Paklaustas, kokių trūkumų pastebi Lietuvos verslo aplinkoje, K. Hanssenas pirmiausia kalba apie viešnagės laikotarpiu pastebėtą progresą. „Anksčiau būdavo daug nereikalingo popierizmo bei nenoro bendradarbiauti su verslu, tačiau šiuo metu situacija kur kas geresnė“, – šalies pažanga džiaugiasi norvegas.

REKLAMA

Vis dėlto verslininkas priduria, kad ir dabar tenka susidurti su statybos leidimų problematika. Anot „Schage“ vadovo, leidimams reikia didelių investicijų, o klientui pageidavus pakoreguoti projektą viską tenka pradėti nuo pradžių. „Nors yra būdų, kaip apeiti šiuos dalykus, norime dirbti sąžiningai, dėl to susiduriame su papildomais kaštais, kurie nežavi investuotojų“, – pastebėjimais dalijasi verslininkas.

Anot K. Hansseno, jei Lietuva nori pritraukti daugiau norvegiško kapitalo investicijų, reikėtų tvirčiau laikytis duoto žodžio. Laisvalaikiu senovinio „Mercedes Pagoda SL250“ automobilio restauravimu užsiimančio verslininko teigimu, Norvegijoje rankos paspaudimas yra kur kas svaresnis sandorio įrodymas, nei antspauduotas dokumentas.

REKLAMA

„Nutinka atvejų, kad derybos tęsiamos net po susitarimo. Nenoriu apibendrinti, nes tokių atvejų pasitaiko ir Norvegijoje, tačiau teko pastebėti, kad lietuviai mėgsta derėtis“, – taisyklinga lietuvių kalba dėsto verslininkas.

Pasiteiravus, kokius profesinius tikslus sau kelia kaip vadovas, K. Hanssenas nė nemirktelėjęs atsako, kad tai – komandos gerovė. „Siekiu, kad mano komanda į darbą eitų su užsidegimu ir jaustų, kad kompanijos plėtra priklauso nuo mūsų visų“, – darbo etikos subtilybėmis dalijasi NT vystytojas.

Vadovo teigimu, norint sukurti gerą darbo aplinką, svarbu kiekvienam komandos nariui suteikti atsakomybę ir leisti nuolat mokytis bei tobulėti. K. Hanssenas tikina, kad labai svarbu, jog būtų jaučiama, kad nors kiekvienas darbuotojas moka dirbti vienas, komanda visada šalia. „Kiekvienas žmogus labai svarbus, tačiau komanda dar svarbesnė“, – aiškina verslininkas ir priduria, kad tokį suvokimą įgavo dirbdamas Norvegijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas pasakoja, kad norvegiška patirtis įskiepijo ir itin aukštus darbo saugos standartus, kurie neretai būna sutinkami kiek priešiškai. „Kartais tenka aiškinti, kad įvairios tvoros ir apsaugos nėra skirtos darbui sunkinti, greičiau veikia kaip garantija, kad kiekvienas darbuotojas po darbo saugiai grįžtų pas savo artimuosius“, – sako NT vystytojas.

Nuoširdus tikėjimas produktu

„Schage“ vadovas tikina, kad kiekvienas verslą pradedantis žmogus turėtų apsišarvuoti kantrybe, mat šios reikės tiek sunkiais, tiek ir sklandžiais periodais. Vis dėlto verslininkas labiausiai akcentuoja patiekiamo produkto kokybę.

REKLAMA

„Visad savęs klausiu, ar mano plėtojamas projektas būtų patrauklus man pačiam. Jeigu pats imi abejoti savo produktu, geriau jo nė nepradėti. Privalai būti tikras, kad siūloma prekė tikrai reikalinga“, – neslepia K. Hanssenas.

Verslininkas pasakoja, kad daug dėmesio skiriama efektyvumui, kuris papildo vykdomus projektus. „Quadrum“ verslo centro vadovas teigia siekiantis, kad nuomininkui reikėtų kuo mažesnio ploto. „Nuskambės gal kiek keistai, tačiau nesiekiame išnuomoti kuo daugiau. Siekiame efektyvumo – klientams pageidavus, pateikiame preliminarius patalpų maketus, kad šie galėtų įvertinti, už ką moka“, – aiškina K. Hanssenas.

REKLAMA

Kalbėdamas apie efektyvumo svarbą verslininkas primena „Quadrum“. Anot vadovo, naujosios Konstitucijos prospekto puošmenos išskirtinumo garantas – paprasti ir efektyvūs sprendimai. „Uždengę langus permatomomis saulės užuolaidomis, pasitelkiame energiją, kuri kitu atveju būtų žalinga. Nuo langų „surinkta“ energija leis drastiškai sumažinti vėdinimo ir šildymo kaštus“, – entuziastingai kalba K. Hanssenas.

Ateitį mato Lietuvoje

Kalbėdamas apie integracijos sunkumus ir sudėtingos lietuvių kalbos vingrybes verslininkas kiek netikėtai priduria, kad Lietuva – pirmieji jo namai. K. Hanssenas pasakoja, kad čia jo šeima ir vaikai bei mylimas darbas, tad nors Norvegijoje lieka šaknys, prie Lietuvos per 15 metų spėjo prisirišti.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyvendamas svečioje šalyje visada ilgiesi savo šaknų. Kol nemokėjau kalbos, buvo sunku įsilieti į žmonių ratą, – pasakoja verslininkas. – Tačiau sutikęs žmoną pradėjau lankyti kalbos kursus ir ėmiau kalbėti lietuviškai.“ K. Hanssenas priduria, kad mokantis kalbos, panašiai kaip ir versle, reikia nebijoti klysti.

Paklaustas apie bendrovės ateities planus, „Schage Real Estate“ vadovas užsimena, kad įmonė ketina daugiau dirbti su stambesniais projektais. „Turime planų statyti gyvenamuosius namus, taip pat ir kiti projektai pamažu plėtojami, tačiau kol kas svarbiausia pabaigti „Quadrum“ statybą“, – planų neslepia vadovas.

Verslininkas priduria, kad biuro komplekso sudarymas iki statybų darbų pradžios truko net 7 metus, todėl norima sudėti visus taškus ant „i“ bei pasistengti, kad klientai liktų patenkinti galutiniu produktu.

FAKTAI: „Schage“

• „Schage Real Estate“ Lietuvoje veikia nuo 1998 metų • Anksčiau įmonė vadinosi „Moller Real Estate“, o dabartinį pavadinimą įgijo 2004 metais • „Schage Real Estate“ priklauso vienos šeimos valdomai įmonių grupei • „Quadrum“ verslo centras – pirmasis tokio tipo statinys dešiniajame Neries krante po krizės

REKLAMA

Kjetilas Hanssenas: CV

• 1988 metais baigė Oslo techniko universiteto inžinerijos ir viešojo planavimo studijas • Kalba norvegų, anglų, lietuvių, ispanų ir vokiečių kalbomis • Trejus metus dirbo statybos projektų vystytoju įmonėje „Moller Bil Eiendom“, įsikūrusioje Osle • Nuo 1998 metų vadovauja „Schage Real Estate“ Lietuvoje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų