REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ES ir Baltarusijos draugystė: kas turėtų nutikti, kad tai taptų realybe?

Yra europarlamentarų, kurie mano, kad Baltarusija - „prarasta“

Per šią savaitę Europos Parlamente (EP) vykusią plenarinę sesiją buvo aptarta daug įvairių europiečiams svarbių klausimų. Vienas jų - Europos ir Baltarusijos santykiai, į kuriuos pirmą kartą nutarta pažvelgti šiek tiek kitokiu kampu.

EP narys, delegacijos su Baltarusija pirmininko pavaduotojas Justas Vincas Paleckis balsas.lt papasakojo, kokia yra Europos Sąjungos (ES) pozicija šios lietuviams kaimyninės valstybės atžvilgiu.

- Kokia yra ES politika Baltarusijos atžvilgiu? - balsas.lt paklausė J. V. Paleckio.

- Per 19 metų, kol Aliaksandras Lukašenka yra valdžioje, EP kasmet priiminėjo po dvi-tris su Baltarusija susijusias rezoliucijas. Tačiau įprastai buvo reaguojama į tuos pačius netinkamus dalykus, kai kažkas kažką suėmė, kažkas kažką primušė.

Šįkart nutarta pažiūrėti į strateginius santykius su Baltarusija. Per daug ilgai buvo laukiama, kol padėtis Baltarusijoje pasikeis. Bet ji kardinaliai nesikeitė.

REKLAMA
REKLAMA

Nebenorėjome dar kartą pranešti, kokia bloga padėtis yra su žmogaus teisėmis Baltarusijoje. Šio pranešimo tikslas buvo toks, kuris atsakytų į klausimą, ką galime padaryti, kad tos žmogaus teisės ir bendra situacija šalyje pagerėtų.

REKLAMA

- Kokių konkrečių pasiūlymų pateikėte?

- Įvardytos dvi pagrindinės rekomendacijos. Viena - atidaryti visas duris ir praėjimus tam, kad Baltarusijos ir ES šalių piliečiai galėtų bendrauti. Jeigu mes norime pasikeitimų, reikia, kad ten pasikeistų visuomenė. O tam reikia kuo daugiau bendrauti. Reikia pašalinti visas dirbtines kliūtis.

Už vizą baltarusiai moka 60 eurų. Tai yra sveiku protu nesuvokiama suma. Todėl greitai siūloma be derybų sumažinti vizos kainas. Maža to, prie sienos su Baltarusija dažnai būna nusidriekusios kilometrinės vilkikų eilės. Tai nėra normalu.

REKLAMA
REKLAMA

Antra rekomendacija - gražinti dialogą, kuris vyko iki 2010 m. gruodžio 19 d. įvykių, kai per rinkimus kilo masiniai susidūrimai, buvo nuniokotas vyriausybės pastatas. Iki tol situacija su žmogaus teisėmis gerėjo, bet tie įvykiai nutraukė tą procesą.

O tam yra aiški sąlyga. Turi būti paleisti visi politiniai kaliniai. Pastaruoju metu buvo devyni politiniai kaliniai. Tiesa, du neseniai buvo paleisti, bet ne anksčiau laiko, o atsėdėję paskirtą bausmės laiką. Iš esmės tas politinis dialogas leistų pagerinti esamą padėtį ir Baltarusijos santykius su ES valstybėmis.

- Kodėl taip norima užmegzti artimus santykius su Baltarusija?

- Todėl, kad Baltarusija yra labiausiai draugiška Europos Sąjungai šalis. Jeigu vertintume pagal išduotų vizų skaičių, Baltarusija lenkia tokias šalis kaip Ukraina, Moldova, Gruzija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teko dalyvauti neoficialiame pokalbyje su labai rimtais ES politikais apie rytų partnerystę. Kalbėjome apie Ukrainą, Moldova, Pietų Kaukazo šalis. Klausiau, kodėl per 1,5 val. pokalbį nė karto neužsiminta apie Baltarusiją.

Išgirdau, kad Baltarusija yra prarasta. Jie sakė, kad geriau sutelkti pastangas į kitas šalis. Bet Baltarusija niekada nebuvo ir nebus prarasta. Tai europietiška šalis. Kai kuriose srityse jie yra net pranašesni už tam tikras ES valstybes.

- Kokios yra Baltarusijos stipriosios pusės?

- Baltarusija turi daug potencialo. Sunku būtų viską taip įvardyti. Esu ten ne kartą buvęs. Mačiau, kokie ten žmonės yra apsišvietę, protingi, proeuropietiškai nusiteikę. Vienų apklausų duomenimis, už suartėjimą su ES pasisako per 36 proc. baltarusių, o su Rusija - 34 proc. Akivaizdu, jeigu mes atsuksime jiems nugarą, bus labai neteisinga Baltarusijos gyventojų atžvilgiu.

REKLAMA

- Kaip vyksta dialogas su Baltarusija?

-Dialogas vyksta labai sunkiai. Ypač po tų gruodžio 19 d. įvykių, kai apie 150 įtakingų politikų iš Baltarusijos buvo uždrausta patekti į ES šalis. Su Baltarusijos prezidentu ir kitais svarbiais politikais - nelabai galima susitikinėti.

Todėl A. Lukašenka kalbasi su Vladimiru Putinu, Kinijos ar Pietų Amerikos prezidentais. Tikrai ne itin demokratiškai nusiteikusiais asmenimis. Yra pasiūlymas, kad jeigu pagerės situacija su politiniais kaliniais, tada atnaujinsime dialogą.

- Kokie konkrečiai yra Lietuvos ir Baltarusijos santykiai?

- Atrodo, kad yra natūralus noras abiems šalims suartėti. Ypač verslo srityje tas pastebima. Statomi didžiuliai prekybos centrai. Aišku, labai gerai, kad Baltarusijos kroviniai juda per Lietuvą. Norime, kad baltarusiai įsitikintų, jog demokratiškas kelias yra perspektyvus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų