REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 9–12 d. Vilniuje vykusi ES Jaunimo konferencija vainikuota 21-os jungtinės išvados priėmimu. Daugiau kaip 250 jaunimo atstovų iš visos ES bei ES generalinių direktorių, atsakingų už jaunimo reikalus, išsakė savo konkrečius pasiūlymus, kaip didinti jaunimo, o ypač nedirbančio, nesimokančio, mokymuose nedalyvaujančio jaunimo (NEETs), socialinę įtrauktį į darbo rinką, švietimo sistemą bei visuomeninį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Priimtos išvados apima pasiūlymus, kuriais galima būtų geriau pritaikyti švietimo sistemą jaunimo ir darbo rinkos poreikiams, efektyviau informuoti ir padėti jaunimui pokyčių metu, palengvinti perėjimą iš švietimo į darbą, labiau priderinti darbo rinką jauniems žmonėms, palaikyti jaunimo autonomiją, stiprinti jaunimo organizacijų vaidmenį bei plėtoti ir stiprinti tarpsektorinį bendradarbiavimą.

REKLAMA

Jaunimo atstovai su politikos formuotojais siūlo, kad ES institucijos priimtų privalomą sistemą, kuri užtikintų, jog visos stažuotės Europos Sąjungoje būtų kokybiškos ir pakankamai apmokamos. Valstybės narės turėtų siūlyti mokesčių lengvatas ar kitokias paskatas tam, kad darbdaviai būtų linkę teikti tokias stažuotes.

Jaunimo garantijų iniciatyvai ES valstybės narės turėtų įsteigti arba stiprinti jau egzistuojančias nacionalines koordinuojančias organizacijas, įtraukiant jaunimo sektoriaus atstovus ir kitus socialinius partnerius.

REKLAMA
REKLAMA

Konferencijos metu taip pat prieita išvada, jog ES valstybės narės turėtų plėtoti ir įgyvendinti nacionalinę politiką, kuri padėtų jauniems žmonėms – tiek NEET grupės jaunuoliams, tiek studentams, dirbantiesiems ir kitiems – užtikrinti teisę į prieinamą ir tinkamą būstą, taip sudarant sąlygas jų savarankiškam gyvenimui.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos ir bendruomenių departamento vyriausiojo patarėjo Stepono Kulbausko, labai džiugu matyti, kad jauni žmonės ne vien puikiai supranta jaunimo socialinės atskirties problemos svarbą, bet ir siūlo konkrečius sprendimus. „Šiandien buvo pristatyta daug gerų idėjų. Pažadame, jog jos bus išgirstos, apsvarstytos bei, viliamės, įgyvendintos“, – sakė S. Kulbauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos jaunimo forumo prezidentas Peter Matjašič teigia, jog „žinia yra aiški: jauniems žmonėms reikalinga teisingesnė ir sąžiningesnė darbo rinka bei daugiau nuolatinių ir stabilių darbų. Jaunų žmonių socialinė įtrauktis neatsiejama nuo teisės į orų, garbingą darbą, darbo rinkoje jie turi būti traktuojami vienodai. ES ir valstybės narės turi dėti daugiau užkertant kelią pažeidžiamumui darbe ir užtikrinant kokybišką užimtumą. Būtina veikti dabar! Metas sureguliuoti darbo santykių klausimus ir eliminuoti bet kokią diskriminaciją darbo rinkoje, įskaitant amžiaus pagrindu“.

REKLAMA

Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentė Loreta Senkutė sakė, kad „per dvi dienas konferencijos metu dalyviams pavyko sutarti dėl esminių įgyvendintinų priemonių socialinės įtraukties srityje. Svarbiausia, kad nebūtų pamiršta tai, kas pabrėžta konferencijos metu, ir būtų kuriami veiksmingi stebėsenos mechanizmai, kurie paverstų priimtas išvadas jaunimo politikos realybe visoje Europoje“. Šios išvados suformuluotos konferencijos metu dalyviams aktyviai diskutuojant septyniose darbo grupėse. Kiekvienoje jų buvo suformuluota po tris konkrečias bei naujoves siūlančias išvadas.

REKLAMA

ES Jaunimo konferencija, rengiama kasmet kiekvieno pirmininkavimo metu, ES struktūriniame dialoge su jaunimu atlieka pagrindinį vaidmenį. Šiemet svarbiausias dėmesys konferencijos metu skirtas pagrindiniam Lietuvos pirmininkavimo prioritetui jaunimo politikos srityje – socialinei jaunimo įtraukčiai, ypatingai pabrėžiant nedirbančio, nesimokančio, mokymuose nedalyvaujančio jaunimo (NEETs) įtrauktį.

Šiandien priimtos jungtinės išvados prisidės prie ES Tarybos Jaunimo darbo grupėje ruošiamų Tarybos išvadų rengimo, skirtų stiprinti niekur nedirbančio, nesimokančio ir mokymuose nedalyvaujančio jaunimo socialinę įtrauktį. Šias Tarybos išvadas ES valstybių narių ministrai, atsakingi už jaunimo politiką, tikimasi, priims 2013 m. lapkričio mėnesį. Be to, išvados įneš savo indėlį rengiant Tarybos rezoliucijos projektą dėl struktūrinio dialogo su jaunimu socialinės įtraukties tema, kuris bus priimtas pirmininkaujant Graikijai.

Visas šioje ES Jaunimo konferencijoje priimtas išvadas (anglų kalba) rasite čia.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų