REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nyderlandų bendrovė „Mars One“, pasišovusi nuskraidinti į Marse įkurtą pirmąją žemiečių koloniją 4 savanorius, kurie niekuomet nebegrįš į Žemę, pranešė baigusi projekto dalyvių registravimą.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso „Mars One“ projekte užregistruota 202 586 pretendentai į pirmuosius Marso kolonistus. Tarp užsiregistravusių yra ir 5 Lietuvos gyventojai. Pasak bendrovės atstovų, dabar bus vykdomas antrasis atrankos etapas, kurio dalyviai bus įvardyti šių metų pabaigoje.

REKLAMA

Savanorių registraciją „Mars One“ pradėjo šių metų balandžio 22 d., o užbaigė rugsėjo 2-ąją. Norą visam laikui išskristi į Marsą iš viso pareiškė 140 pasaulio šalių gyventojai. Daugiausia paraiškų gauta iš JAV (47 654), Indijos (20 747), Kinijos (13 176), Brazilijos (10 289)  ir Didžiosios Britanijos (8 497). Į pirmąjį dešimtuką taip pat pateko Meksikos, Kanados, Ispanijos ir Filipinų atstovai.

„Mars One“ skelbia siekianti 2023 m. nuskraidinti į Marsą 4 žmones, kurie įkurtų pirmąją žemiečių koloniją ir liktų gyventi šioje planetoje visam laikui. Kontroversiškai vertinamo projekto rengėjai lėšų tokiai ambicingai kosminei programai tikisi užsidirbti iš televizijos šou, kuriame bus rodomas kolonistų gyvenimas Marse.

REKLAMA
REKLAMA

Iki 2015 m. liepos mėnesio „Mars One“ nori atsirinkti 24–40 būsimų astronautų, kurie bus suskirstyti į grupes po 4 žmones. Šių grupių laukia 7 metus truksiančios intensyvios treniruotės, kurių metu bus imituojamas 3 mėnesius truksiantis gyvenimas nuo išorinio pasaulio izoliuotoje tariamoje Marso kolonijoje. Šis būstas tiksliai imituos numatytus gyvenamuosius modulius Marse. Pasak projekto rengėjų, savanoriai turės atlaikyti tyčia sukeltas stresines situacijas, o tikroviškumo esą pridės tyčinis 40 minučių trukmės radijo ryšio su „Žeme“ užlaikymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi ne visi numatytų bandymų dalyviai juos atlaikys, nuo 2015 m. „Mars One“ kasmet atrinks 12 žmonių tolesniems bandymams. Atranka tęsis net po 2023 m. planuojamo 4 žmonių skrydžio į Marsą, nes projekto rengėjai, jei tik turės pakankamai lėšų, kas 2 metus planuoja atskraidinti į pirmąją koloniją Marse naujų kolonistų.

„Mars One“ skaičiavimais, pirmųjų 4 astronautų nuskraidinimas į Marsą ir kolonijos įrengimas kainuos apie 6 milijardus JAV dolerių. Kiekviena nauja ekspedicija kainuos po 4 milijardus, o kosminių laivų su kolonistams būtinais kroviniais paleidimas kainuos po 250 mln. dolerių. Šias lėšas „Mars One“ ketina uždirbti transliuodama į Žemę TV realybės šou apie pirmųjų žmonių Marse kasdienybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų