REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Vilnių trečiadienį atvyksta Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama. Tai trečiasis Nobelio taikos premijos laureato vizitas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Keturių dienų vizito Dalai Lama XIV atvyksta bendru Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Tibetu grupės, Vilniaus miesto savivaldybės ir Lietuvos budistų bendruomenių kvietimu, pranešė organizatoriai.

REKLAMA

Ketvirtadienį Dalai Lama lankysis Lietuvos Seime. Oficialūs susitikimai su aukščiausios valdžios pareigūnais nenumatomi. Tokiems susitikimams visada griežtai priešinasi Kinija, kuri jį kaltina separatizmo kurstymu.

2001 metais tuometinis prezidentas Valdas Adamkus priėmė Dalai Lamą. Tuomet susitikimas buvo apibūdintas kaip "privatus pokalbis".

Tarpparlamentinių ryšių Tibeto rėmimo grupės pirmininkė Dalia Kuodytė pabrėžė, kad Dalai Lamos parama buvo svarbi Lietuvai siekiant nepriklausomybės.

REKLAMA
REKLAMA

"1990 metais Lietuvai paskelbus nepriklausomybę kovo 11 dieną, jau balandžio 3 dieną gavome Jo Šventenybės Dalai Lamos XIV sveikinimo telegramą, o netrukus sulaukėme jo vizito. Tuomet, kai Lietuvai buvo toks svarbus tarptautinės bendruomenės palaikymas, Dalai Lama XIV buvo su mumis ir skleidė viltį, kad siekiantys tiesos negali pralaimėti. Tai pasakytina ir apie Tibeto žmones, kuriems dabar kaip niekada reikalinga pasaulio parama ir reali pagalba. Apie tai nenuilsdamas ir keliaudamas po pasaulį kalba Dalai Lama XIV", – pranešime spaudai teigė D.Kuodytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš pat vizitą, trečiadienį, aktyvistai ketina įteikti prezidentei Daliai Grybauskaitei kreipimąsi dėl ES paramos Tibeto problemos sprendimui ir žmogaus teisių bei laisvių užtikrinimui Tibete. Organizatoriai teigia surinkę daugiau nei 6 tūkst. parašų.

Dalai Lamą, kuris 1959 metais pabėgo į Indiją po nesėkmingo sukilimo Tibete prieš Kinijos valdymą, Pekinas laiko smurtą kurstančiu separatistu. Tuo tarpu pats dvasinis lyderis teigia tenorintis didesnės autonomijos savo tėvynei Himalajų kalnuose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų