REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagrindinės ekonominio konsultavimo įmonės teigia, kad didėjanti JAV naftos ir gamtinių dujų gavyba turi didesnę įtaką JAV ekonomikai nei buvo prognozuota prieš kelis metus.

REKLAMA
REKLAMA

Naujai surasti vietinių naftos ir gamtinių dujų šaltiniai turi net dar didesnę įtaką šalies ekonomikai nei buvo prognozuojama iš pradžių ir, naujo tyrimo duomenimis, praėjusiais metais įdėjo daugiau nei 1200 JAV dol. į vidutinės JAV šeimos asmeninių pajamų, likusių sumokėjus mokesčius ir apmokėjus būtiniausias sąskaitas, krepšelį.

REKLAMA

Kaip nurodo konsultacinė firma IHS trečiadienį paskelbto tyrimo medžiagoje, vietinės energijos gamybos šuolio pasėkoje buvo sukurta 1,2 mln. tiesiogiai ar netiesiogiai su šia sritimi susijusių darbo vietų. Šis skaičius iki 2020 išaugs iki 3,3 mln., o naujosios energetikos indėlis į JAV šeimų pajamas, turimas atskaičius mokesčius, viršys 2000 JAV dol. kiekvienam šeimos ūkiui kasmet iki 2015, teigia IHS.

IHS skaičiai yra didesni nei nurodyta kitų ekonomistų, kurie taip pat pažymi svarbią skalūnų naftos ir dujų įtaką, išvadose. Įdiegus tokias technologijas kaip hidraulinis uolienų ardymas ir horizontalus gręžimas, kas leido praktiškai išgauti anksčiau nepanaudotus naftos išteklius, gamtinių dujų ištekliai buvo padidinti 58% nuo 2007 metų, gamtinių dujų kainą sumažinta beveik trimis ketvirtadaliais, o praėjusiais metais šalyje inicijuotos daugiau nei 120 mlrd. JAV dol. vertės investicijas, teigia IHS. Šį tyrimą iš dalies finansavo kelios energetikos ir gamybos pramonės grupės.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi, kas abejoja šių skaičių tikrumu, tiesiog nekreipia dėmesio,“ – sakė John Larson, IHS vice-prezidentas ir 13 autorių komandos, susidedančios iš įmonės energetikos, ekonomikos bei gamybos ir pramonės konsultavimo grupių, vadovas. „Jūs matote gavybos rodiklius tiek dujų, tiek naftos srityje, kurie tai patvirtina.“

Larson teigia, kad didžiausias poveikis, kurį jaučia dauguma JAV namų ūkių, yra mažesnės elektros ir šildymo sąskaitos, kas sudaro beveik 75% namų ūkių sutaupytos sumos. Jis sako, kad beveik 800 JAV dol. iš šios sumos priskiriami žemesnei gamtinių dujų, naudojamų šildymui ir maisto gamybai, kainai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiąją šio tyrimo dalį paremia vyriausybės duomenys. JAV Energetikos departamento duomenimis, gamtinių dujų kainos gyventojams, kurios gana skiriasi skirtingose valstijose, nuo 2008 metų sumažėjo tarp 12% ir 32%. Tačiau elektros kainos vidutiniškai nežymiai padidėjo. Larson teigia, kad IHS panaudodama skaičius rėmėsi prielaidomis, kokias sumas būtų išleidę namų ūkiai, jei gamtinių dujų kaina JAV būtų likusi artima 2008 metų lygiui.

Jis sako, kad gamtinių dujų kainų lygis didžiojoje Europos dalyje yra tris kartus didesnis nei JAV, o Azijoje dujų kaina yra dar aukštesnė, nes čia nėra naujų tiekėjų.

REKLAMA

Mažesnė elektros kaina atsiskleidžia ir iš to, kokia yra kitų prekių kaina. Kai kurios šeimos gauna čekius už naftos ir dujų gavybą, arba dirba bendrovėse, kurios transportuoja benziną, arba užsiima tiekimu gręžimo bei vamzdynų tiesimo srityse, - teigia jis.

Anksčiau IHS skaičiavo tik koks yra naujų dujų atsargų poveikis ir net nesistengė įvertinti skaičiais kokį poveikį turi naujos naftos, trykštančios tokiose vietose kaip Šiaurės Dakota ir Eagle Ford skalūnai Teksase, resursai. 2011 m. gruodžio mėn. buvo teigiama, kad skalūnų dujų pramonėje 2010 metais buvo 600 000 darbo vietų.

REKLAMA

Kita vadovaujanti ekonomikos konsultavimo įmonė Moody‘s Analytics apskaičiavo, kad iš 2,7 mln. darbo vietų, atsiradusių JAV laikotarpiu nuo 2002 iki 2012 m., vienas milijonas buvo susijęs su skalūnų naftos ir dujų gręžinių gręžimu, teigia Moody‘s ekonomistas Chris Lafakis.

Su skalūnais susijusių darbo vietų didėjimas beveik keturis kartus viršijo 2009 metų Moody‘s prognozę ir auga dvigubai sparčiau nei bendras ekonomikos lygis, nežiūrint į tai, kad dėl mažesnių gamtinių dujų kainų įdarbinimo srityje įsivyravo štilis, sako Lafakis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sunku pervertinti visaapimantį skalūnų revoliucijos indėlį į JAV ekonomiką“, - teigia Lafakis.

Surašymo biuro duomenimis vidaus gavybos padidėjimas kerta per žaliavinės naftos importą, kuris per pirmąjį šių metų pusmetį sumažėjo 19%. Tai sumažino nacionalinės prekybos deficitą 31,6 mlrd. JAV dol.

Kaip praėjusį mėnesį pareiškė vyriausybė, 2011 metais JAV naftos ir dujų bendrovės padidino žaliavinės naftos ir kitus susijusių išteklius beveik 3,8 mlrd. barelių, t.y. padidėjimas sudaro 15%, ir tai yra didžiausias šuolis nuo tada, kai 1977 metais JAV energetikos informavimo administracija pradėjo skelbti aprobuotų išteklių įvertinimus.

REKLAMA

Svarbiausi faktai:

• Ataskaitoje teigiama, kad dėl naujų energetikos šaltinių buvo sukurtos 2,1 mln. darbo vietų.

• Nuo 2007 m. gamtinių dujų gavyba padidėjo 58%, o kaina nukrito trimis ketvirtadaliais.

• Darbo vietos apima tokias sritis kaip gręžimas, transportavimas, tam tikros gamybos sritys, ypač cheminių medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų