REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV senatas atideda balsavimą, kol B. Obama išdėstys įtikinamus argumentus dėl Sirijos

B. Obama: siūlymas perduoti Sirijos ginklus JT yra „potencialiai pozityvus“

JAV Senato daugumos lyderis Harry Reidas (Haris Ridas) pirmadienį sakė, jog atideda svarbų balsavimą dėl pritarimo jėgos panaudojimui Sirijoje, kad prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pirma galėtų viešai kreiptis dėl šio reikalo.

JAV Senato daugumos lyderis Harry Reidas (Haris Ridas) pirmadienį sakė, jog atideda svarbų balsavimą dėl pritarimo jėgos panaudojimui Sirijoje, kad prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pirma galėtų viešai kreiptis dėl šio reikalo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau pirmadienį svarbus B.Obamos sąjungininkas Kongrese balsavimą buvo paskyręs trečiadienį, bet vėliau tai atšaukė, kad JAV lyderis galėtų išdėstyti savo planą dėl smūgių Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui.

REKLAMA

"Noriu užtikrinti, kad prezidentas (išdėstytų) savo argumentus Senatui ir Amerikos žmonėms prieš balsavimą šiuo klausimu, - sakė H.Reidas. - nemanau, kad mums reikia pažiūrėti, kaip greitai galime tai padaryti. Mums reikia pažiūrėti, kaip gerai galime tai padaryti".

Kongresui smarkiai nesutariant, kaip eiti į priekį, ir didėjant amerikiečių skepticizmui dėl smūgių iš oro, B.Obama antradienį susitinka su demokratų ir respublikonų senatoriais, o vakare per televiziją kreipsis į šalį.

REKLAMA
REKLAMA

Trys apklausos, kurių rezultatai buvo paskelbti pirmadienį, - CNN ir "ORC International", "Pew Research Center", "The Washington Post" ir ABC - parodė, jog aiški amerikiečių dauguma nenori, kad Kongresas priimtų minimą rezoliuciją, ir jog 63 proc. ar daugiau amerikiečių nepritaria smūgiams iš oro.

Rusija, kuri blokavo JAV ir britų pastangas pasiekti Jungtinių Tautų (JT) rezoliuciją dėl tarptautinių veiksmų prieš Siriją, pirmadienį, regis, atvėrė kelią sprendimo link, kai pasiūlė planą Damaskui perduoti savo cheminius ginklus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Obama pavadino šį planą "potencialiai pozityviu" ir užsiminė apie atidėjimus Kongrese, kol jo administracija vertins Maskvos komentarus.

"Nelaukiu, kad pamatysite balsavimų virtinę šią savaitę ar kada nors artimiausioje ateityje", - sakė B.Obama "ABC News".

Demokratų senatorius Chrisas Coonsas (Krisas Kunsas) sakė, kad paskatinti Rusijos pasiūlymą padėjo taip pat demokrato B.Obamos grasinimai smogti, ir pridūrė, kad Maskvos pasiūlymas yra "sveikinamas pokytis" Rusijos politikoje.

Šis Senato Užsienio ryšių komiteto narys sakė, kad dirbs su kitais įstatymų leidėjais dėl plano, kuris "sudarytų sąlygas ir diplomatijai, ir tolesniam spaudimui".

REKLAMA

Tačiau respublikonų senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas), kuris seniai spaudė imtis karinių veiksmų, sakė, jog lieka "labai, labai skeptiškas" dėl Rusijos pasiūlymo.

"Tai turi būti patikrinama, tai turi būti neatšaukiama ir tai turi būti tikslu laiko (prasme)", - sakė jis žurnalistams.

J.McCainas sakė, jog tokiame plane turėtų būti numatytas "nedelsiamas" inspektorių atvykimas į Siriją, kad cheminiai ginklai būtų pradėti kontroliuoti, o po dviejų savaičių - ir pašalinti. Jis pridūrė, jog norėtų, kad JT Saugumo Taryba per savaitę patvirtintų tokį susitarimą.

REKLAMA

H.Reido Senato procedūrinio žingsnio, vadinamo debatų baigimo balsavimu, patvirtinimas leistų Senatui pereiti prie oficialių debatų dėl rezoliucijos, kuria būtų pritarta roboto masto kariniams veiksmams.

Jeigu bus prieštaravimų šiam pasiūlymui, kaip praėjusią savaitę grasino mažiausiai vienas respublikonų senatorius, 100 vietų Senatui reiks 60 balsų, kad būtų galima eiti į priekį.

Senatą kontroliuoja B.Obamos demokratai, tačiau neaišku, ar prezidentas turi būtiną paramą 60 balsų slenksčiui įveikti.

Tačiau H.Reidas sakė, kad kalbėjosi su Senato respublikonų mažumos lyderiu Mitchu McConnellu (Miču Makonelu) ir "praktiškai visais" savo demokratų senatoriais, ir pridūrė: "Turime pakankamai balsų, kad prieitume prie debatų baigimo".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažiausiai trys įstatymų leidėjai, kurie buvo tarp daugelio neapsisprendusiųjų, pirmadienį paskelbė, kad nepritars leidimui panaudoti jėgą.

"Po žingsnio A kokie bus žingsniai B, C, D ir E?" - kalbėdamasis su rinkėjais savo apygardoje klausė respublikonų senatorius veteranas Lamaras Alexanderis (Lamaras Aleksanderis).

"Matau per daug rizikos, kad smūgis padarys daugiau žalos nei duos naudos, sukeldamas pasekmių grandinę, kuri gali apimti Amerikos kovos vyrų ir moterų (dalyvavimą) dar viename ilgalaikiame Artimųjų Rytų konflikte", - sakė jis.

REKLAMA

Dabar svarstoma Senato rezoliucija būtų draudžiama siųsti JAV sausumos pajėgas su kovinėmis užduotimis į Sirijos teritoriją, tačiau keli nuo karų pavargę įstatymų leidėjai - ir demokratai, ir respublikonai - reiškė susirūpinimą, kad bet koks smūgis vis tiek labiau įtrauks Jungtines Valstijas į konfliktą Artimuosiuose Rytuose.

Pirmą kadenciją Senate dirbanti demokratė Heidi Heitkamp sakė, kad ir ji, ir kitas demokratų senatorius Joe Manchinas (Džo Mančinas), kuris labai skeptiškai vertino B.Obamos planus, rengia "alternatyvios prieigos" projektą, pagal kurį B.al Assadui būtų duotos 45 dienos pasirašyti tarptautinį cheminių ginklų draudimą ir pradėti perduoti šias nuodingas dujas.

REKLAMA

B.Obamos plano tvirtinimas gali būti sunkesnis respublikonų kontroliuojamuose Atstovų Rūmuose, kur smūgių Sirijai oponentų yra daug daugiau nei šalininkų.

Tarp priešininkų yra ir demokratė Tulsi Gabbard (Tulsi Gabard) iš Havajų, kuri pirmadienį vakare paskelbtame pareiškime sako, kad JAV kariniai veiksmai Sirijoje būtų "tragedija ir rimta klaida".

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų