REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kamieninių ląstelių tyrimai, trimačiu spausdintuvu atspausdinti žmonių organai ir genetiškai pakeisti virusai – mes gyvename pasaulyje, kurio mūsų ainiai negalėjo net ir įsivaizduoti. Pamiršome, palyginus su šiais laikais, kokios didžiulės problemos kildavo be anestezijos. O su įrankiais, nuo kurių galima ne juokais pakraupti, siūlo susipažinti mixstuff.ru:

Kamieninių ląstelių tyrimai, trimačiu spausdintuvu atspausdinti žmonių organai ir genetiškai pakeisti virusai – mes gyvename pasaulyje, kurio mūsų ainiai negalėjo net ir įsivaizduoti. Pamiršome, palyginus su šiais laikais, kokios didžiulės problemos kildavo be anestezijos. O su įrankiais, nuo kurių galima ne juokais pakraupti, siūlo susipažinti mixstuff.ru:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

 

Osteotomas

Iš esmės tai grandininis pjūklas, tik jis skirtas ne medžiams pjauti. Pirminė šio instrumento, išrasto Bernardo Geine'o 1830-aisiais, paskirtis buvo trepanacija, o vėliau įvairios jo variacijos pradėtos naudoti amputuojant galūnes ir netgi atliekant stomatologines operacijas.

REKLAMA

Instrumentas, skirtas šlapimo pūslės kanalui ištempti

Kai šlapimo pūslės kanalas susiaurėdavo tiek, kad pacientas negalėjo normaliai šlapintis, gydytojai pasiimdavo šį instrumentą į pagalbą. Jis būdavo įvedamas iki probleminės vietos per šlapimtakį.

Vėliau rankenėlę pasukdavo, kad išskirti du elementus ir praplatinti kanalą tiek, kiek įmanomą, dažniausiai pažeidžiant audinius. Pasirodęs kraujas būdavo laikomas sėkmingos operacijos ženklu.

REKLAMA
REKLAMA

Treniruoklis stomatologams

Šią aliumininę konstrukciją naudojo 1930-aisiais treniruodami būsimus dantų gydytojus. Tikriausiai paviršius buvo padengtas guma, imituojančia žmogaus galvą, tačiau ji buvo pamesta. Į tokius „treniruoklius“ įstatydavo dantis išrautus iš lavonų.

Inkubatorius utėlėms

Tai ne medicinos instrumentas, tačiau mes šį daiktą įtraukėme į sąrašą, juk jis padėjo sukurti vakciną ir išgelbėti daugelį gyvybių.

Karo metu ligos nusinešdavo daugiau gyvybių, negu patys karo veiksmai. Vidurių šiltinės epidemija galėjo pražudyti visą armiją, jau nekalbant apie vargingus miestų rajonus, kur daugelis gyventojų glaudėsi mažyčiuose kambarėliuose antisanitarinėmis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bacilas pernešdavo utėlės, nuo kurių išsigelbėjimo nebuvo iki pat praėjusio amžiaus 20-ųjų metų, kai profesorius Rudolphas Weiglas išrado efektyvios vakcinos metodą. Utėlės buvo specialiai auginamos, maitinant jas žmonių, kuriuos vadindavo „maitintojais“ krauju – tam dėžutės su parazitais buvo pritvirtinamos prie kojos ar klubų. Suaugusias utėles užkrėsdavo, vėliau pjaudavo ir kurdavo vakciną.

Tonzilių giljotina

Iki pasirodant antibiotikams bet kuri, netgi pati nekalčiausia iš pirmo žvilgsnio infekcija galėjo privesti prie tragiškų pasekmių. Tam, kad išgydytų tonzilitą ir išvengtų su tuo susijusių komplikacijų, ir buvo išrastas šis instrumentas.

REKLAMA

Daktaras pradurdavo pažeistas tonziles šakute ir atskirdavo jas giljotinos ašmenimis. Šis įrankis stipriai palengvino gydytojų darbą, nes iki tol jie buvo priversti lįsti į paciento burną rankomis ir neretai būdavo sukandžiojami.

Hemorojaus žnyplės

Populiariausias hemorojaus gydymo metodas buvo pažeistų vietų pašalinimas. Šiuo instrumentu būdavo užspaudžiamas išorinis hemorojus, kad sustabdytų kraujo tekėjimą. Pažeisti audiniai pabaldavo ir žūdavo. Vidinis hemorojus iš pradžių būdavo ištraukiamas su specialiais kabliais, o vėliau prideginamas arba atkerpamas žirklėmis.

REKLAMA

Litotomas

Akmenys šlapimtakyje visuomet buvo paplitusi problema, ypač tarp neturtingų šeimų, kurių maisto racione nebuvo pakankamai proteino.

Tokiais atvejais gydytojai įprastai darydavo įpjovą, kad galėtų pasiekti šlapimo pūslę. O ten jau ateidavo eilė pasireikšti litotomui. Instrumentas buvo „aprūpintas“ dviems vienas su kitu suglaustais ašmenimis, kurie reikiamu momentu pasirodydavo, įpjaudavo ir praplėsdavo šlapimo pūslę. Vėliau chirurgas imdavo chirurgines reples ir bandydavo išimti akmenis, kuriuos per apžiūrą apčiuopdavo per tiesiosios žarnos sienelę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suprasdami sunkią pacientų savijautą prieš tai, kai buvo išrasta anestezija, gydytojai stengdavosi užtrukti ne ilgiau kaip penkias minutes.

Audinių šalinimo mazgas

Hemorojaus ir kitų susidariusių svetimkūnių – polipų, cistų, navikų ir t.t., pašalinimui buvo naudojamas šis instrumentas. Kartais kilpa ant galo būdavo „patobulinta“ aštriais dantukais, kartais tai buvo paprasta viela, kurios pagrindinė funkcija būdavo ne pjauti, o suspausti, kad į pažeistą vietą nebetekėtų kraujas. Daktaras pamažu vis stipriau užverždavo kilpą ir taip užspausdavo svetimkūnį. Panašius įrankius veterinarai naudodavo didžiųjų raguočių kastravimui.

REKLAMA

Stomatologinis raktas

Kadangi burnos higiena buvo gana primityvi, o apie tikrąsias dantenų ligų ir karieso priežastis žmonės turėjo menkai žinių, dantų skausmais mūsų protėviai „mėgavosi“ gana dažnai. Norėdami nors kaip nors palengvinti kančias, bėgdavo pas daktarą, arba, neturėdami pasirinkimo – pas vietos kirpėją.

Iki XVIII a. išradimo dantų rakto dantys buvo šalinami naudojant šiurkščią fizinę jėgą. O jeigu operacijos metu dantis skildavo, daktaras šalindavo šaknį kartu su gabalu dantenų.

Stomatologinis dantų raktas leido suimti į suspausti skaudantį dantį, o vėliau, siūbuojant ir sukant, ištraukti jį iš dantenų – ir viskas, aišku, daroma be anestezijos. Nenuostabu, kad žmonės stengėsi kentėti dantų skausmą iki paskutinio momento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų