REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompanija „Apple“ nuo kaltinimų dėl vergiškų darbo sąlygų lekia devynmyliais šuoliais – technologinės mados autoriai kiekviename žingsnyje primena esantys pirmieji ir vieninteliai išmaniųjų prietaisų gamintojai priklausantys „Fair Labor Association“ (FLA), kurią sudaro nepelno siekiančios organizacijos universitetai ir korporacijos, pasišventę „apsaugoti darbuotojus ir jų teises“, rašo qz.com.

REKLAMA
REKLAMA

FLA atstovai reguliariai, tačiau be perspėjimo lanko Azijos gamyklas, kurių tarpe yra ir Steve‘o Jobso išpuoselėta obelis. Vis dėlto, qz.com teigimu, yra dokumentų, patvirtinančių, kad priežiūros institucijos labai sėkmingai susitaria su Kinijoje veikiančių įmonių atstovais ir pažeidimų tiesiog nemato.

REKLAMA

Yra įrodymų, kurie akivaizdžiai parodo, kad „Apple“ komponentų tiekėjai dirba XIX amžių primenančiomis sąlygomis – 12 valandų darbo diena, neteisėti nėštumo patikrinimai ir griežti konfidencialumo susitarimai, neleidžiantys šiai informacijai patekti į viešumą.

Qz.com rašoma, kad tokiomis sąlygomis tenka dirbti gamykloje, kurioje turėtų būti gaminamas ir rytoj pristatomas „pigusis“ „iPhone 5C”. Žemesnė kaina leistų JAV gamintojui pritraukti milžinišką Azijos rinką, kurios gyventojų pajamų nepakanka Vakaruose populiariems „Apple“ išmaniesiems telefonams.

REKLAMA
REKLAMA

„Apple“ ir kiti elektronikos prietaisų gamintojai susiduria su panašia situacija, kaip ir drabužių gamintojai „H&M” ar „Zara“, kurie bando gaminti pigius ir madingus rūbus. Vis mažesnės kainos siekis į pavojų stato besivystančių šalių darbininkus, kurių rankose gimsta Vakarų pamėgtos pigios prabangos prekės.

Problemų masto dydį parodė ir 1,1 tūkst. gyvybių pareikalavusi gamyklos griūtis Bangladeše, kuri paskatino prabilti apie 250 mln. JAV dolerių (650 mln. litų) vertės darbo sąlygų gerinimo planą.

Problema ta, kad kol aprangos kūrėjai ir „Apple“ sieks pigiai ir greitai patenkinti milžinišką paklausą, tol gamintojai turės nemenką motyvaciją išnaudoti pigią darbo jėgą, rašo qz.com. Reikėtų nepamiršti ir fakto, kad kompanijos, besipelnančios iš vergiškas darbo sąlygas kenčiančių darbuotojų, yra kitame pasaulio kampe, todėl nereikia būti ekonomikos profesoriumi, kad būtų galima suprasti atskaitomybės trūkumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Qz.com teigimu, didžiausia ironija ta, kad, skirtingai nuo aprangos produktų, elektronikos prietaisai pradavinėjami su milžinišku antkainiu, o darbo jėgos kaštai sudaro itin menką kainos dalį. Vienintelė priežastis, kodėl „Apple“ produktai vis dar gaminami Kinijoje, nebegalinčioje girtis mažiausiais atlyginimais, yra ta, kad tik Azijos milžinės darbo jėga yra pakankamai kvalifikuota bei pigi, kad atitiktų JAV gamintojo poreikius.

Būtent todėl pakankamai sunku suprasti „Apple“ logika, kuri gaudama šūsnis pelno, išnaudoja gabius darbuotojus ir mano, kad visuomenės palankumą atpirks kalbomis apie darbuotojų teises.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų