REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netekome didžio kino meistro, nacionalinės premijos laureato, režisieriaus Arūno Žebriūno, informuoja LRT televizija. Didžiąją gyvenimo dalį skyręs kinui, A. Žebriūnas išgarsėjo kaip menininkas, sugebėjęs sovietmečiu išvengti griežtos cenzūros rankos ir gvildenęs žmogui artimas temas.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarąsias dvi savaites režisierius gulėjo ligoninėje. A. Žebriūnui buvo diagnozuotas vėžys. Režisierius gimė 1930 m. rugpjūčio 8 d. Kaune.

REKLAMA

A. Žebriūnas yra žinomas kaip filmų „Gražuolė“, „Paskutinė atostogų diena“, miuziklo „Velnio nuotaka“ kūrėjas.

Režisierius lietuvių kine pasirodė 6-ajame dešimtmetyje. Prieš daugiau nei 50 metų Dailės institute baigęs architektūrą, įsidarbino kino studijoje dailininku filme - „Julius Janonis“. Kaip kino režisierius debiutavo 1960-aisiais filmu „Paskutinis šūvis“.

A. Žebriūnas vienintelis lietuvių režisierius sukūręs tiek daug filmų vaikams ir apie vaikus. Juose daug filosofinių apmąstymų apie gėrio ir blogio vertę, svajones.Pasak kino kritikų, A. Žebriūnas mokėjo ir kūrė šviesų ir poetišką kiną.

REKLAMA
REKLAMA

Už filmą „Paskutinė atostogų diena“ A. Žebriūnas pelnė tris garbingus prizus: „Sidabrines bures“ Lokarno kino festivalyje, premiją VI Pabaltijo, Baltarusijos ir Moldavijos kino festivalyje, kuris vyko Taline, ir pirmasis iš Lietuvos režisierių – Didįjį prizą Kanų jaunimo filmų festivalyje.

Filmas „Gražuolė“ ir jo pagrindinė herojė apdovanoti IV sąjunginiame kino festivalyje Minske, o „Naktibalda“ – diplomu už kūrybinius ieškojimus VII sąjunginiame kino festivalyje Baku. Tais pačiais 1974 metais sukurta ir garsioji „Velnio nuotaka“, apdovanota IX sąjunginiame kino festivalyje Frunzėje. O „Riešutų duona“ įvertinta prizu už režisūrinio meistriškumo savitumą XI sąjunginiame kino festivalyje Jerevane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 m. režisierius A. Žebriūnas apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl lietuvių režisieriaus Arūno Žebriūno mirties.

Pasak šalies vadovės, A. Žebriūnas Lietuvos kultūros istorijoje visada išliks kaip savito kino kūrėjas, įdėmiai žvelgęs į žmogų, jo prigimtį ir likimą.

„Lietuva neteko kino klasiko, atsidavusio ir jautraus menininko, ištikimo valstybės piliečio, savo juostomis prisidėjusio prie lietuviško kino mokyklos kūrimo. A. Žebriūnas mūsų atmintyje išliks kaip profesionalas, tapęs pavyzdžiu ne vienai kino kūrėjų kartai", - sakoma Prezidentės užuojautoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų