REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 6–8 dienomis Vilniuje Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai proga vyko tarptautinė jaunųjų lyderių akademija „Demokratijos vystymasis Europos Rytų partnerystės šalyse: iššūkiai ir galimybės“. Renginio metu jaunimas, studentai, moksleiviai, įvairių partijų jaunieji lyderiai, nevyriausybinių organizacijų atstovai bei žmogaus teisių gynėjai iš Armėnijos, Azerbaidžiano, Baltarusijos, Estijos, Gruzijos, JAV, Lietuvos, Moldovos, Serbijos, Ukrainos, Vengrijos, Vokietijos su Lietuvos politikais ir diplomatais dalinosi žiniomis, patirtimi bei idėjomis apie Rytų Europos regiono skirtingą demokratinę transformaciją, šių valstybių pasiekimus ir esamus iššūkius bei galimus problemų sprendimo būdus. „Projekto siekiai tiesiogiai prisideda prie Lietuvos vystomojo bendradarbiavimo politikos ir pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai tikslų – demokratinių vertybių sklaidos ir puoselėjimo Europos Rytų partnerystės šalyse, geresnio demokratinio valdymo, pilietinės visuomenės stiprinimo, glaudesnės ES ir Rytų partnerių integracijos, ir tęsia pirmininkavimo Demokratijos bendrijoms (2009-2011) iškeltų tikslų įgyvendinimą – ugdyti jauną, pilietiškai aktyvią kartą ir skatinti bendradarbiavimą tarp jaunimo, vyriausybinio ir parlamentinio lygmens“ – apie renginio tikslus kalba asociacijos „Young Leaders Forum“ pirmininkė ir akademijos organizatorė Viktorija Bražiūnaitė. Atidarymo proga Prof. Vytautas Landsbergis, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas, pirmasis Lietuvos Respublikos valstybės vadovas, Europos Parlamento narys, skaitė įvadinę paskaitą „Demokratija ir ne demokratija“. Tęsiant praeitais metais užgimusią gražią tradiciją, rugsėjo 6 dieną akademijos ir jaunųjų profesionalų programos „Kurk Lietuvai“ dalyviai vakare neformaliai bendravo su skirtingų partijų Lietuvos Respublikos Seimo nariais - Petru Auštrevičiumi, Seimo pirmininko pavaduotoju, Arvydu Anušausku, buvusiu Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku ir Juru Požėla - Jaunimo ir sporto reikalų komiteto pirmininku bei Vilniuje įkurtos tarptautinės organizacijos „Parliamentary forum for Democracy“ generaliniu sekretoriumi Matyas Eorsi.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmos sesijos metu akademijos dalyviai kartu su Ambasadoriumi Vygaudu Ušacku, buvusiu Lietuvos užsienio reikalų ministru, Arvydu Anušausku, Lietuvos Respublikos Seimo nariu ir Parlamentinės grupės "Už istorinę atmintį ir teisingumą" pirmininku ir Armėnijos projekto „Armenia (Total)itaris‘‘ koordinatore Anna Poghosyan aptarė istorinės atminties svarbą. Įgytos teorinės ir praktinės žinios buvo užtvirtintos ekskursijos į Lietuvos genocido muziejų bei praktinių užsiėmimų metu. Antroje akademijos dalyje analizavo, kodėl vienos šalys žengė pakankamai sėkmingu keliu ir įtvirtino demokratiją (Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija ir kt.), o kitoms tai nepavyko visiškai (Baltarusija) arba sekasi sunkiai (Ukraina, Gruzija, Moldova, Azerbaidžanas, Armėnija). Darbo grupėse dalyviai taikė lyginamųjų demokratinių studijų pagrindus ir gilino jų turimas žinias apie skirtingus demokratijos vystymosi kelius kartu su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoju Vyčiu Jurkoniu, Vytauto Didžiojo universiteto Politologijos katedros doktorantė Ieva Gajauskaitė ir JAV Tarptautinio respublikonų instituto Regioninio padalinio Baltarusijai direktoriumi Jake Jones.

REKLAMA

Paskutinėje akademijos sesijoje, skirtoje dabartinės situacijos aptarimui ir analizei, dalyviai kartu su Parlamentinio Demokratijos Forumo Generaliniu sekretoriumi Matyas Eorsi, Pietų Kaukazo Liberalaus jaunimo tinklo bendra-įkūrėja Yegana Hajiyeva, Konrad-Adenauer-Stiftung Baltarusijos padalinio direktoriumi Alex Brakel ir Tarptautinių santykių Nacionalinio demokratijos instituto politinės programos pareigūnu Vilniuje Juri Jurkevitš ieškojo atsakymų, kaip jaunieji lyderiai galėtų stiprinti demokratiją Europos Rytų Partnerystės regione? Kaip jaunos, tačiau pakankamai stabilios demokratijos galėtų prisidėti prie šio proceso tiek stiprinant demokratiją savo šalyse, tiek padedant savo kaimynams, nes demokratija yra nesibaigiantis procesas, reikalaujantis nuolatinių pastangų.

REKLAMA
REKLAMA

„Apibendrinant, galima pasidžiaugti, kad aktuali demokratinių vertybių tematika ir šiandieninės grėsmės prie vieno stalo sukvietė klasikinės dešinės ir kairės partijos atstovus tiek iš Lietuvos, tiek iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Ir galiausiai, svarbu pažymėti, kad visi renginio dalyviai priėjo prie bendros išvados, kad norint kažką keisti, reikia pirmiausia pradėti nuo savęs kuriant darnią aplinką ir santykius su mus supančiais žmonėmis remiantis pagarbos žmogui principais. O tokiems pilietiškai aktyviems jauniems žmonėms susibūrus ir sutelkus savo pastangas ir idėjas tarptautiniu mastu, galima drauge nuveikti dar daugiau,“ – apie renginio rezultatus kalbėjo V. Bražiūnaitė. Akademijos pabaigoje visi projekto dalyviai prisijungė prie 2010 metais Vilniuje pasirašytos Vilniaus deklaracijos, steigiančios Demokratijų bendrijų jaunimo dėmenį. Projektas remiamas iš Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos skirtų lėšų, kiti projekto partneriai - Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas, Tarptautinis respublikonų institutas, Nacionalinis užsienio reikalų demokratijos institutas, Genocido aukų muziejus, Taipėjaus misija Rygoje, Labdaros ir paramos fondas "Forum Syd Baltika", Lietuvos Respublikos Seimas.

Jaunųjų lyderių forumas (angl. Young Leaders Forum) buvo įkurtas 2010 metais, Lietuvai pirmininkaujant Demokratijų bendrijai. Tuomet virš 50 jaunųjų lyderių iš įvairių pasaulio šalių pasirašė Vilniaus deklaraciją, steigiančią Demokratijų bendrijų jaunimo dimensiją. Šiuo metu šis globalus tinklas vienija jaunimą iš 49 pasaulio šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų