REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parinkome įdomių ir susimąstyti verčiančių faktų apie mokyklas ir išsilavinimą - juk labai didelė dalis pasaulio mažųjų į mokyklą šį rugsėjį eiti nepradėjo. Ir neis niekada. O didelė dalis mūsų tikrai nežino, kad pasaulyje egzistuoja mokykla, kurioje mokosi 32000 moksleivių arba kodėl danai mokytojams dovanoja ne gėles, o obuolius.

REKLAMA
REKLAMA

Šiek tiek rimtesni ir pamąstyti verčiantys faktai...

Saharos regione, Afrikoje 11 milijonų vaikų yra priversti mesti mokyklą negavę net pradinio išsilavinimo. Pietinėje ir vakarinėje Azijos dalyse šis skaičius yra 13 milijonų.

REKLAMA

UNESCO duomenimis kasmet mokyklos nelanko maždaug 60 milijonų mokyklinio amžiaus vaikų. 47% jų mokyklos niekada nelankys, 26% procentai mokysis kelis metus, likę 27% mokyklą lankys ateityje.

53% pasaulio vaikų, kurie nelanko mokyklos yra mergaitės. 66% neraštingų pasaulio žmonių yra moterys.

Galime pasidžiaugti, kad Europos jaunimas yra pats raštingiausias - beveik 100% čia gyvenančių, jaunesnių nei 18 metų žmonių moka rašyti ir skaityti. Tarp Afrikos jaunimo tokių yra tik 50%.

REKLAMA
REKLAMA

Besivystančiose šalyse kiekvieni mokslo metai suteikia galimybę ateityje gauti 10% didesnį atlyginimą.

Ir šiek tiek įdomių bei linksmų faktų...

Mūsų vaikai ilsisi tikrai pakankamai ilgai - panašias vasaros atostogas turi vaikai Čilėje, o dar ilgesnes - Etiopijoje. Žinoma, šiose šalyse mažesnis skaičius vaikų lanko mokyklą, o per vasaros atostogas neretai privalo dirbti. Trumpiausiai atsotogauja vokietukai - 6 savaites.

Vasaros atostogos yra labiau miesto mokyklų sumanymas - buvo baiminamasi, kad perpildytose, tvankiose klasėse greitai plis užkratai ir vaikai susirgs. Kaimuose, kaip taisyklė, mokyklą vaikai lankė nuo gruodžio iki kovo, bei nuo gegužės iki rugpjūčio - kitu laiku reikėjo dirbti žemę sodinant arba nurenkant derlių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausiai mokinių pasaulyje turi Montessori mokykla Luknove, Indijoje. Mokyklą 1959-aisiais įkūrė Gandis, joje mokosi... 32000 moksleivių! Tiek gyventojų gyvena Radviliškyje ir Elektrėnuose kartu sudėjus!

Apipirkdami vaikus amerikiečiai išleidžia įspūdingą sumą drabužiams vien per rugpjūčio mėnesį - apie 8 milijardus JAV dolerių. Knygoms išleidžiama kur kas mažiau - 2,5 milijardo JAV dolerių.

Pirkdami daiktus mokyklai tikriausiai į krepšį krovėte ir vaškines kreideles. Jeilio universitete atliktas tyrimas parodė, jog kreidelių kvapas yra vienas geriausiai atpažįstamų pasaulyje - užima 18 vietą. Jeigu vaikas spalvojimui dažniausiai renkasi kreidutes, tai iki tol, kol jam sukaks 10 metų jis bus sunaudojęs apie 700 kreidelių, o per dieną spalvinęs ir paišęs apie pusvalandį.

REKLAMA

Didaskaleinofobija yra mokyklos baimė. Tokią fobiją turi 2,4% mokyklinio amžiaus vaikų pasaulyje.

Paprastu grafito pieštuku, kuriuo naudjasi mokiniai, galima parašyti maždaug 45000 žodžių arba nubrėžti liniją, kuri būtų 56 kilometrų ilgio!

Mūsų vaikų diena mokykloje yra labai panaši į brazilų, o štai amerikiečiai į mokyklą ateina vėliau, tačiau vėliau ir išeina. Taip yra dėl to, kad tiek mes, tiek brazilai pietaujame dienos viduryje, amerikiečiai pietus susėdę drauge prie stalo valgo vakare, po darbų.

Mažieji danai mokytojams neša ne gėles, bet obuolius. Šis paprotys susiformavo maždaug XVI amžiuje - mokytojų algos buvo labai mažos, jiems buvo sunku pragyventi, tad tėvai atsimokėdavo maistu, labai dažnai būtent obuoliais, kadangi jie buvo brangūs ir jų buvo sunku įsigyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų