REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konsorciumas, siekiantis pastatyti atominę elektrinę šiaurės Suomijoje, teigė pasiekęs susitarimą su Rusijos kompanija „Rosatom“, rašo upi.com.

REKLAMA
REKLAMA

„Fennovoima“, grupė sudaryta iš 60 akcininkų, tarp kurių yra tokios Suomijos kompanijos kaip „Outokumpu“ ir „Kesko“, teigia užbaigusi derybas su Rusijos valstybiniu branduolinės energetikos monopolininku „Rosatom“. Sutarta, kad rusų kompanija turės 34 procentus kompanijos, atsakingos už atominės elektrinės statybas prie Piuhejokio, akcijų.

REKLAMA

Pranešama, kad „Fennovoima“ ir „Rosatom“ iki šių metų pabaigos ketina pasirašyti kontraktą, pagal kurį rusų kompanija įsipareigos prisidėti prie 1,2 gigavatų galingumo elektrinės statybų.

„Rosatom“ siūlo naujoje elektrinėje naudoti „AES-2006“ suspausto vandens reaktorių, kuris yra naujausias žingsnis ilgoje VVER tipo reaktorių evoliucijoje. Jis atitinka Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ir Europos komunalinių įmonių reikalavimus, be to, bus pritaikytas ir tam, kad atitiktų Suomijos valstybės saugumo reikalavimus. Du VVER-440 tipo reaktoriai saugiai naudojami Suomijos Lovysos atominėje elektrinėje jau dešimtmečius.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai ypač svarbu žvelgiant iš Suomijos energetikos ir pramonės politikų perspektyvos, nes numatytas branduolinės elektrinės projektas po truputį juda į priekį. Esant tokia ekonominei situacijai, toks didelis projektas bus naudingas visam regionui ir Suomijai“, - teigė Suomijos ekonomikos reikalų ministras Jan Vapaavuori.

Pagal pirminį pasiūlymą, projekte dalyvaujančios kompanijos gaus pigesnę elektrą, pagamintą naujai pastatytoje elektrinėje, nei dabar „Nord Pool“ elektros biržoje esančiomis kainomis.

Nėra atskleidžiama kokia suma prie statybų prisidės „Rosatom“ kompanija, tačiau rusų dienraščio „Kommersant“ teigimu, tai turėtų būti apie 2 milijardus JAV dolerių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų