REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Regina Musneckienė

Palšių kaime ūkininkaujantis Edgaras Piniauskas Kauno kolegijoje įgijo statybos verslo vadybos ir mechaniko specialybes. Tačiau keletą metų padirbėjęs autoservisuose, nusprendė, jog patikimiau kabintis į žemę. Dabar jaunas ūkininkas gyvena iš 26 hektarų ūkio.

REKLAMA
REKLAMA

Grūdų derlius – nedidelis

Ūkininkauti Edgaras ryžosi turėdamas tik pusketvirto hektaro žemės, kurią dirbti leido jo tėvas. Dabar 25 metų jaunas ūkininkas jau turi 15 hektarų nuosavos žemės. Iš viso dirba 26 hektarus. Dalį plotų nuomoja iš vietos gyventojų.

REKLAMA

Jo dirbama žemė Gineikių ir Palšių kaimuose. Dalyje plotų anksčiau buvo ekologinis ūkis. Joje Edgaras šiemet augino žieminius javus. Nepritręštoje dirvoje derlius nebuvo didelis. Grūdus pardavė vietinei bendrovei, auginančiai kiaules.

Augina grikius

Šiemet jaunas ūkininkas nusprendė Gineikiuose šalia tėvo namų esančius plotus apsėti grikiais. Grikių augina šešis hektarus.

Kadangi žemės dirba nedaug, Edgaras turi ūkininkauti taip, kad hektaras neštų kuo daugiau pajamų. Už toną grikių galima gauti apie 1300 litų. Tačiau šiemet kainos prognozuojamos mažesnės. Be to, ir prikulti iš hektaro grikių galima gerokai mažiau negu kviečių.

REKLAMA
REKLAMA

„Auginu pabandymui, – šalia žydinčių grikių lauko kalbėjo Edgaras Piniauskas. – Pirmi metai. Dar nežinau, ar pasiteisins. Grikius iškulsiu pats savo rusišku kombainu. Parduoti vešiu į Radviliškį.“

Žemė rengia ir maitina

E.Piniauskas sako, jog iš 26 hektarų ūkelio didelės prabangos susikurti negali. Reikėtų plėstis, pirkti daugiau žemės. Tačiau žemė šiuo metu – brangi. Smulkiam ūkininkui mokėti už hektarą aštuonis tūkstančius – didžiulė materialinė našta.

Edgaras viliasi, jog pavyks plėstis, tik gal ne tokiais sparčiais tempais kaip norėtųsi.

Jaunas ūkininkas su savo šeima gyvena Palšių kaime, savoje sodyboje. Kaimas jaunai šeimai suteikia stabilumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dirbau servisuose Šiauliuose ir Kelmėje, bet kai pradėjo „veržti“ atlyginimus, neapsimokėjo eiti į darbą,“ – mena ūkininkas.

Rimčiau ūkininkauti pradėjo prieš porą metų, kai įsigijo daugiau žemės. Turi rusišką kombainą ir kitokios naudotos technikos. Kaip pats sako, dėl tokio ploto neapsimokėtų pirkti netoli milijono kainuojančių naujų vakarietiškų kombainų ir traktorių. Tačiau ir iš tokio kuklaus ūkelio jauna šeima gali normaliai gyventi.

Kasmet dalį iš ūkio gautų pajamų Edgaras investuoja į buitį. Neseniai išsikasė tvenkinį prie tėvo sodybos.

REKLAMA

Rūpinasi statybomis

Kaime augęs E.Piniauskas sako, jog žemės ūkio darbai jam mielesni už tuos, kuriuos dirbtų pagal įgytą profesiją. Tačiau tenka rūpintis ir statybomis.

Jau dešimtmetį Šveicarijoje dirbanti jo mama nusprendė pasistatyti patogų namą, kad tuomet, kai nebepajėgs dirbti, galėtų grįžti į Lietuvą ir leisti savo dienas tėvynėje.

Galbūt kada nors į Lietuvą sugrįš ir Škotijoje gyvenanti Edgaro sesuo.

O jis – ištikimas Lietuvai, bandys įsikibti į didesnį žemės plotą ir stiprinti savo ūkį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų