REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nubausti ir kyšio davėjai, ir ėmėjai

Vietoje to, kad atšvęstų profesinę šventę policininkai buvo sulaikyti kolegų ir nuteisti

Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje Vilniaus policijos Patrulių rinktinės pareigūnai Aleksandras Senkevičius (30 m.) ir Olegas Syronokas (39 m.) kaltinami kyšininkavimu, o Janas Bukelis ( 19 m.) ir Tadeušas Špilveskis (21 m.) – kyšio davimu policijos pareigūnams.

Susitarė apsieiti be protokolo

Teismas nutarė griežtai nubausti kiek buvusius policijos pareigūnus, tiek kyšius davusius jaunuolius, kurie pernai per Angelų sargų dieną, galima sakyti „sudegino“ policininkus. Šie vietoje to, kad atšvęstų profesinę šventę buvo sulaikyti kolegų, o dabar dar ir nuteisti.

Nustatyta, kad kelis kartus jau teistas T. Špilevskis ir jaunesnis jo draugas, tuo metu vienos sostinės gimnazijos dvyliktokas J. Bukelis atvyko prie vieno prekybos centro Vilkpėdės gatvėje. Kai J. Bukelis, kuris iki tol vairavo automobilį, užėjo į parduotuvę, T. Špilevskis nusprendė automobilį pastatyti į stovėjimo aikštelę. Jis važiavo neįsijungęs šviesų ir tuo patraukė policijos patrulių dėmesį. Netrukus su įjungtais šviesos signalais prie jo vairuojamo automobilio privažiavo policininkai. Tuomet paaiškėjo, kad pažeidimas gerokai didesnis nei važiavimas neįjugtomis šviesomis. T. Špilevskis neturėjo ir vairuotojo pažymėjimo, o už tai, anot pareigūnų, jam grėsė 5000 litų bauda.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet ir prasidėjo gan įprastos derybos: nerašot protokolo, sumokam grynais. Tik aišku mažiau. Vyrai sukirto rankomis, kad sumokės 1000 litų. Deja, pinigų su savimi jaunuoliai neturėjo, tad teko važiuoti į Salininkus, kur gyveno J. Bukelis. Pareigūnai sutiko, tačiau ir čia suderėto tūkstančio negavo. Patruliams teko pasitenkinti vos 400 Lt suma. Tuos pinigus J. Bukelis padėjo į pareigūnų automobilio bagažinę. Ir atsitik tu man taip, kad tuo metu pro šalį važiavo labai pastabus pareigūnas, kuris pamatė dedamus pinigus ir apie tai pranešė vadovybei. Į policiją iškviestas kyšį davęs jaunuolis prisipažino, kad pareigūnai paėmė kyšį. Paaiškėjus kyšio davimo faktui abu policijos patruliai buvo sulaikyti.

REKLAMA

Sprendimą skųs

Ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teisme policijos patruliai neprisipažino ėmę kyšį. Pasibaigus teismo posėdžiui A. Senkevičius ir O. Syronokas irgi tvirtino, jog tai buvusi provokacija, kyšio jie neėmė, o pažeidėjai patys įkišo pinigus. Ekspareigūnai sakė skųsią tokį teismo sprendimą.

O teismas nusprendė, kad kalti visi keturi. Du buvę policininkai A. Senkevičius ir O. Syronokas privalės sumokėti po 32 tūkstančius litų už tai, kad reikalavo kyšio iš kelių eismo taisykles pažeidusių jaunuolių. Kiek mažesnes, bet pakankamai dideles baudas teismas skyrė ir kyšio davėjams: J. Bukeliui – 13 tūkstančių litų baudą, T. Špilevskiui – 15 600 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Įtariamas nužudymu

Dėl pareigūnų papirkimo nuteistas J. Bukelis šiuo metu dienas leidžia Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime – jam ir buvusiam jo bendraklasiui pareigūnai yra pareiškę įtarimus dėl BMW automobilį parduoti norėjusio vilniečio nužudymo.

„ Akistata“ jau rašė, kad šiemet kovo 8-osios vakarą Rūdninkų girioje (Šalčininkų r.) J. Bukelis su bendraklasiu į mirtinus spąstus įviliojo 35 metų vilnietį, kuris už 16 tūkst. litų norėjo parduoti 2001 metų laidos automobilį BMW. Apsimetę potencialiais pirkėjais, BMW fanatikai pasikvietė vyrą į mišką, ten jį smarkiai sumušė, o paskui nušovė. Tačiau jau kitą dieną lavonas buvo rastas, o netrukus už grotų atsidūrė ir įtariamieji. Iš pradžių policija sulaikė keturis jaunuolius, tačiau du netrukus buvo paleisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad nusikaltimą įvykdė du 19 metų vaikinai iš kurių vienas ir yra J. Bukelis. Pagrobtas automobilis buvo rastas viename sostinės garaže. Abu juos teismas leido suimti trims mėnesiams. Į teismą atvesti jaunuoliai prisipažino įvykdę nusikaltimą. Jiems pareikšti įtarimai dėl nužudymo iš savanaudiškų paskatų. Manoma, kad jaunuoliai šiam nusikaltimui ryžosi norėdami pagrobti automobilį.

Abu įtariamieji žudikai ir BMW grobikai – buvę bendramoksliai. Vyresnysis mokėsi paskutinėje vienos Vilniaus rajono gimnazijos klasėje, kiek jaunesnis jo draugas šią mokyklą jau yra baigęs. Kaip vėliau paaiškėjo, vienas iš žudikų tandemo jau prieš metus dėl aistros BMW automobiliams buvo patekęs į policijos akiratį – jis įtartas minėtos markės mašinos vagyste, o dirbdamas prekybos centre nugvelbė bendradarbio telefoną.

Gimnazijoje mokęsis jaunuolis į policijos akiratį anksčiau nebuvo patekęs.

Genadijus SKRIPKA  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų