REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytenis Radžiūnas, LRT.lt „Į Vladimiro Žirinovskio agresyvius pasisakymus Kremliuje žiūrima per daug atlaidžiai. Žinote, galima būtų taip pasakyti: kas rūmų juokdariui ant liežuvio, carui gali būti mintyse“, – tinklalapiui LRT.lt tvirtina politologas Nerijus Maliukevičius. Anot politikos apžvalgininko Mariaus Laurinavičiaus, mums vis dar neužtenka Andreso Fogho Rasmusseno ar Baracko Obamos užnugario bei būtina atkreipti Vakarų dėmesį į agresyvius pareiškimus.

REKLAMA
REKLAMA

Vertina kaip psichologinį refleksą

Po viešoje erdvėje ištransliuotų Rusijos liberalų demokratų partijos lyderio Vladimiro Žirinovskio pareiškimų apie Baltijos valstybių okupaciją, parlamentaras Mantas Adomėnas teigia, kad būtina padaryti tam tikras išvadas apie Rusiją. „Turėtų daryti išvadas apie tą valstybę tie, kurie dabar skatina su jais draugauti, būti mums geopolitine atsvara vakarietiškams įsipareigojimams. Šitie žmonės turėtų pabrukti uodegą ir bent jau permąstyti savo laikyseną“, – mano Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narys.

REKLAMA

Tuo metu politologas N. Maliukevičius tokius pareiškimus vertina kaip tam tikrą psichologinį refleksą – esą Rusijos politikai gana emocionaliai reaguoja į svarbius, dabar vykstančius ir susijusius su Lietuva, geopolitinius procesus. „Aš turiu omenyje Baltijos valstybių vadovų vizitą į Vašingtoną. Jei atkreiptumėte dėmesį, mūsų prezidentė po vizito pareiškė, kad bus rimtai svarstoma besiformuojanti geopolitinė trajektorija ar sąjunga tarp Amerikos, Baltijos valstybių ir Skandinavijos šalių. B. Obama prieš vizitą į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą lankėsi Švedijoje. Rusija reaguoja į svarbius procesus ir tikrai neadekvačiai. Vien tik humorui ar ironijai nurašyti šių dalykų negalima“, – neabejoja politologas.

REKLAMA
REKLAMA

„Į pasisakymus žiūrima per daug atlaidžiai“

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nesiima plačiau komentuoti V. Žirinovskio grasinimų, kad Baltijos šalys, drįsusios pritarti Vakarų įsiveržimui į Siriją, bus okupuotos arba sunaikintos. L. Linkevičiaus nuomone, tokie pareiškimai prasilenkia su sveiku protu.

N. Maliukevičius tokią ministro poziciją vadina „labai diplomatiška“.

„Kitų valstybių padalijimu ar okupacija nejuokaujama. Galima juokais vertinti pseudoeksperto Michailo Aleksandrovo pareiškimus, tačiau V. Žirinovskio pozicija yra visai kitokia. Jis užima svarbias pozicijas Dūmoje, yra politikos žmogus, ir tokius vaidmenis iš principo atlieka visą dvidešimtmetį. Kremliuje jo agresyvius pasisakymus žiūrima per daug atlaidžiai. Žinote, čia tiktų toks pasakymas: kas rūmų juokdariui ant liežuvio, carui gali būti mintyse“, – tęsia politologas. M. Adomėnas neabejoja, kad „Kremlius mielai mus įjungtų į savo galios orbitą, jei tik būtų galimybė“. „Tačiau tikrai nemanau, kad jis svarstytų karinės invazijos scenarijų artimiausiu metu. Žmonės yra realistai, kuria subtilesnius ir ilgalaikius planus. V. Žirinovskis reikalingas labiau pakurstyti gyventojų naršiam nusiteikimui Baltijos valstybių atžvilgiu“, – priduria parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politiko nuomone, perdėtai reaguoti ir rūpintis tokiais pareiškimais Lietuvai esą nereikėtų, tačiau bent formalų protestą Vyriausybė per Užsienio reikalų ministeriją ambasadoriui įteikti turėtų.

Tuo metu politikos apžvalgininkas, tarptautinių santykių ekspertas M. Laurinavičius svarsto, ar tikslinga kiekvieną kartą reaguoti į tokius dalykus protestais: „Nesakau, kad jei sureaguotume protestais, būtų klaida. Jokiu būdu. Bet taip pat nelaikyčiau klaida nutylėjimo“, – priduria LRT.lt politikos apžvalgininkas.

Šalies vadovė D. Grybauskaitė rimtai nevertina skandalingojo Rusijos politiko pareiškimų. „Vertinu kaip neatsakingą bravūrą. Lietuva kaip niekada yra saugi būtent todėl, kad jau devynerius metus esame NATO nariai. Svarbiausia – turime realiai pagrįstus gynybos planus Baltijos šalims. (...) Nuogąstauti ir nerimauti nereikia“, – sakė prezidentė. D. Grybauskaitė į tokius pareiškimus siūlo žiūrėti su lengva ironija.

REKLAMA

Politikos apžvalgininkas: pareiškimai neskirti Baltijos šalims

M. Maliukevičiaus nuomone, iš esmės tokie pareiškimai skirti vidaus publikai ir jų tikslas yra kaupti vidinį politinį kapitalą, ypač V. Žirinovskiui.

„Rusija griežtai prieštarauja Sirijos puolimui. Didžiavalstybinis šovinizmas giliai įsišaknijęs rusų sąmonėje, todėl jiems būna labai apmaudu ir pikta, kad jų valdžia nieko nepadarė. Tokie pareiškimai, ypač iš tokių politikų, skirti kaupti tą politinį kapitalą. Jie neskirti išgąsdinti Vakarus, nei tuo labiau Baltijos šalis. Nelabai jiems rūpi tos Baltijos šalys“, – konstatuoja M. Laurinavičius.

REKLAMA

Savo ruožtu N. Maliukevičius sutinka, kad V. Žirinovskio šnekėjimas daugiausia skirtas Rusijos visuomenei, tačiau tokie pareiškimai globaliame pasaulyje esą pavojingi. „Patys matome iš patirties, kad šnekėjimas turi būti labai subalansuotas ir negali būti toks agresyvus“, – tvirtina politologas.

„Mūsų tikslas, ko gero, būtų atkreipti Vakarų dėmesį į tokius pareiškimus. Manau, reikėtų atkreipti visų Vakarų dėmesį, kad tokie dalykai vyksta ir, nors esame NATO nariai, sukuria įtampą.

Mums vis dar neužtenka Andreso Fogho Rasmusseno ar Baracko Obamos pareiškimų. Netgi Vakaruose yra nemažai aukščiausio lygio politikos veikėjų, kurie mano, kad Rusija nekelia jokios grėsmės Baltijos šalims ir nereikia dramatizuoti. Kai kitą kartą mums kas nors priekaištaus, kad mes negalime pritarti Vakarų sugalvotam bendradarbiavimui su Rusija, mūsų pozicija bus labiau pagrįsta. Tai yra diplomatiniai žaidimai“, – LRT.lt sako M. Laurinavičius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų