REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skalūnų dujų ir naftos žvalgybos ir išgavimo konkursas buvo paskelbtas 2012 m. birželio 25 d. Vyriausybės nutarimo pagrindu. Konkurso keliu buvo planuojama atrinkti finansiškai ir technologiškai pajėgiausią kompaniją (ar kompanijas), investuosiančią į skalūnų dujų ir naftos išteklių paieškas ir gavybą Šilutės-Tauragės ir Kudirkos-Kybartų plotuose.

REKLAMA
REKLAMA

Geologijos tarnybos paskelbtame tarptautiniame konkurse galėjo ir buvo kviečiamos dalyvauti visos pasaulio kompanijos, norinčios užsiimti skalūninių angliavandenilių paieška ir gavyba, tačiau norą dalyvauti konkurse pareiškė tik viena kompanija iš JAV - „Chevron“.

REKLAMA

Lietuvos Respublikos Seimo patvirtintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje pabrėžiama, kad Lietuva skatins skalūnų dujų žvalgybą šalyje ir ekonomiškai pagrįstą, su aplinkosaugos principais suderintą skalūnų dujų gavybą. Vykdant skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą, turės būti užtikrinti valstybės, žemės savininkų ir šią veiklą vykdysiančių kompanijų interesai.

Reaguodami į vietos gyventojų bei politikų nuogąstavimus dėl galimo poveikio aplinkai ar sveikatai, Lietuvos Respublikos Seimas ir Aplinkos ministerija sugriežtino įstatymus ir poįstatyminius aktus, reglamentuojančius dujų žvalgybą ir gavybą, įkūrė specialų dujų gavybos darbų priežiūros padalinį. Įstatymais taip pat buvo įtvirtintas žvalgybos ir gavybos derinimo su vietos gyventojais būtinumas ir procedūros, kaip tą derinimą reikia vykdyti.

REKLAMA
REKLAMA

Neabejoju tuo, kad bet kokių gamtos išteklių žvalgyba ar gavyba turi būti vykdoma nepakenkiant gamtai, žmonių sveikatai ir tik sutarus su vietos gyventojais. Įstatyminė bazė užtikrinanti tokį procesą yra parengta.

Pradėjus bet kokį darbą, jį reikia baigti. Reikia baigti ir valstybės vardu paskelbtą tarptautinį skalūninių dujų ir naftos paieškos konkursą. Jei būtų rasta naudingų išteklių, didžiausią naudą pirmiausia pajustų vietos gyventojai, o galiausiai ir visa Lietuvos valstybė. Būtent todėl proceso stabdymas gali būti naudingas tik nedraugiškoms užsienio valstybėms ir yra nukreiptas prieš regionų, kuriuose būtų ieškoma dujų ar naftos, gyventojus bei pačią Lietuvos valstybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų