REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydymas: kokia jo kaina ir kokybė?

Neseniai rašėme, kad pagal sveikatos ministro naujai nustatytą tvarką, ligoninėse gydęsi pacientai, pareiškę norą, gali gauti smulkią ataskaitą, kiek kainavo jų gydymas. Straipsnyje šį ministro įsakymą komentuodamas Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas Darius Steponkus baigė savo kalbą pastebėdamas, kad būna ir tokių atvejų, kai Ligonių kasa nepadengia visų gydymo išlaidų, Nežiūrint to, ligoniai visuomet yra gydomi. Tuomet ir kilo klausimas, ar gydymas tokiais atvejais būna pakankamas ir kokiais atvejais už gydymą reikia primokėti.

Gydymas tobulėja

Apie šiuolaikinį gydymą ir esamą padėtį medicinos sistemoje toliau komentavo viešosios įstaigos Šilutės ligoninės vyriausiasis gydytojas D.Steponkus. O pradėjo nuo to, jog, kaip ir viskas, gydymas taip pat per keletą pastarųjų dešimtmečių smarkiai patobulėjo. Visų pirma pasikeitė diagnostikos sistema. Ligoninės vadovas vaizdžiai iliustravo - galvos traumą gydęs gydytojas prieš šimtą metų turėjo apsiriboti tik paciento apžiūra bei išklausyti jo nusiskundimų. Gydymo įstaigose atsiradus rentgeno aparatams, diagnostika pagerėjo. Tuomet pavykdavo daugiau pacientų išgydyti nei pirmuoju atveju. Šiandien galvos traumos yra tiriamos kompiuteriniais tomografais. Diagnozė nustatoma dar tiksliau, todėl ir gydymas gali būti skiriamas efektyvesnis ir pacientai greičiau pasveiksta.

Tačiau visais šiais atvejais būtina kalbėti apie gydymo kainą. Pirmuoju įvardytu atveju užteko tik gydytojo žinių, tačiau pasveikstančiųjų būdavo gerokai mažiau, nei kai traumą jau galima buvo diagnozuoti rentgenu. O medikų naudojamas kompiuterinis tomografas yra daug kartų pažangesnė diagnostikos įranga, tačiau ir jo kaina siekia milijonus. O darbas su juo reikalauja specialių įgūdžių bei žinių ir visokių šiam aparatui reikalingų brangių priedų.

REKLAMA
REKLAMA

D.Steponkus sakė, kad tobulėja ir medikamentai. Ir vėl medikas paprastu pavyzdžiu paaiškino skirtumus: anksčiau penicilinas buvo vienas pagrindinių antibiotikų, dabar jo veiksmingumas yra labai mažas. Šiandien, anot mediko, jau yra penktos kartos antibiotikai. Jie labai veiksmingi, tačiau suprantama, jų kaina kone keliasdešimt kartų didesnė nei penicilino. Juo taip pat galima gydyti ligonius, tačiau gydymas – ilgas.

REKLAMA

Ligonių skaičius pastovus

Kalbėdamas apie šiuolaikinį gydymą Šilutės ligoninės vadovas atkreipė dėmesį, nors žmonių ir mažėja, tačiau ligų bei susirgimų skaičius jau daugelį metų lieka tas pats. Ir visa tai todėl, kad patobulėjo ir diagnostika, ir medikamentai. Anksčiau žmogus, kuriam grėsdavo miokardo infarktas ar insultas, dažnai tiesiog būdavo pasmerktas. Dabar visa tai yra gydoma ir pagydoma. Šiuo atveju taip pat galima kalbėti apie gydymo kainą.

Šiandien yra gydomi ir tie žmonės, kurių, kaip vaizdžiai sakė gydytojas, organizmas yra susidėvėjęs. Tačiau šiuolaikinės medicinos pagalba jo gyvybę ir gyvenimo trukmę galima pratęsti. Taip ir daroma. Anksčiau tokie žmonės dažnu atveju net nebūdavo vežami į ligonines ir jie namuose mirdavo.

REKLAMA
REKLAMA

Finansiniai medicinos reikalai

D.Steponkus sakė, kad dabar Lietuvoje medicinai yra skiriama per 4 milijardus litų. Tačiau poreikis yra bent tris kartus didesnis. Ligonių gydymas yra finansuojamas per Teritorines ligonių kasas. Pinigai ten patenka iš pravalomojo sveikatos draudimo, kurį moka kiekvienas dirbantysis. Vėliau jie pasiekia gydymo įstaigas. Tačiau, anot vyriausiojo gydytojo, už paciento gydymą skirti pinigai ligoninei ateina tik po to, kai ligonis išrašomas iš gydymo įstaigos. Dėl lėšų stygiaus yra nustatyta tokia tvarka, kad Ligonių kasa gali dengti ne visas patirtas medikų išlaidas. Ir vėl pateikė pavyzdį, jei į ligoninę pateks pacientas dėl apendicito priepuolio, o besigydydamas čia patirs ir insultą, jis taip pat bus gydomas. Tačiau Ligonių kasa nepilnai dengs ir nesumuos ligų gydymo. Dalis apendicito gydymo turės būti dengiama ligoninės lėšomis. Tai nėra teisinga, tačiau dėl nepakankamo medicinos biudžeto, tokie dalykai šiuo metu taikomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo modernesnė gydymo įstaiga, tuo pacientai greičiau pasveiksta ir yra išrašomi. Šilutės ligoninė yra viešoji įstaiga, tai reiškia, kad uždirbtus pinigus neišsidalija steigėjai, kaip kad daro UAB savininkai, o sukauptomis lėšomis įsigyjama dar modernesnė įranga, skiriamos lėšos jos aptarnavimui. Ir gydomi tie pacientai, už kuriuos nemoka Ligonių kasa, kaip anksčiau paminėtu ar kitais atvejais.

Papildomi mokėjimai

Tačiau pagal Sveikatos ministerijos nustatytą tvarką, Ligonių kasa skiria pinigus ne patiems brangiausiems (o tuo pačiu ir efektyviausiems) medikamentams įsigyti. Tačiau gydantis gydytojas visados gali pasiūlyti pasirinkti efektyvesnes procedūras ar vaistus. Ir jei pacientas sutinka, jis gali sumokėti skirtumą tarp tų medikamentų, kuriuos apmoka Ligonių kasa. Taip atsiranda piniginiai reikalai ligoninėje. Šiuo atveju yra rašomas sutikimas, kad pacientas sutinka sumokėti skirtumą. Šilutės ligoninės vadovas pabrėžė, jog nesutikus mokėti, visas gydymas ir numatytos procedūros pacientui bus paskirtos ir jis bus gydomas, kol pasveiks, tačiau gal ne taip greitai ir t.t.

REKLAMA

Yra dar porą atvejų, kada ligonių yra prašoma susimokėti. Už gydymą mokėti privalo socialiai nedrausti asmenys. Taip pat ir už profilaktinius patikrinimus. Paprastai juos apmoka darbdaviai. Mokėti už profilaktinį sveikatos patikrinimą turi ir norintieji įsigyti ginklą, pažymą vairuotojo pažymėjimui gauti bei kitais panašiais atvejais.

Saulius SODONIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų