REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vilniečiai susirūpinę: nukastas Gedimino kapo piliakalnio šlaitas

Atsakingų pareigūnų aiškinimai skiriasi

Rugpjūčio 31 d. susirūpinę vilniečiai pranešė, kad Užupyje, Krivių gatvės 24-to namo sklypo paribyje, rugpjūčio 28–30 dienomis naudojant techniką buvo nukastas piliakalnio vadinamo Gedimino kapo kalno šlaitas. Darbai vyksta toliau.

Užupio seniūnijos Pilies seniūnaitijos seniūnaitis Sakalas Gorodeckis dėl šio įvykio kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorių Artūrą Blotnį bei Kultūros paveldo departamento vadovus ir prašė paaiškinti, ar apie šią veiklą žino atsakingos už tai institucijos ir ar šiems darbams buvo duotas leidimas. Kol kas atsakymai negauti.

Vilniaus pilių valstybiniam kultūriniam rezervatui priklausantis legendinis piliakalnis, vadinamas Gedimino kapo kalnu, pasak padavimų, apie kuriuos pirmasis užsimena istorikas Teodoras Narbutas, remdamasis 1629 m. dokumentu, visuotinai yra laikomas LDK valdovo Gedimino kapu. Tai, pasak archeologo dr. Vykinto Vaitkevičiaus, šį piliakalnį suartina su daugeliu kitų legendinių kapų, iš kurių dalis turi ryškių senovės šventviečių požymių, kaip antai: Birutės Palangoje, Pajautos prie Žaslių, Kukavaičio prie Deltuvos, Džiugo prie Telšių, Kerniaus Rūdininkų girioje.

REKLAMA
REKLAMA

****

Alkas.lt redakcija kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą (KPD) prašydama paaiškinti, ar šie darbai vykdomi teisėtai, tačiau atsakymo iš šios institucijos kol kas nesulaukė. Portalo ekspertai.eu redakcija paskelbė prieštaringus kitų institucijų paaiškinimus. Skelbiame juos ir mes.

REKLAMA

Ekspertai.eu: Sulaukėme Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos atsakymo, kurį parengė vyr. specialistė (architektė) Irena Sakalauskaitė:

„Šių metų rugpjūčio 26 d. Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato (toliau Rezervatas) direkcijos darbuotojai, vykdydami teritorijos apžiūrą, apsilankė pas pastato Krivių g. 24 savininkę Daivą Jakutienę. Ponia Daiva Rezervato darbuotojams parodė leidimą rekonstrukcijos darbams, archeologinių tyrimų dokumentus, projektą. Darbuotojai nufotografavo esamą padėtį. Rugpjūčio viduryje ji pati skambino į Rezervato direkciją ir pranešė, kad bus išardytas takas (esantis jos sklype), vedantis prie laiptų į Rezervato teritoriją, domėjosi, kas turi perkloti taką ir perdaryti laiptus į Rezervatą nuo Krivių gatvės.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai.eu: Ar nukastas šlaitas yra Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato teritorijoje ir kultūros vertybės – Gedimino kapo kalno (A1961 K3) – teritorijoje?

Nukastas šlaitas yra Kompleksinio paminklo – Piliakalnis su papiliais (664), papilio – Piliakalnis Gedimino Kapas (4514) pietrytinė šlaito papėdė.

Krivių g. 24 namo sklypo ribos su dabartine Rezervato sklypo riba net nesiliečia. Remiantis Registrų centro duomenimis nukasta šlaito papėdė į Rezervato teritoriją (sklypą) nepatenka.

Ekspertai.eu: Ar nukastas šlaitas yra kultūros paveldo vertybės apsaugos zonoje?

Kompleksinio paminklo – Piliakalnis su papiliais (664) apsaugos zonos yra nenustatytos.

Ekspertai.eu: Kaip Jūsų atstovaujama institucija vertina šį atvejį?

Mūsų institucija tokius atvejus vertina neigiamai.

****

Vilniaus savivaldybės atsakymą atsiuntė Miesto plėtros departamento Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėjas Darius Daunoras:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertai.eu: Ar šiems darbams yra duotas leidimas? Jei taip, kas, kada ir kokiu pagrindu išdavė šį leidimą?

2013 08 06 buvo išduotas statybą leidžiantis dokumentas atlikti dvibučio gyvenamojo namo Krivių g. 24 rekonstrukciją. Statybą leidžiantis dokumentas išduotas parengto ir patikrinto techninio projekto pagrindu. Techniniame projekte numatyta (sklypo tvarkymo dalyje) judinti žemės paviršių minimaliai, apie 30–50 cm, įrengiant naujus žolynus ir želdinius. Numatomų žemės darbų vietose 2012 m. buvo atlikti archeologiniai žvalgomieji tyrimai, taip pat statytojai sudarė sutartį su archeologu dėl archeologinių žvalgymų atlikimo.

Ekspertai.eu: Ar nukastas šlaitas yra Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato teritorijoje ir kultūros vertybės – Gedimino kapo kalno (A1961 K3) – teritorijoje?

REKLAMA

Nukasta vieta yra sklypo Krivių g. 24 ribose, tačiau ji nėra Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato teritorijoje. Dėl jos Papilio (unikalus kodas Kultūros vertybių registre 4514), esančio Piliakalnio su papiliais (unikalus kodas Kultūros vertybių registre 664) sudėtine dalimi, teritorijoje atsakyti tiksliai negaliu, kadangi šio kultūros paveldo objekto, skirtingai negu rezervato, teritorijos ribos nėra koordinuotos.

Ekspertai.eu: Ar nukastas šlaitas yra kultūros paveldo vertybės apsaugos zonoje?

Nukasta vieta yra ir Vilniaus senamiesčio, ir Vilniaus senojo miesto su priemiesčiais teritorijoje.

Ekspertai.eu: Kaip Jūsų atstovaujama institucija vertina šį atvejį?

Kaip pavyko sužinoti, šiuo metu vykdomi darbai yra archeologiniai tyrimai. Juos baigus nukasta šlaito dalis bus atstatyta (užpilta). Tačiau šios informacijos šimtu procentu patvirtinti negaliu. Jūs galite kreiptis į Mokslinę archeologijos komisiją su klausimu, koks buvo patvirtintas archeologinių žvalgymų projektas.

REKLAMA

Jei pasitvirtintų ši informacija ir visi darbai vykdomi mokslo vardan, archeologo iniciatyva ir pritarus Mokslinei archeologinei komisijai, tai, nebūdamas archeologu, neturėčiau argumentų kritikai. Jei vis dėlto tokie žemės darbai vyksta statytojų iniciatyva, pažeidžiant projekto sprendinius ir be archeologo priežiūros, tuomet asmeniškai vertinu neigiamai. Bet įvertinti neigiamai ir paversti tą neigiamą vertinimą administracinio teisės pažeidimo protokolu, bauda ir pan. turėtų Kultūros paveldo departamento ir Teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovai.

www.alkas.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų