REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D. Grybauskaitė: specialistų ruošimu rūpinasi tik verslas

Prezidentė sukritikavo Ūkio ministeriją

 

Modernesnės įmonės Lietuvoje turi pačios rūpintis, kaip paruošti kvalifikuotą specialistą. Įmonės negauna pagalbos nei iš valstybės, nei iš aukštųjų mokyklų. Taip trečiadienį žurnalistams teigė įmonėje „Arginta" apsilankiusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Ši praktika stabdo ekonomikos vystymąsi ir tai daug kainuoja”, – kalbėjo šalies vadovė.

REKLAMA

Pasak D. Grybauskaitės, šiuo metu Europos Sąjungoje (ES) sprendžiama, kaip gauti papildomą finansavimą, kad būtų galima didinti ne tik jaunimo užmtumą, bet ir paruošti kvalifikuotų specialistų „pagal kiekvienos šalies poreikius“.

„Geroji prakika, o ypač Vakarų Europoje, yra kai specialistas ruošiamas jau nuo mokyklos, įgyvjant profesinį išsilavinimą”, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Šalies vadovės teigimu, svarbu kad atitinkamos ministerijos, Vyriausybė ir švietimo įstaigos „dirbtų kartu ruošiant žmones darbo rinkai“.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabartinė sistema kai verslas dirba vienas išties yra labai bloga praktika, kuri nesukuria stabilios augimo perspektyvos“, – trečiadienį kalbėjo šalies vadovė.

„Svarbu, kad tai būtų koordinuotas procesas“, – teigė D. Grybauskaitė.

Švietimo ir darbo rinkos santykis

Ūkio viceministrė Rasa Noreikinė diskusijoje teigė, kad Ūkio minsiterija šiuo metu dirba „tam tikrus darbus“.

R. Noreikienės teigimu ministerija mato du pagrindinius būdus, ką daryti, kad netrūktų kvalifikuotos darbo jėgos. Pirma, reikia tiksliai žinoti, kokia yra situacija darbo rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat reikia prognozuoti, kokių profesijų ateityje reikės“, – kalbėjo Ūkio viceministrė.

Šalies vadovė diskusijoje skeptiškai įvertino tokį R. Noreikienės pasisakymą ir teigė, kad užtenka „tirti situaciją, laikas veikti".

„Investuok Lietuvoje“ generalinė direktorė Milda Dargužaitė diskusijoje sakė, kad problemos yra kompleksinės.

„Pirmiausia reikia sutvarkyti įstatyminę bazę“, – mano M. Dargužaitė.

Be to, M. Dargužaitės teigimu, trūksta verslo įsitraukimo į mokyklų valdymą. „Investuok Lietuvoje“ generalinė direktorė pastebi, kad mokymo įstaigos nėra suinteresuotos bendradarbiauti su verslu.

REKLAMA

„Verslininkai turėtų labiau dalyvauti mokymo programų kūrime“, – mano „Schmitz Cargobull Baltic“ generalinis direktorius Raimundas Petrauskas.

Pasak jo, svarbu, kad būtų pakankamai praktinių dalykų. Praktinių įgūdžių galima išmokti konkrečiose darbinėse situacijose.

Prezidentė D. Grybauskaitė trečiadienį lankėsi metalo apdirbimo įmonėje „Arginta", kur aptarė jaunimo profesinio rengimo ir įsidarbinimo galimybes bei priemones, kurios realiai padeda jauniems žmonėms susirasti darbą. Įmonė „Arginta" pati rengia ir apmoko reikalingus specialistus – elektrikus, šaltkalvius, suvirintojus ir juos įdarbina.

Šiuo metu galimybę atlikti praktiką jaunimas turi tik tose įmonėse ar įstaigose, su kuriomis mokslo įstaiga yra pasirašiusi trišalę sutartį.

Šių metų liepą nedarbas tarp 15 - 24 metų jaunų žmonių Lietuvoje siekė 23,1 procento.

 

 

Giedrė Sankauskaitė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų