REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saulius Masalskas, LRT televizijos naujienų tarnyba Dėl vis didėjančių problemų, susijusių su Fukušimos jėgaine ir ten susikaupusiu radioaktyviu vandeniu, Japonijos vyriausybė paskelbė apie milijardines sumas, kurios bus skirtos keisti padėtį.

REKLAMA
REKLAMA

Cunamio nuniokotos Fukušimos jėgainės savininkai faktiškai pripažino, kad negalės savo jėgomis susidoroti su radioaktyvių atliekų ir vandens sutvarkymo užduotimi. Dešimtys tūkstančių tonų jūros vandens buvo panaudota aušinti išsilydžiusiems Fukušimos reaktoriams. Dabar viso to vandens saugojimas ir valymas virto didele brangia problema, nes paskubomis pastatytos saugyklos nėra kokybiškos ir tas vanduo patenka į gruntą ir į vandenyną.

REKLAMA

„Šiuo metu užteršto vandens problema yra itin aktuali ir todėl siekiame panaudoti biudžeto rezervą. Nors dėl detalių galutinai nėra nuspręsta, galime bet kada panaudoti iki 21 milijardo jenų“, – teigė Ministrų kabineto sekretorius Jošihide Suga.

Deja, tokių avarinių priemonių toli gražu neužteks, nes reikia ne tik išspręsti užteršto vandens nuotėkių problemą, bet ir statyti visą radioaktyvaus vandens valymo gamyklą. Tai – ilgas ir brangus procesas, be to, ateityje teks spręsti, ką daryti su išvalytu vandeniu – jis nebus visai neradioaktyvus, bet japonai jau svarsto galimybes, kaip galima būtų išleisti jį į vandenyną.

REKLAMA
REKLAMA

„Tam, kad iš tikrųjų būtų pastatyti aukšto lygio radiacijos valymo įrenginiai, reikės maždaug 47 milijardų jenų. Bandysime tai išspręsti“, – tęsė J. Suga.

Šalies Ministrų kabinetas nusprendė, kad vyriausybė imsis finansuoti neregėto masto projektą, kurio tikslas– užšaldyti gruntą aplink visą jėgainės teritoriją ir taip sustabdyti užteršto vandens patekimą į gruntinius vandenis. Tyrimai parodė, kad toks radiacija užterštas vanduo galiausiai patenka į vandenyną. Kol kas dar nėra aišku kiek šis projektas kainuos. „Tam, kad būtų saugiai įgyvendinta mūsų esminė politika, bus sukurta ministerijų lygio darbo grupė ir tam skirtas finansavimas iš biudžeto“, – sakė Japonijos premjeras Šizo Abe.

Po Fukušimos avarijos Japonijos vyriausybė ir branduolinės saugos tarnybos vis dar svarsto, ar atnaujinti elektros gamybą kitose dabar sustabdytose atominėse jėgainėse.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų