REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Diplomantų darbo paieškos Šilutėje: nuo virėjo iki mediko

Inga VENCKUTĖ

Liepos vidurį buvo įteikti paskutinieji diplomai jaunuoliams, baigusiems aukštąjį mokslą. Šiek tiek ankstėliau tokius pačius dokumentus, liudijančius mokslo ir žinių įgijimą, gavo ir aukštesnįjį mokslą „kabinę“ bei profesinę kvalifikaciją įgiję studentai ir studentės. Tad Lietuvos darbo birža pasipildė šiemet baigusiaisiais mokslus ir bedarbių skaičius ūgtelėjo. Jis pakito ir Klaipėdos teritorinės darbo biržos Šilutės skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos darbo biržos duomenimis, šių metų rugpjūčio 1 d. šalies teritorinėse darbo biržose buvo registruota 185,8 tūkst. bedarbių ir jie sudarė 10,1 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų. Bedarbio statusas suteiktas 29,7 tūkst. asmenų: darbo jėgos pasiūla didėjo dėl išaugusio absolventų skaičiaus: jų per mėnesį įregistruota 7,4 tūkst.

REKLAMA

Remiantis Klaipėdos teritorinės darbo biržos Šilutės skyriaus duomenimis, čia nuo metų pradžios iki rugpjūčio 20 d. užsiregistravo 126 diplomantai: aukštąjį universitetinį mokslą įgavusių – 16, aukštąjį koleginį – 33, vidurinį su profesine kvalifikacija – 59, pagrindinį su profesine kvalifikacija – 14 ir pradinį su profesine kvalifikacija – 4.

Daugiausia užsiregistravusiųjų, pasirodo, yra baigę mokslus paslaugų teikimo srityse – 47. Tai virėjos, kirpėjos, viešbučio darbuotojai, mūrininkai ir kt. 15-ka asmenų darbo biržoje užsiregistravo baigę vadybos mokslus. Logistikos srityje padirbėti nori 14 jaunų žmonių, o 12 asmenų ieško darbo automobilių remonto ir technikos srityje. Devyni jaunuoliai pasiruošę save išbandyti ekonomikos ir finansų srityje. Šiek tiek mažiau atsirado norinčių dirbti pedagoginį darbą – vos 7. Keturi žmonės darbo ieško slaugos sektoriuje. Po du asmenis užsiregistravo pragyvenimo šaltinio beieškant administravime, miškininkystėje, socialinėje sferoje, inžinerijoje bei interjero dizaine. Po vieną asmenį darbo ieško psichologo, mediko, teisininko, lietuvių filologo, matematiko, baltų regiono studijų žinovo bei agroverslo specialybėse.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp užsiregistravusių bedarbių – šiemet baigusieji studijas Aleksandro Stulginskio, Kauno technologijos, Klaipėdos, Šiaulių ir Vilniaus universietuose, Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos, Klaipėdos, Klaipėdos valstybinėje, Socialinių mokslų, Vilniaus kooperacijos ir Žemaitijos kolegijose, Klaipėdos paslaugų ir verslo, Klaipėdos statybininkų, Klaipėdos turizmo, Mažeikių politechnikos, Panevėžio prekybos ir paslaugų verslo, Šilutės turizmo ir paslaugų verslo bei Šilutės žemės ūkio mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl jaunuolis, ką tik baigęs mokslus ir rankose laikantis to mokslo baigimo dokumentą, kreipiasi į teritorinę darbo biržą – patirties neturėjimas, kuris jiems neleidžia sėkmingai konkuruoti darbo rinkoje. Kita, dar visai neseniai atsiradusi priežastis – Privalomasis sveikatos draudimas. Paprastai, asmenis, kurie mokosi, studijuoja, privalomuoju sveikatos draudimu draudžia valstybė. Baigus studijas, nepavykus įsidarbinti, užsiregistravus darbo biržoje, tai vykdoma valstybės lėšomis. Priešingu atveju, neįsidarbinus ir neužsiregistravus, įmokas teks mokėti pačiam.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų