REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Visbyje susitikę Šiaurės ir Baltijos šalių (Nordic Baltic Eight, NB8) užsienio reikalų ministrai išreiškė paramą Rytų partnerystės valstybėms ir susirūpinimą situacija Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet Šiaurės ir Baltijos šalys daug dėmesio skiria Rytų partnerystės šalims, siekiančioms glaudesnių santykių su ES. Raginame jas neabejoti pasirinktu keliu ir pasinaudoti siūlomomis galimybėmis. Lapkričio mėnesį Vilniuje įvyksiančiame Rytų partnerystės viršūnių susitikime tikimės pasirašyti Asociacijos susitarimą su Ukraina ir parafuoti atitinkamus susitarimus su Moldova, Gruzija ir Armėnija, atversiančius kelią abipusiam suartėjimui“, – po NB8 susitikimo teigė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA

Pareiškime visi aštuonių šalių ministrai išreiškė tvirtą paramą Europos Sąjungos Rytų partnerystės politikos tikslams ir teigiamai įvertino jos pasiekimus. Ministrai parėmė galimybę jau Vilniuje lapkritį pasirašyti Asociacijos sutartį, įskaitant prekybos liberalizavimo dalį (angl. DCFTA), su Ukraina, jei bus padaryta reikiama pažanga. Ministrai taip pat pritarė galimybei tuo pačiu metu parafuoti Asociacijos susitarimus su Moldova, Gruzija ir Armėnija, siekiant galutinio pasirašymo 2014 metais.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrai pabrėžė, jog Rytų Europos partnerėms daromas politinis ir ekonominis spaudimas siekiant atgrasinti nuo glaudesnių santykių su ES yra nepriimtinas.

Lietuvos užsienio reikalų ministras L. Linkevičius akcentavo šio pareiškimo svarbą: „Svarbu, kad Šiaurės ir Baltijos šalys, priklausančios ir nepriklausančios ES, remia mūsų Rytų partnerių siekį suartėti su Europos Sąjunga ir palaiko Europos projekto sėkmę“.

Visbyje ministrai taip pat aptarė padėtį Sirijoje, griežtai pasmerkė cheminio ginklo naudojimą ir pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė turi tinkamai reaguoti. Pareiškimu šalys vieningai atkreipė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos (JTST) dėmesį, kad nesugebėjimas reaguoti nusiųs netinkamą signalą pažeidėjams ir turės įtakos JT patikimumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visos nuolatinės JTST narės yra prisijungusios ir prie 1993 m. Konvencijos dėl cheminių ginklų uždraudimo. Konvencija reikalauja užskirsti kelią cheminio ginklo panaudojimo galimybei. Narystė konvencijoje ir Saugumo Taryboje įpareigoja jos nares prisiimti išskirtinę atsakomybę“, – sakė L. Linkevičius. Šiaurės ir Baltijos ministrų susitikimo metu buvo pristatyta Švedijos parengta tarpinė NB8 veiklos ataskaita, kurioje apžvelgiami svarbiausi šių metų Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo pasiekimai.

Šiais metais Šiaurės ir Baltijos šalys įgyvendino nemažai naujų iniciatyvų, skirtų plėtoti glaudesnius regiono ir kaimyninių šalių santykius. Pavyzdžiui, pirmasis Šiaurės, Baltijos ir Višegrado šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas Gdanske, kurio metu aptarti bendri abiems regionams kylantys iššūkiai. Suomijoje įvyko jungtinės Šiaurės ir Baltijos šalių branduolinės saugos pratybos, kontaktus plėtojo aštuonių valstybių kibernetinės saugos ekspertai.

REKLAMA

Penkias Šiaurės ir tris Baltijos šalis vienijantis neformalus NB8 veikia nuo 1992 m. Kasmetinį aštuonetuko užsienio reikalų ministrų susitikimą organizuoja NB8 veiklą koordinuojanti valstybė. Šiais metais tai – Švedija. Praėjusiais metais renginys vyko Vilniuje, o 2014-aisiais bus rengiamas Estijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų