REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pranešimas apie tai, kad „Microsoft“ perka bendrovės „Nokia“ mobiliųjų įrenginių padalinį, susilaukė prieštaringos apžvalgininkų reakcijos. Kai kuriuos šokiravo žinia, kad „Nokia“ telefonų verslas „Microsoft“ atiteko vos už 5,5 milijardų eurų, kai prieš metus už nemokamą interneto telefonijos „Skype“ paslaugą buvo paklota kone tiek pat - 5,9 mlrd. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Tokios nuomonės, pavyzdžiui, yra „Forbes“ analitikas Tero Kuittinenas, pareiškęs, kad tokia kaina jį tiesio „sukrėtė“. „Žinoma, „Nokia“ šlovės dienos jau praeityje, ir 110 milijardų eurų kapitalizacijos jau nebėra, tačiau vis viena tai šokas - pamatyti, kaip „Nokia“ įrenginių ir paslaugų verslas parduodamas už 5,5 mlrd. eurų“, - pareiškė jis.

REKLAMA

Šios naujienos kontekste analitikas siūlo atidžiau panagrinėti dabartinio „Nokia“ vykdomojo direktoriaus Stepheno Elopo vaidmenį, kuris 2010 m. rugsėjį tapo pirmuoju „Nokia“ vadovu ne suomiu per visą bendrovės istoriją. S. Elopas vykdomojo direktoriaus poste tada pakeitė Olli-Pekka Kallasvuo.

„Forbes“ analitiko žodžiuose galima rasti aiškią užuominą į „katę maiše“ ir jos vaidmenį galimai „nuvarius“ bendrovę taip, kad ją būtų galima perimti už pirkėjui priimtiną kainą.

REKLAMA
REKLAMA

S. Elopas gelbėti su verslo sunkumais susidūrusios „Nokia“ bendrovės atėjo iš „Micrososft“ verslo paslaugų padalinio vadovo posto. „Nokia“ valdyba mainais jam sumokėjo 6 mln. dolerių kompensaciją už negautas pajamas ankstesniame darbe ir skyrė 1,4 mln. dolerių metinę algą.

Dabar pranešama, kad S. Elopas po naujojo „Nokia“ ir „Microsoft“ sandorio vėl grįžta į „Microsoft“: jis čia dirbs vykdomuoju viceprezidentu, atsakingu už „Nokia“ įrenginius ir paslaugas. Apie kompensaciją už negautas pajamas ankstesniame darbe kol kas neužsimenama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pačioje „Nokia“ kompanijoje po S. Elopo pasitraukimo jo pareigas laikinai eis direktorių tarybos pirmininkas Risto Siilasmaa. Pranešama, kad S. Elopas į „Microsoft“ išsiveda aukščiausius „Nokia“ vadovus Jo Harlow, Chrisą Weberį, Juhą Putkirantą ir Timo Toikkaneną. Beje, už „Nokia“ dizainą atsakingas dabartinis bendrovės vykdomasis viceprezidentas Marko Ahtisaaris pranešė nuo lapkričio 1 d. atsistatydinsiantis iš pareigų, o dar po mėnesio visai pasitrauksiantis iš „Nokia“, kad imtųsi asmeninio verslo.

Per dabartinio „Nokia“ vadovo S. Elopo darbo metus nuo 2010 m. rugsėjo „Nokia“ kapitalizacija nukrito nuo 56 mlrd. dolerių iki 14,6 mlrd. šių metų rupjūčio 30 d. „Nokia“ dalis išmaniųjų telefonų rinkoje nuo S. Elopo darbo bendrovėje pradžios iki 2012 m. rudens sumažėjo nuo 36,6 proc. iki 4,3 proc. Pastaruoju metu vis intensyviau sklando gandai, kad S. Elopas galbūt užims dabartinio „Microsoft“ vadovo S. Ballmerio, kuris po metų turėtų palikti bendrovę, kėdę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų