REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs George‘o Soroso partneris pasidalino savo mintimis apie ekonomiką, išlaidumą, sveiką protą ir ateitį. Investuotojas-keliautojas Jimas Rogersas parašė knygą „Dovana mano vaikams. Tėvo pamokos apie gyvenimą ir investavimą“. Joje J. Rogersas daug kartų kreipiasi į savo dukras, kiekvieną tezę paremdamas istorija iš savo investicinės patirties arba prisimindamas tėvo pamokymus. „Forbes“ perskaitė knygą ir atrinko 10 patarimų, kurie puikiai tinka ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

Buvęs George‘o Soroso partneris pasidalino savo mintimis apie ekonomiką, išlaidumą, sveiką protą ir ateitį. Investuotojas-keliautojas Jimas Rogersas parašė knygą „Dovana mano vaikams. Tėvo pamokos apie gyvenimą ir investavimą“. Joje J. Rogersas daug kartų kreipiasi į savo dukras, kiekvieną tezę paremdamas istorija iš savo investicinės patirties arba prisimindamas tėvo pamokymus. „Forbes“ perskaitė knygą ir atrinko 10 patarimų, kurie puikiai tinka ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš sukūriau savo pirmą verslą 1948 metais, kai man buvo šešeri metai. Turbūt jūs pasakysite, kad tai nėra geriausias amžius verslui, bet amžius neturi reikšmės, jei nori kažką nuveikti. Vietoje to, kad žaisčiau su draugai beisbolą, aš rinkau butelius, kad gaučiau šiek tiek kišenpinigių. Kai mano tėvas pasiūlė man paskolinti 100 dolerių savo verslo sukūrimui, aš su džiaugsmu sutikau. Šiuos 100 dolerių – visas turtas berniūkščiui iš Alabamos priemiesčio – aš išleidau žemės riešutų kepimo aparatui ir susilaukiau nemažos sėkmės, pardavinėdamas riešutukus ir gėrimus vaikų lygios rungtynėse. Aš sparčiai bėgiodavau tarp eilių, siekdamas padaryti kuo daugiau pardavimų rungtynių metu. Pakankamai greitai aš pasamdžiau savo brolius man padėti. Po penkerių metu aš grąžinau tėvui skolą, o mano banko sąskaitoje jau gulėjo 100 dolerių. Jei kažkokia veikla jums sukelia tikrą susidomėjimą, neleiskite amžiui jus sustabdyti. Sukaupkite drąsos ir sekite kompanijos „Nike“ reklaminiu šūkiu „Tiesiog padaryk tai“.

REKLAMA

Nuo ko pradėti žmogui, svajojančiam apie sėkmę? Atsakymas paprastas: išbandykite kuo daugiau įvairių užsiėmimų, o vėliau pasišvęskite tai veiklai, kuri sulaukia jūsų sielos atsako. Jeigu mėgstate gaminti, atidarykite restoraną. Užsiimkite šokiais, jei tai jums lengvai sekasi. Sukurkite sodą, jei to nori siela. Galbūt kartą jus aplankys idėja atidaryti gėlių parduotuvių tinklą. Greičiausias kelias į sėkmę – rasti tai, kas jums labiausiai patinka, ir visiškai atsiduoti savo mėgiamai veiklai.

REKLAMA
REKLAMA

Aš laikau nelaimingais tuos žmones, kurie užsiima nemėgiamu darbu, tačiau nesugeba atsisakyti jo nešamo pelno. Žmonės, sekantys širdies balsą, ne šiaip sau „vaikšto į darbą“. Netgi jei mėgiamas darbas nepraturtins jūsų, jūs būsite turtingi siela. Žodžiu, laimingi. O laimei negali užkabinti kainos.

Kai jūsų kelionė pavadinimu „Gyvenimas“ įgaus pagreitį, jūs susidursite su daugybe žmonių protuose įsišaknijusių įsitikinimų – socialiai priimtomis idėjomis apie tai, kaip derėtų elgtis, kuo maitintis ir kaip investuoti pinigus. Niekada aklai nesutikite su tuo, ką jūs išgirsite ar perskaitysite, nepriklausomai nuo to, kiek daug žmonių palaiko tokį požiūrį į pasaulį arba gina tokį požiūrį. Visada vertinkite alternatyvius variantus. Paplitusios normos, priimtos visuomenėje, labai dažnai būna klaidingos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu aplinkiniai bando atkalbėti jus nuo kažko arba atvirai tyčiojasi iš jūsų idėjų, verta pažvelgti į tai pozityviai. Žinoma, plaukti prieš srovę sunku, bet, kaip rodo patirtis, daugumos sėkmingų žmonių istorijos prasideda būtent nuo to.

Žvelkite į ateitį. Nesikabinkite į tai, kas tapo atgyvena. Nesvarbu, kiek laiko, jėgų ar pinigų jūs išleidote, jei kažkas praėjo, tai praėjo visam laikui. Jeigu norite susilaukti sėkmės šiame pasaulyje, darykite statymą ant to, ko gyvybingumu jūs pasitikite.

Jus sutiksite žmonių, kurie visaip ragins jus neapgalvotai leisti pinigus, pateikdami panašius argumentus: „Anapus jų vis tiek nepasiimsi.“ Kai tapsite vyresni, pas jus turbūt atsiras draugų, kurie kiekvieną dieną vakarieniauja brangiuose restoranuose, perka paskutines elektronikos naujoves, nuolatos atnaujina savo garderobą pagal paskutinį mados dvelksmą ir poilsiauja elitiniuose kurortuose. Labai svarbu išvengti pagundos švaistytis pinigais tiesiog dėl to, kad jų turite. Švaistymasis pinigais – tai net tik finansinės katastrofos priežastis, bet ir rizika pamiršti, kas gyvenime iš tiesų svarbiausia.

REKLAMA

Daugumą klaidų žmonės dažniausiai padaro dėl to, kad arba ne iki galo ištyrinėjo juos domintį daiktą, arba jų pamąstymai buvo nekorektiški ir nepilni, arba jie neturėjo prieigos prie reikalingos informacijos. Tik kruopštus tyrimas suteikia pakankamai žinių teisingo sprendimo priėmimui. Tokia prieiga reikalauja nemažai jėgų ir pastangų, tačiau pastangos suteikia jums ryškų pranašumą prieš konkurentus.

Niekada nepamirškite, kad ekonomika ir fondų rinka – skirtingi dalykai. Kaip pasakė Paulas Samuelsonas, Nobelio premijos ekonomikos srityje savininkas, „fondų rinka numatė devynias iš penkių pastarųjų recesijų“. Žmonės per daug audringai reaguoja į naujienas ir skubotai pradeda pirkti arba pardavinėti, dažnai netinkamu momentu. Visada prisiminkite, kad pardavinėti reikia isterijų metu, o pirkti – panikos laikotarpiu.

REKLAMA

Dabar, XXI amžiuje, mes disponuojame neįtikėtinu informacijos kiekiu, kurio didžioji dalis gaunama iš nepatikimų arba per daug savimi pasitikinčių šaltinių. Mane tiesiog stebina, kad tiek mažai žmonių pasitikrina savo turimus duomenis, kuriais besiremdami jie ruošiasi priimti svarbų sprendimą. Prancūzų mąstytojas Voltaire‘as savo „Filosofijos žodyne“ rašė: „Sveikas protas būdingas toli gražu ne visiems“. O žinomas amerikiečių generolas George‘as Pattonas pasakė tą patį kitais žodžiais: „Jeigu visi galvoja vienodai, reiškia kažkas negalvoja.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų