REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Valdančiosios partijos sutarė, kad JAV energetikos kompaniją "Chevron" reikia paskelbti skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos vakarų Lietuvoje konkurso nugalėtoja. JAV bendrovė buvo vienintelė konkurso dalyvė, o jo nugalėtoja ją ketinama paskelbti rugsėjo 16 dieną.

REKLAMA
REKLAMA

"Dėl skalūnų nutarta, kad komisija jau artimiausiu metu pripažins nugalėtoją, ir kada bus pripažintas nugalėtojas, tai bus išduodama licencija ir per tam tikrą laikotarpį atsakingos institucijos parengs sutartį ir pateiks Vyriausybei", - po politinės tarybos antradienį žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius. Pasak jo, tai reiškia, kad "Chevron" galės pradėti žvalgyti skalūnų dujas: "Jie turės dar tam tikras procedūras įgyvendinti, bet jiems bus suteikta tokia teisė".

REKLAMA

Anot jo, vietos bendruomenės, kurios priešinasi skalūnų dujų gavybai, prarado savo šansą kalbėtis po to, kai praėjusią savaitę Vyriausybėje nedalyvavo susitikime su "Chevron".

"Bendruomenės turėjo šansą praėjusią savaitę ir jo neišnaudojo ir šiuo metu mes jau nebegalime tęsti", - sakė ministras pirmininkas.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis teigė, kad "Chevron" atitinka visus reikalavimus, todėl turėtų būti paskelbtas nugalėtoju.

REKLAMA
REKLAMA

"Šiandien buvo priimtas politinės tarybos sprendimas tęsti konkursą tom sąlygom, kuriomis jis buvo paskelbtas. Tai komisijos užduotis (...) - peržiūrėti visą dokumentaciją, ar atitinka, ar ne, ir jie turi priimti sprendimą. Aš negirdėjau kokių nors duomenų, dėl kurių "Chevron" neatitiktų kokių sąlygų", - antradienį po politinės tarybos žurnalistams sakė V.Mazuronis.

Anot jo, su gyventojais bus tariamasi, rengiant poveikio aplinkai vertinimą.

"Tartis ir kalbėtis su gyventojais reikia visada. O susitarti teisiniame lygmenyje, tai yra mūsų Konstitucijos ir įstatymų apibrėžta procedūra. Visiems gyventojamas šiandien atstovauja savivaldybių tarybos, (...) tas derinimas turės vykti, rengiant poveikio aplinkai vertinimą", - tikino ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, kol kas dar neaišku, kada "Chevron" gaus licenciją žvalgybai. Tačiau, atsižvelgiant į terminus, tai turėtų būti padaryta iki 2014-ųjų pradžios.

Tuo tarpu Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas "darbietis" Vytautas Gapšys teigė, jog partija laikosi nuostatos, jog būtina išsiaiškinti, kokie gamtos turtai glūdi Lietuvos gelmėse, tačiau taip pat turi būti užtikrinta aplinkos apsauga bei nauda bendruomenėms.

"Mes manome, kad jeigu prasidėtų išgavimas, tai tam tikra mokesčių dalis galėtų likti tose savivaldybėse infrastruktūros bjektų plėtojimui atitinkamai, galbūt kitų socialinių projektų, kaip yra daroma užsienio valstybėse. (...) Mes konkrečios formulės nesiūlėme šiandien", - sakė V.Gapšys.

REKLAMA

Aplinkos ministerijos komisijos posėdis turėtų įvykti rugsėjo 16 dieną - jame "Chevron" turėtų būti paskelbta skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos nugalėtoja.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų