REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Samdomas žudikas įkliuvo ištikus epilepsijos priepuoliui

Kaliningrade paskelbtas nuosprendis 37 metų Valerijui Skosarevui. Jis pripažintas kaltu dėl lietuvių verslininko Stanislovo Juciaus nužudymo.

Nušovė miške

Prokuroras teisme V. Skosarevui pateikė kaltinimus pagal keturis baudžiamojo kodekso straipsnius, tarp kurių – žmogžudystė, pagrobimas, neteisėtas ginklo laikymas, o teismas jam skyrė 13 metų nelaisvės. Jis juos praleis griežto režimo pataisos namuose.

Nagrinėjant bylą teisme buvo nustatyta, kad 2007-ųjų balandį V. Skosarevo du jo pažistami paprašė pagrobti lietuvį verslininką. Užsakovai vykdytojui papasakojo, kaip atrodo S. Jucius, kokiu automobiliu jis važinėja, nurodė ir įprastus verslininko maršrutus. Padėti pagrobti S. Jucių V. Skosarevas paprašė vieno savo draugo. Jo automobiliu jie kelias dienas sekė verslininką, kol vieną rytą ryžosi pagrobimui. Tą dieną į talką jie pasikvietė dar vieną pažistamą. Prisistatę milicijos darbuotojais jie įviliojo Stanislovą į savo automobilį ir nusivežė už miesto į mišką, esantį 1,7 kilometro nuo autostrados Kaliningradas-Šventapilė.

Atvažiavę į mišką pagrobėjai ištempė lietuvį iš automobilio ir V. Skosarevas įrėmęs jam pistoletą į galvą iššovė tris šūvius, o po to dar šovė ir į liemenį. Nuo žaizdų S. Jucius mirė iš karto. Žuvusiojo kūną nusikaltėliai užkasė. Jo palaikai buvo perduoti nužudytojo našlei bei dukrai Lietuvoje ir čia palaidoti tik pernai kovą.

REKLAMA
REKLAMA

Nepažino aukos

Vėliau, 2011 metų rugpjūtį V. Skosarevas buvo pasamdytas kitai žmogžudystei, tačiau pasikėsinimas buvo nesėkmingas. Už 10 000 dolerių jis turėjo nušauti Chimkų miesto, esančio Maskvos srityje, gyventoją. Tačiau samdomas žudikas apsiriko ir šovė visai ne į tą žmogų, o į darbą skubėjusį mediką. Laimė, kad šūviai nebuvo taiklūs ir nelaimėlis buvo tik lengvai sužeistas, o pats V. Skosarevas netrukus papuolė į policijos rankas. Mat po antro šūvio jį ištiko epilepsijos priepuolis. Išgirdę šaudant vietos gyventojai iškvietė policiją. Tad atvykę pareigūnai rado ir šaulį, ir ginklą.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad kėsinęsis nušauti žmogų šaulys – Kaliningrado gyventojas V. Skosarevas – jau žinomas policijai. Jis anksčiau buvo teistas už plėšimus, vagystes ir narkotikų laikymą.

Tardymo metu jis prisipažino, kad buvo samdomas žudikas ir sutiko bendradarbiauti su pareigūnais. Jis papasakojo ir apie savo bendrininkus, kurie 2011metų rugsėjį buvo sulaikyti.

Šiuo metu organizatorius ir vykdytojai dar laukia teismo sprendimo. Jų byla surašyta 39-iuose tomuose. Tardytojų nuomone, V. Skosarevas persistengė – organizatorius nereikalavo vykdyti žmogžudystės: jis norėjo, kad vykdytojai apsiribotų pagrobimu ir pagąsdinimu. Žiniasklaida spėjo, kad lietuvio verslininko pagrobimą galėjo užsakyti S. Juciaus konkurentas Ivanas Ševaljė, kuris pats buvo nužudytas 2011 metų gegužę. Tačiau V. Skosarevas nurodė, kad jis su I. Ševaljė nebendravo, o pagrobimą užsakė vienas iš I. Ševaljė pažįstamų.

REKLAMA
REKLAMA

Statė daugiaaukščius

S. Jucius buvo vienas pirmųjų lietuvių verslininkų, kurie ėmėsi statybų verslo Kaliningrado srityje. Vystyti Šiauliuose pradėto statybų verslo S. Jucius į Kaliningrado sritį išvyko dar 1992 metais ir Kaliningrade su partneriais rusais įsteigė statybų bendrovę „Roslitstroj“.

Ši įmonė prestižinėje Kaliningrado vietoje, miesto centre, šalia parko, Baseinajos gatvėje, pastatė du prestižinius 96 ir 98 butų daugiaaukščius. Tam, kad gautų sklypus, „Roslitstroj“ pastatė dar ir ligoninę. 2007-ųjų balandžio 19-ąją įvyko iškilmingas jos atidarymas, tačiau kartu su miesto meru J. Savenka simbolinę juostelę turėjęs perkirpti S. Jucius nepasirodė. Tuomet dar niekas nežinojo, kad lietuvis jau nebegyvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareikalavo nugriauti

Pirmas didesnis konfliktas tarp lietuvio ir vietinių įvyko 2006-aisiais. Pretenzijas „Roslitstroj“ vadovams pareiškė greta statybvietės prabangų 4 aukštų nuosavą namą turėjęs turtingas Kaliningrado banditas Ivanas Ševaljė. Pastarasis spaudoje buvo vadinamas Kaliningrado narkobaronu bei nekilnojamo turto makleriu ir įtariamas ne vienu Vokietijoje bei Rusijoje įvykdytu sunkiu nusikaltimu, tarp jų – ir žmogžudyste, tačiau vis išsisukdavo dėl įrodymų stokos.

I. Ševaljė labai nervinosi, kad iš „Roslitstroj“ baigiamų statyti daugiaaukščių viršutinių butų langų bus matomas jo vilos kiemas. 2006-ųjų liepą atvykęs į kontorą pas S. Jucių I. Ševaljė emocingai reikalavo – tai įmanoma tik Rusijoje – nugriauti arčiau stovinčio daugiabučio tris viršutinius aukštus ar bent užmūryti jų langus. Neišsigandęs S. Jucius Ivanui parodė valdžios patvirtintą statybų projektą ir svečiui pasiūlė, jei jam nepatinka viršutiniai aukštai, juos nusipirkti ir užsimūryti. Įsiutęs I. Ševaljė trenkė durimis, pagrasindamas rimtais nemalonumais.

REKLAMA

Mafiją masino pelnas

Netrukus statybose prasidėjo diversijos – 2006-ųjų rudenį buvo nunuodyti statybų sarginiai šunys, padegtos mašinų kabinos, į kranų stabdžius pripilta smėlio, darbininkai iš už tvoros apmėtyti akmenimis.

Tačiau, manoma, kad spręsdamas nesutarimą su I. Ševaljė, S. Jucius, atrodo, pakliuvo į dar rimtesnę bėdą – užuodę gerą pelną mafijozai ėmė spausti „Roslitstroj“ dalininkus pusvelčiui jiems parduoti bendrovės akcijas. Tuo metu krize dar nė nekvepėjo, nekilnojamo turto kainos augo lyg ant mielių. „Roslitstroj“ daugiabučiai turėjo atnešti 10-15 milijonų litų pajamų, o dėl tokių pinigų mafija pasiryžusi bet kam.

REKLAMA

„Roslitstroj“ apsaugos vadovo pareigas ėjęs čečėnas nusikaltėliams slapta teikė informaciją bei vedė derybas dėl savo dalies perėmus bendrovę. Šioje istorijoje figūruoja ir Kaliningrado srities Gurjevo rajono deputato dagestaniečio Muhamedo Abdusalamovo pavardė.

Tikėtina, kad mafijozams nutarus pašalinti nesukalbamą S. Jucių, samdomus žudikus tikriausiai surado I. Ševaljė, gal būt, ir per savo draugą, nežinodamas, kad po to ir pats taps nepageidautinu liudininku.

Tyrimas dėl S. Juciaus dingimo stūmėsi labai sunkiai. Kaliningrado policija apklausė buvusį Kaliningrado merą, regioninės Dūmos deputatus, taip pat S. Jucių pažinojusius kitų statybų bendrovių darbuotojus, tačiau nerado už ko užsikabinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, vėliau atliekant kratą pas deputatą Muhamedą Abdusalamovą kriminalistai aptiko pribloškiantį ginklų arsenalą: automatus „Kalašnikov“ bei „Agram-2000“ su duslintuvu, užtaisytą granatsvaidį „RPG-26“ ir 1500 šovinių. Tačiau apie gresiančius nemalonumus kažkas deputatą perspėjo ir jis prieš pat kratą dingo.

Po porą mėnesių trukusių derybų Muhamedas pats prisistatė į policiją ir pareiškė... ginklų arsenalą netyčia radęs miške, tik nespėjęs nunešti į policiją! M. Abdusalamovas teismo neišvengė, tačiau atsipirko lengvu išgąsčiu – lygtine laisvės atėmimo bausme.

Nusikaltėliai nesustojo

Dingus S. Juciui, vadovauti „Roslitstroj“ stojęs akcininkas kaliningradietis Aleksandras Siomkinas paskyrė milijono rublių (100 000 litų) premiją už informaciją apie S. Jucių.

REKLAMA

Tačiau tų pačių, 2007-ųjų rugpjūčio 9-osios naktį, A. Siomkiną jo nėščia žmona rado jų namo laiptinėje nudurtą peiliu. Žudikas aukai bedė net 20 kartų.

2008-ųjų balandį Lietuvos policija sulaikė I. Ševaljė, atvykusį pas čia gyvenančią savo meilužę, su padirbtu Lietuvos piliečio pasu svetima pavarde. Įkliuvėlis, žinoma, buvo tardomas ir dėl S. Juciaus. Žinoma, apie Stanislovo dingimą jis „nieko nežinojo“, tad mūsų kriminalistams beliko akivaizdžiai meluojantį I. Ševaljė nubausti simboline 90 parų arešto bausme ir, paskelbus „persona non grata“, pareikalauti dingti iš Lietuvos.

Sargybinis neišgelbėjo

Na, o S. Juciaus kompanionai šiauliečiai, supratę, kad, rusų mafija jų ramybėje nepaliks, nusispjovę visas bendrovės „Roslitstroj“ akcijas pardavė vietinei laivybos kompanijai „Fordevind“, priklausančiai ryšių su Maskva turinčiam kažkokiam Aleksandrui Ponomarenkai.

REKLAMA

Tada atėjo sunkios dienos pernelyg energingam ir pernelyg daug žinančiam Ivanui Ševaljė.

2010 metų spalio 31-ąją nenustatytas banditas apšaudė iš statybvietės išvažiuojančią „Audi Q7“. Mašiną pervėrė net 25 automato kulkos, tad Ivanas mirties išvengė tikrai tik stebuklo dėka. Nuo tos dienos Ivanas mieste rodėsi tik lydimas asmens sargybinio.

Kai 2011-ųjų gegužės 31-ąją Kaliningrado centre I. Ševaljė su apsaugininku išėjo iš banko, privažiavęs motociklininkas į abu atidengė ugnį iš automato „Kalašnikov“.

Antrą kartą Ivanui nebepasisekė, jis buvo nukautas vietoje, o motociklininkas sėkmingai dingo. Tiesa, Kaliningrado policija po pusmečio surado... tačiau ne žudiką, o tik užmiestyje į ežerą išmestą jo automatą. Kaliningrade kalbama, kad I. Ševaljė žudikas buvo pasamdytas už 400 000 rublių (apie 40 000 litų).

Petras IVANAUSKAS  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų