REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Mes ir esame pagrindiniai krepšinio pergalių kalviai, nuo mūsų viskas prasideda“, - juokdamasis žodžius beria grupės „ŽAS“ narys Linas Zareckas-Choras, kai jo paklausiama, ar grupės vaikinai prisideda prie Lietuvos krepšinio pergalių. Būtent „ŽAS“ sukurta daina „Fortūna“ lydėjo nacionalinę šalies krepšinio rinktinę 2003 metais Europos pirmenybėse Švedijoje, kur mūsiškiai iškovojo aukso medalius.

„Mes ir esame pagrindiniai krepšinio pergalių kalviai, nuo mūsų viskas prasideda“, - juokdamasis žodžius beria grupės „ŽAS“ narys Linas Zareckas-Choras, kai jo paklausiama, ar grupės vaikinai prisideda prie Lietuvos krepšinio pergalių. Būtent „ŽAS“ sukurta daina „Fortūna“ lydėjo nacionalinę šalies krepšinio rinktinę 2003 metais Europos pirmenybėse Švedijoje, kur mūsiškiai iškovojo aukso medalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų paprašė sukurti dainą Lietuvos krepšinio rinktinei ir viso to reikėjo labai greitai, - dešimties metų senumo įvykius prisiminė L.Zareckas. - Muziką sukūrėme pakankamai greitai, o tekstą sugalvojome važiuodami automobiliu į studiją Kaune. Tai greičiausias „ŽAS“ grupės sukurtas tekstas per visą istoriją. Daina gimė įveikiant atstumą nuo Vilniaus iki Kauno. Tai šimtas kilometrų arba valanda. Tai mūsų visų bendras minčių surašymas, kam koks rimavimas gimė galvoje, tas ir pasakydavo eilutę. Rinkome tokias frazes, kurias ištariame, kai žiūrime krepšinį, kokios emocijos užplūsta. Pasakymas „duosim į kaulus“ visą laiką vartojamas sporto pasaulyje, todėl mūsų dainoje jis itin tiko. Ši daina ne tik mūsų pačių, bet ir visų krepšinio mylėtojų emocijos stebint savo šalies pasirodymą. Mes irgi esame tokie patys krepšinio žiūrovai, kaip ir visi kiti“.

REKLAMA

Grupė „ŽAS“ dainą „Fortūna“ su Lietuvos rinktinės vyrais traukė 2003 metais Kauno „Santakoje“, o dabar po dešimties metų – pakartos. Jau rugsėjo 14 dieną, minint „auksinės rinktinės“ pergalę Europos čempionate, „Žalgirio“ arenoje 2003 metų Lietuvos rinktinė mes iššūkį „EuroStars“ komandai, sudarytai iš tų laikų garsių Rusijos, Graikijos, Latvijos, Kroatijos, Prancūzijos ir kitų valstybių rinktinių krepšininkų. Šio renginio metu mikrofonus į rankas ims ne tik „ŽAS“, bet ir rinktinės nariai, kurie prisimins hitu tapusią dainą.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu prisiminus 1999 metus, tai geriausi dainininkai „Žalgirio“ komandoje buvo Saulius Štombergas ir Eurelijus Žukauskas. Manau, jiems nebus sunku ir šįkart, nes vyrau jau turi rimtos praktikos, - šypsodamasis pasakoja grupės „ŽAS“ narys. - Tikimės, kad prie mūsų dainos prisijungs ir Šarūnas Jasikevičius, kuris dainą „Trys milijonai“ atliks su Marijonu Mikutavičiumi. Šaras irgi turi dainininko praktikos, jam neturėtų būti sunki užduotis“.

„ŽAS“ ir Lietuvos krepšinio rinktinės daina:

Būtent 2003 metų „auksinės rinktinės“ sutiktuvės Kaune „ŽAS“ nariams ilgai įsirėžė į atmintį. „Dar vienas labai įsimintinas epizodas – krepšininkų sutiktuvės Kauno „Santakoje“. Euforija, jūra žmonių, - lyg vakar patirtus įspūdžius pasakoja L.Zareckas. - Po bemiegės nakties vėl važiuojame į Kauną, dainuojame. Ten ant scenos mūsų ir krepšininkų toks bendras „tūsas“, visi dainuoja, visi šokinėja, visi visą naktį švenčia. Emociškai tai buvo „superiniai“ metai. Prisiminimai neišdils niekada. Išvis ši daina yra vienas iš „ŽAS“ grupės kertinių akmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės puikiai pamena šią dainą, ji kelia tam tikras emocijas. Tuo metu tikra euforija tvyravo visoje Lietuvoje. Labai gerai prisimenu vieną nutikimą. Mes čempionato metu koncertavome Kėdainiuose. Aš nežinau, kodėl tie žmonės buvo koncerte, o ne stebėjo rungtynes, kur mūsų komanda žaidė su prancūzais. Ketvirto kėlinio metu mums teko atlikti „Fortūnos“ dainą. Iš tikrųjų, tai vienas pagrindinių „ŽAS‘ų“ kūrinių. Šitos dainos teksto užmiršti, matyt, neteks niekada, jis labai gerai įstrigęs“. „ŽAS“ prie krepšininkų sėkmės jau buvo prisidėję 1999 metais, kai dainavo kartu su „Žalgirio“ krepšininkais.

REKLAMA

„Mes turime pagrindo galvoti, kad mūsų dainos krepšiniui yra labai sėkmingos, - juokiasi L.Zareckas-Choras. - 1999 metais su Kauno „Žalgirio“ vyrais įrašėme daina „Euroly Ga Ga“ ir „Žalgiris“ tais metais laimėjo Eurolygą. Todėl, kai įrašėme dainą „Fortūna“, tai viskas buvo aišku – bus gerai. Ši daina tapo labai garsi, šoko į populiarumo viršūnes ir albumas sėkmingai buvo parduotas. Tikrai mes ir patys iš to naudos turėjome. Kaip juokaudami sakome: maudėmės krepšininkų šlovės spinduliuose“.

„ŽAS“ ir „Žalgirio“ daina:

Grupės „ŽAS“ vyrai juokauja, kad kai baigėsi prašymai kurti dainas krepšiniui, tai baigėsi ir skambiausios pergalės. „Šiemet mūsų niekas neprašė sukurti himno krepšinio rinktinei, kuri dalyvaus Europos čempionate Slovėnijoje. Tačiau jeigu pastebėjote, tai nuo 2003 metų pačių skambiausių pergalių ir nepasiekėme. Buvo iškovoti bronzos medaliai, bet tik tiek“, - šypsosi L.Zareckas.

REKLAMA

Jau galite įsigyti bilietus į legendinės Lietuvos rinktinės ir Europos žvaigždžių varžybas. Bilietai kainuoja nuo 20 litų ir juos platina „Bilietų pasaulis“ (www.bilietupasaulis.lt). Vaikai iki 7-erių metų su tėvais į rungtynes bus įleidžiami nemokamai. Renginį tiesiogiai transliuos TV3 televizija.

„Galvoju, kad švenčių niekada nėra per daug, - net neabejoja grupės „ŽAS“ narys. - Nėra daug įvykių, kai mes sporto šakose iškovojame pirmas vietas. Aišku, dabar yra plaukikė Rūta Meilutytė ar mūsų penkiakovininkai, bet taip susiklostė, kad krepšinis yra visuotinis reiškinys. Tai ne tik sportas ar pramoga, tai jau reiškinys. Manau, kad prisiminti tuos vyrus, kurie prieš 10 metų iškovojo auksą yra būtina, ir ne tik prisiminti, o pagerbti ir padėkoti, tai tikrai reikalingas dalykas“.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų