REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Normalų kaulų senėjimą labai paspartina vitamino D trūkumas, nustatė tarptautinė mokslininkų grupė.

Normalų kaulų senėjimą labai paspartina vitamino D trūkumas, nustatė tarptautinė mokslininkų grupė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau anksčiau nustatyta, kad trūkstant vitamino D mažėja kaulų tankis. Dabar JAV ir Vokietijos mokslininkai gavo duomenų, kad vitamino D nepakankamumas blogina kaulų kokybę.

REKLAMA

„Mes iškėlėme hipotezę, kad atkūrus normalų vitamino D kiekį organizme ne tik pasitaiso mineraliniai ir nemineraliniai kaulų rodikliai, bet ir paskatinama daug kaulų struktūros pokyčių, kurie turi poveikį tiek esminiams, tiek neesminiams kaulų lūžio mechanizmams“, – sako dr. Robertas Ritchie, kuris vadovavo amerikiečių mokslininkų grupei.

Tyrimą atliko Kalifornijos universiteto Berklyje ir Hamburgo medicinos universiteto mokslininkai.

Mokslininkai paėmė kaulų mėginius iš 30 asmenų. 15 jų trūko vitamino D, jie jautė pirmuosius osteomaliacijos (kaulų skausmai) požymius. Kaulų mėginiai Berklio nacionalinėje laboratorijoje ištirti naujausia infraraudonųjų spindulių spektroskopijos ir rentgeno spindulių kompiuterinės mikrotomografijos įranga, kuri trijų išmatavimų erdvėje objektus tiria iki nanodalelių lygio.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai nustatė, kad trūkstant vitamino D kaulų įskilimai buvo didesni ir dažnesni. Tokių asmenų kaulų struktūrinės savybės buvo kaip senesnių ir trapesnių kaulų.

„Vitamino D trūkumas 22–31 proc. padidina įskilimų atsiradimą ir plėtojimąsi“, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas „Science Translational Medicine“.

Tyrimo autoriai rekomenduoja atidžiai sekti vitamino D kiekį savo organizme, kad būtų užtikrintas kaulų struktūrinis tvirtumas ir užkirstas kelias lūžiams ateityje, praneša sciencedaily.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinio osteoporozės fondo (International Osteoporosis Foundation, IOF) duomenimis, viso pasaulio gyventojai kenčia nuo vitamino D trūkumo, be to, ši problema tebedidėja ir kelia pavojų žmonių sveikatai, ypač didina kaulų lūžių tikimybę.

Žmogaus oda vitaminą D sintetina tiesioginiuose saulės spinduliuose, tačiau vyresnio amžiaus žmonės, ypač gyvenantys šiaurinėse platumose, retai gauna pakankamai saulės ir turi vartoti papildus. Vitamino D turi riebiosios šaltųjų vandenų žuvys – lašišos, skumbrės ir silkės, taip pat žuvų taukai ir kiaušinio trynys.

Tačiau mokslininkai nesutaria, kiek per dieną žmogus turi gauti šio vitamino. Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai, o Jungtinėse Amerikos Valstijose – nuo 5 iki 15 mikrogamų, priklausomai nuo amžiaus grupės ir kitų faktorių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų