REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Olandų architektas Koenas Olthuisas specializuojasi plūduriuojančių pastatų projektavime, naudodamas panašią į naftos gręžinių jūroje statybos technologiją. Visgi jis telkiasi tiek kitomis problemomis – kylančiu pasaulio vandens lygiu, potvyniais ir didėjančiu žmonių skaičiumi, rašoma portale „Quartz“.

REKLAMA
REKLAMA

K. Olthuisas yra įkūręs architektų kontorą „Waterstudio.NL“ ir kaip tikras olandas cituoja savo šalies patikrtį.

REKLAMA

„Olandijoje nuolat kovojame su vandeniu. 50 proc. šalies teritorijos yra žemiau jūros lygio“, - sako jis.

Jis kuria namus Olandijoje, mokyklas Bangladešo lūšnynuose, namus amfibijas Kolumbijoje ir 32 salų golfo laukus Maldyvuose.

Kaip tai veikia?

Pirmiausiai yra sukuriamas plaukiojantis pamatas iš betoninių dėžių, kurios užpildomos specialiomis putomis. Ant viršaus iš įprastų medžiagu statomas namas. Vėliau tenka išspręsti vandentiekio, elektros ir nuotekų klausimą. Tačiau principas yra naudojamas toks pat kaip ir kruiziniuose laivuose.

REKLAMA
REKLAMA

Maldyvuose namai yra prikabinami prie specialių plūduriuojančių takelių. Šie yra teleskopiniais poliais pritvirtinti prie jūros dugno. Kai kyla vandens lygis arba artinasi potvynis, namai kartu su šiuo takeliu pakyla ir nebūna apsemti.

Bangladešas

Architektas nėra linkęs duoti pinigų labdarai, kadangi nėra tikras, kur jie nueina. Dėl to jis įkūrė „City Apps Foundation“ fondą. „Apps‘ai“ yra lengvai pritaikomi statiniai, kurie gali virsti pagalbos stotimis, klasėmis arba net stovėjimo aikštelėmis. Po pirmojo nemokamo mėnesio mokyklos ir savivaldybės pradeda mokėti nuomą, kuri tampa pelnu „apps‘ų“ investuotojams. Kai šie tampa nereikalingi, jie būna tiesiog transportuojami į kitą vietą. Fondas jau yra surinkęs lėšų iš keleto olandų kompanijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis projektas buvo įgyvendintas Dhakos lušnyne, kur buvo pastatytas mokyklos modelis. Čia padėtis yra nestabili, nes valdžia gali bet kuriu metu perimti lušnynus arba žemių savininkai gyventojus paprasčiausiai išvaryti.Tokiu atveju kilnojami moduliai pateisina savo paskirtį.

Atnaujintos Olimpinės žaidynės

K. Olthuiso teigimu, kvaila kas ketverius metus kurti olimpinius miestus ir vėliau, pasibaigus žaidynėms, juos apleisti. Vietoj to, jis siūlo statyti plaukiokančius stadionus ir olimpinius miestelius. Toks būdas yra žymiai taupesnis nei kas ketverius metus statomi miesteliai.

REKLAMA

Maldyvų projektas

„Dutch Docklands“ yra kompanija, kuri bedradarbiauja su Maldyvų valdžia keliuose projektuose. K. Olthuiso kompanija buvo nusamdyta projektavimui.

Maldyvų valdžia siekia didinti pajamas iš turizmo, taigi planuoja savo gyventojus apgyvendinti „apps‘uose“.

„Vandenyno gėlės“ projekte taip pat numatyta 185 naujų plaukiojančių vilų statyba, kuri jau prasidėjo. Kinų, amerikiečių ir rusų paklausa jau iškėlė vilos kainą iki 1 mln. JAV dolerių.

Čia, vandenyne, taip pat turėtų iškilti iškirtinis konferencijų ir viešbučių kompleksas. Dirbtinė sala bus penkiakampės žvaigždės formos, tačiau yra krante bus prišvartuota ir šeštoji „koja“. Jei vienam iš salos segmentų bus reikalingas remontas, jį bus galima pakeisti atsarginiu.

REKLAMA

Architektas juokauja, kad net po kelių dienų praleistų Maldyvuose, norom nenorom pradedi norėti žaisti golfą. Nors golfo laukai nepritrauks Maldyvuose medaus mėnesį švenčiančių jaunavedžių, jie neabejotinai sulauks Rusijos ir Kinijos turistų. Jau nekalbant apie permatomą tunelį po vandeniu, kuris sujungs golfo laukus su kitomis salomis.

Kolumbijos namai amfibijos

Kolumbijoje yra trys potvynių zonos ir po kiekvieno užliejimo valdžia gyventojams moka didžiules kompensacijas. Kovodama su tuo, valdžia pasirašė sutartį su „Waterstudio.NL“ dėl 1500 plūduriančiuojų namų statybos.

Sausuoju metų laiku namas stovės ant žemės, o potvynio laikotarpiu plūduriuos. Pats sumanymas atrodo paprastas, tačiau jo įgyvendinimas susiduria su rimtais sunkumais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų