REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 1-oji – ir vėl su gedulo ištuštintais suolais

Laidoti bendramokslius – pati tragiškiausia gyvenimo pamoka

Rugsėjo 1-oji į bendrojo lavinimo mokyklas Lietuvoje sukvies apie 370 000 moksleivių. Ir vėl, kaip ir kasmet, ne visose šalies mokyklose pirmoji mokslo metų diena bus tik džiugi šventė, nes mažiausiai 20 mokyklų mokytojai ir vaikai matys gedulo ištuštintus suolus – pagarbiai prisimins dėl ligų, nelaimių ir tragedijų po vasaros atostogų į klases negrįžusius moksleivius.

Rugsėjo 1-oji į bendrojo lavinimo mokyklas Lietuvoje sukvies apie 370 000 moksleivių. Ir vėl, kaip ir kasmet, ne visose šalies mokyklose pirmoji mokslo metų diena bus tik džiugi šventė, nes mažiausiai 20 mokyklų mokytojai ir vaikai matys gedulo ištuštintus suolus – pagarbiai prisimins dėl ligų, nelaimių ir tragedijų po vasaros atostogų į klases negrįžusius moksleivius.

REKLAMA

Pastaraisiais metais moksleivių vasaros atostogos bene kasmet paženklinamos net ir šiurpiausiu nusikaltimu – nužudymu. Šiemet tokia lemtis ištiko Biržus. Likus vos kelioms dienoms iki naujųjų mokslo metų, pačiame Biržų centre buvo brutaliai nužudytas Darius N. (17 m.), Rugsėjo 1-ąją turėjęs įsilieti į Biržų technologijų ir verslo mokymo centro kolektyvą. Šiemet 10 klasių baigęs vaikinas ketino įsigyti apdailininko specialybę.

Centras laukė Dariaus – juk vaikinas buvo Biržus garsinęs sportininkas, apdovanojimus komplektavęs šaulys, tapęs net Lietuvos šaudymo sporto jaunių ir jaunimo čempionu. Šiais metais jis buvo tituluotas vienu geriausių pneumatinį šautuvą valdančių jaunųjų Lietuvos šaulių.

REKLAMA
REKLAMA

Nušautas sportininkas

Absurdas, tačiau perspektyvaus šaudymo sportininko karjerą nutraukė būtent šūviai. Praėjusio šeštadienio vakarą, kiek po 21 valandos, Darius ir jo draugas (15 m.), po susitikimų su bičiuliais jau pėdinę namų link, staiga tapo dviejų vyrų gyvaisiais taikiniais. Kodėl, aiškinasi teisėsaugininkai.

REKLAMA

Pirminiai tyrimo duomenys įtariamuosius verčia vadinti protą ir sveiką nuovoką praradusiais brutaliais žudikais, nes jie šaudė į niekuo dėtus praeivius.

Penkerius metus Darių treniravusi Biržų sporto mokyklos šaudymo trenerė Dalia Drevinskenė įsitikinusi, kad jos auklėtinis, tvarkingas, taikaus būdo vaikinas, gyvenęs su broliu ir sese bei itin rūpestinga motina, žudikų auka tapo atsitiktinai. Vakare automobiliu BMW miesto gatve važiavę ir keistomis komandomis („stot!”, „gult!”) pro mašinos langą pamatytus paauglius sustabdę nusikaltėliai tuo metu turbūt būtų šaudę į bet ką.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo paleistos mažiausiai 7 kulkos. Dariaus draugas jų išvengė šokinėdamas ir nubėgdamas slėptis į daugiabučio namo laiptinę, o Darių pasivijo 2 taiklios kulkos. Kulka į nugarą buvo lemtinga. Pakirstas paauglys, manoma, bandė slėptis po vieno tuoj pasiekto namo balkonu, tačiau sužalotojo jėgos seko, jis nepajėgė prisišaukti pagalbos, o gatvėje buvo jau tamsu, ir jokie praeiviai sukniubusio nelaimėlio nebematė...

Sūnų surado pati mama ir jaunesnysis brolis, įnirtingai ieškoję jo iškart po to, kai apie 22 valandą jiems apie apšaudymą papasakojo kulkų išvengęs Dariaus draugas, bet aptikę po balkonu tik ankstų rytą. Paauglys, per naktį nesulaukęs pagalbos, buvo jau miręs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po Dariaus nužudymo Biržus apskriejo kalbos, esą suaugę vyrai – tuoj pat sulaikytas Zenonas Š. (48 m.) ir pasprukęs, bet po poros dienų pareigūnams pasidavęs jo dukters draugas Dainius Miliukas (37 m.) – šaudydami suvedė sąskaitas su dėl kažkokių reikalų persekiotais paaugliais, bet Dariaus namiškiai ir trenerė nelinkę tuo tikėti. Anot jų, kasdien šaudymo treniruotes lankydavęs, savaitgaliais į varžybas važinėdavęs, dar ir į pramoginių šokių užsiėmimus eidavęs Darius negalėjęs turėti laiko „kitokiems reikalams“.

Paauglio nužudymo priežastis stengiasi išaiškinti teisėsaugininkai, tačiau argi tai sumažins Dariaus N. netektį išgyvenančių jo artimųjų sielvartą?..

REKLAMA

Pražudė avarijos

Moksleivio nužudymas nėra labai dažnas nusikaltimas – jau kur kas dažniau patys paaugliai tampa žudikais ir dėl to mokyklos suolą jie iškeičia į uždarą gyvenimą už grotų. O daugiausia moksleivių netekčių kasmet būna dėl mirtinų eismo įvykių. Ne išimtis – ką tik pasibaigusios vasaros atostogos. „Akistatos“ paskaičiavimu, per jas avarijos pražudė mažiausiai 8 Lietuvos moksleivius.

Šiurpi avarija birželio pabaigoje, vos prasidėjus moksleivių atostogoms, įvyko Panevėžyje. Nesuvaldytam sportiniam motociklui „Suzuki“ staiga nuvažiavus nuo kelio ir atsitrenkus į namo sieną, žuvo abu juo važiavę asmenys – 23 metų jaunuolis, anksčiau ne kartą įžūliai pažeidinėjęs kelių eismo taisykles, ir 17 metų moksleivis. Anot pareigūnų, motociklas į mirtį vežė beprotišku greičiu, per Panevėžį skuosdamas naktį, apie ketvirtą valandą. Tragedijos kaltininkas – neatsakingas abiejų jaunuolių požiūris, beprotiška rizika, ryžtas palenktyniauti su mirtimi.

REKLAMA

Liepos pradžioje avarijos auka tapo moksleivė (14 m.) iš Mažeikių krašto. Ji buvo automobilio, nesuvaldyto ir nuvažiavusio nuo kelio bei apvirtusio, keleivė.

Nemažai tragiškų avarijų, kurių aukomis tapo moksleiviai, pažėrė rugpjūtis. Mėnesio pradžioje Vilniaus rajone, Rudaminoje, žuvo staiga į kelią išbėgusi mažametė (8 m.), nepaisiusi kelių eismo taisyklių. Panaši tragedija irgi Vilniaus rajone pražudė tokio pat amžiaus berniuką, tik šis ties kelio posūkiu į Uosininkų kaimą po mašinos ratais atsidūrė, kai į kelio važiuojamąją dalį staiga išlėkė dviračiu. Šiandien turėjęs ruoštis mokslams antroje klasėje berniukas tąkart dviračiais važinėjosi su broliu. Šis irgi patyrė sužalojimų, bet liko gyvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vieną moksleivį (17 m.) iš Kėdainių krašto rugpjūčio viduryje pražudė kelionė motociklu. Avarija įvyko vėlų vakarą Medekšių kaime, kai paauglys vyresnio bičiulio vairuojamu motociklu vėlų vakarą važiavo netvarkingu motociklu (be šviesų) ir kelyje tapo kliūtimi automobiliui. Kaktomuša buvo lemtinga abiem motociklu važiavusiems asmenims. Tragedija turėtų būti prisimenama žuvusio paauglio mokykloje ir analizuojama kaip kraupi gyvenimo pamoka kitiems bendraamžiams.

Šiurpi avarija rugsėjį bus prisiminta ir Kauno J. Grušo vidurinėje meno mokykloje. Gedulas liepos pradžioje čia paženklino dabartinę ketvirtąją klasę – avarijos auka tapo moksleivė Aistė V. (9 m.). „Mergaitė buvo tikra klasės siela, – sakė Aistės mokytoja Zita Ragelienė. – Ji labai mėgdavo kankliuoti, dainuoti, piešti, dalyvaudavo visuose vaidinimuose, neturėjo jokių rūpesčių dėl mokslų.“

REKLAMA

Aistė, vienturtė šeimos dukra, žuvo kartu su savo mama Laima V. (43 m.), kai abi ėjo per perėją Kaune, Šilainių mikrorajone. Abi užmušė automobilis BMW, kuriuo, nepaisydamas eismo taisyklių, į perėją dvigubai viršytu greičiu įlėkė blaivus kaunietis Lukas Jablonskas (20 m.). Jis, prieš tai jau sukėlęs 2 eismo įvykius, dabar suimtas ir laukia teismo dienos. Ši avarija paskatino Policijos departamento vadovus imtis naujų apribojimų jauniems vairuotojams.

Skendo ne tik vandeny

Tuščių suolų keliose mokyklose liko ir dėl kitokių nelaimių. Štai Lietuvos priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar rugpjūčio pradžioje pranešė, kad per du pirmuosius vasaros mėnesius šalies ugniagesiai gelbėtojai iš vandens telkinių ištraukė 5 nuskendusius vaikus. Moksleivių žūtys vandenyje paženklino Šiaulių rajoną, kur Paitaičių kaimo tvenkinyje nuskendo 15 metų paauglys, dviračiu išvažiavęs maudytis, ir Telšius, kur Masčio ežeras pasiglemžė besimaudžiusio 10 metų berniuko gyvybę.

REKLAMA

Dar viena tragedija rugpjūčio pradžioje sukrėtė Jurbarko rajoną. Čia, Vadžgirio kaime, Smalininkų technologijos ir verslo mokyklos moksleivis Martynas B. (13 m.) nuskendo grūdų aruode. Berniukas dabar būtų pradėjęs lankyti septintąją klasę.

Daugiavaikės šeimos atžala buvo vyriausias vaikas šeimoje, todėl jam tekdavo nemažai dirbti. Paauglys kartais užsidirbdavo pas ūkininkus.

Lemtingąją dieną Martynas buvo vieno ūkininko sandėlyje, kur laikomi grūdai. Kai kiti pamatė paauglį, skęstantį didžiuliame grūdų aruode, tai suskubo jam padėti, ištraukė iš grūdų ir iškvietė medikus, o laukdami gaivino. Tačiau paauglys mirė. Jis tiesiog užduso, kai į burną pateko daug grūdų. Kaip Martynas atsidūrė grūduose – įkrito ar įšoko galbūt taip žaisdamas – dar tiria Jurbarko policininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nebenorėjo gyventi

Per vasaros atostogas neišvengta ir poros moksleivių savižudybių. Belieka tik guostis, kad šių metų vasarą jų būta perpus mažiau nei pernykštę.

Ypač sukrėtė Elektrėnų krašte gyvenusio Zenono (17 m.) likimas. Kaime gyvenęs vaikinas vieną birželio pabaigos rytą buvo pastebėtas gulintis ant geležinkelio bėgių ir laukiantis mirties. Nuovokūs ir neabejingi praeiviai iškvietė policininkus, o šie atskubėję atplėšė jaunuolį nuo bėgių. Gyvybė buvo išgelbėta, pareigūnai pranešė apie įvykį Zenono motinai ir vaikų teisių gynėjams, o paauglį pristatė į ligoninę. Bet Zenonas nuo medikų paspruko, o po pusvalandžio jau buvo aptiktas pasikoręs netolimame miške...

REKLAMA

Gedulu paženklintų mokyklų mokytojų teigimu, mokinių laidotuvės – pats skaudžiausias išgyvenimas pedagogo darbe. Mokykloje praleisti metai visų įsivaizduojami kaip geriausias, šviesiausias žmogaus gyvenimo tarpsnis, todėl laidoti bendramokslius, išgyventi dėl jų netekties – pati tragiškiausia gyvenimo pamoka. Irena ZUBRICKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų