REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Janina VANSAUSKIENĖ

Norint pigiai pasigaminti originalius baldus – nebūtina gera ir brangi mediena. Tai gali patvirtinti Jasaičių vienkiemyje (Pakruojo rajonas) gyvenantis Romas Čepulionis. Vyras savo rankomis iš šakų sumeistravo miegamojo kambario komplektą.

REKLAMA
REKLAMA

Kūryba pravertė taupant

Laisvą valandėlę imtis staliaus amato Romui Čepulioniui įprasta. Neseniai įsigytame vienkiemyje, apsuptame miško, tvarkant originaliai namus ir aplinką be meistravimo sunku būtų išsiversti. reikia ir kūrybos, kai norima išsisukti mažiausiomis šeimos biudžeto sąnaudomis.

REKLAMA

Miegamojo baldus jis pasigamino iš stambių ąžuolo ir uosio šakų, kurių prisirinko malkų krūvoje ir miške.

„Malkas ruošti pradedu tik tuomet, kai visą atvežtą medieną gerai apžiūriu: kas iš ko galėtų išeiti“, – pasakoja vieno gražiausių rajone vienkiemio šeimininkas.

Baldus Romas kūrė ir meistravo daugiau kaip metus. Kiekvienai detalei reikėjo rasti ją atitinkančią šaką, o paskui derinti ją prie kitos.

Baldai – patvarūs ir mieli

R. Čepulionio šeima vertina natūralių medžiagų buities daiktus, senovinį palikimą, todėl šeimai malonu, kad miegamajojo baldai – iš natūralus medžio.

REKLAMA
REKLAMA

Kambaryje patogiai nakvynei gali įsitaisyti keturi žmonės: dvigulėje ir dviejų aukštų lovose.

Dviaukštė stovi vienu kraštu prigludusi prie sienos, tačiau nors ir nepritvirtinta – stabili ir sunkiai pajudinama. Į šios lovos antrąjį aukštą užkopiama kopėtėlėmis, kurios, kaip ir visi kambario baldai – iš šakų.

Kai kurios baldų detalės pagamintos iš išilgai perpjautų šakų, kad būtų stabilesni ir dailesni jų sujungimai, sutvirtinti metalinėmis veržlėmis.

Taip buvo pasidaryta ir knygų lentyna, stalelis naktinei lempai ir vakaro knygai, spintelė smulkmenoms su niša televizoriui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš kitos šakos, perskrodus ir paryškinus kaltu jos išlinkimus, išėjo beveik per visą sieną išsitempusi "lydeka", tarnaujanti kaip pakaba rūbams. Ant malkoms atgabentos trinkos Romas aptiko keistą suaugimą, primenantį prasižiojusią šuns galvą. Iš to gumbo išėjo prie baldų puikiai derantis naktinės lempos gaubtas.

Technologijas diktuoja darbas

Kaip pasigaminti baldus iš šakų R. Čepulionis niekur nesimokė. Sako, jog turėdamas rankas ir noro, tai pasidaryti gali kiekvienas vyras.

O kaip sujungti skirtingų formų šakas, vyras irgi pats rado sprendimą.

„Darbas parodo ir kaip jį atlikti“, – šypsosi meistras. Sunkiausia – nužievinti sausas šakas. „Tada nors dantimis graužk,"– nusijuokia.

REKLAMA

Nuėmęs nuo šakų žievę, meistras jas dar kruopščiai lygina ir dailina. Kai baldas užbaigtas, jį lengvai padengia specialiu laku. Taip apsaugomas medis, kad nekeistų spalvos, prailginamas jo amžius.

Romas sako, kad savo baldams idėjų nestokoja. Kartais sumanymai gimsta pamačius kito meistro darbą, tačiau visada savaip pritaikomi savo namams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų