REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po dvejų metų pertraukos Lietuva vėl gali eksportuoti kiaules į Rusiją, pranešė Žemės ūkio ministerija. Nuo trečiadienio Rusija įsileidžia lietuviškas veislines kiaules.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmas žingsnis žengtas – galime eksportuoti veislines kiaules“, - pranešime teigė žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna.

REKLAMA

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas sutinka, kad tai teigiamas poslinkis prekyboje su Rusija, tačiau labai didelės reikšmės šalies kiaulininkystei neturės - tokias kiaules į Rusiją gali gabenti tik du Lietuvos ūkiai.

„Tai yra mažas žingsnelis teigiama linkme - tai, kad mes nesame priskiriami klasikinio kiaulių maro zonai. (...) Bet tie mastai veislinių kiaulių nėra dideli, seniau išveždavom nedaug jų, Lietuvoje maždaug 2 ūkiai yra, kurie gali realiai dominti Rusijos rinką“, - BNS sakė asociacijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, pasak jo, ūkiams dar reikės rasti klientų Rusijoje, tad apie staigią prekybos pradžią nereikėtų kalbėti. A.Baravykas teigė, kad gyvų kiaulių Rusija neįsileidžia iš visos Europos Sąjungos dėl Šmalenbergo visuro, kuris labiau būdingas avims, ožkoms ir galvijams. Tačiau jis netrukdo eksportuoti veislinių kiaulių. "Šiuo atveju Lietuva gali bandyti šiek tiek judinti santykius, bet šiaip reikėtų visos ES mastu derėtis dėl šių apribojimų panaikinimo“, - sakė A.Baravykas.

Jis teigė, kad šalies ūkininkai Rusijoje galėtų už gyvą kiaulę gauti maždaug 150 litų daugiau nei Lietuvoje. Rusijoje kilogramas gyvo svorio kainuoja apie 6,9 lito (2 eurus), o Lietuvoje - 5,1 lito (1,5 euro).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ŽŪM pranešimo, Lietuva tikisi, kad Rusija atšauks ir gyvų kiaulių eksporto draudimą - jų šalis negali eksportuoti nuo 2011 metų birželio, kai Kauno apskrityje rasta klasikinio kiaulių maro židinių. Skelbta, kad šio dėl draudimo augintojai negaudavo 4-5 mln. litų pajamų per mėnesį.

Iki draudimo į Rusiją gyvas kiaules eksportavo viena didžiausių kiaulių augintojų Lietuvoje Danijos kapitalo bendrovė „Saerimner“, Beržų, Pauliukų, Mivos kompleksai ir kiti kiaulių augintojai.

Rusija nuo liepos apribojo atvėsintos kiaulienos importą iš Lietuvos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų