REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neįtikėtini faktai apie šokoladą

Šokoladas yra vienas populiariausių ir labiausiai mėgstamų saldumynų visame pasaulyje. Kviečiame su šiuo skanėstu susipažinti artimiau.

Šokoladas yra vienas populiariausių ir labiausiai mėgstamų saldumynų visame pasaulyje. Kviečiame su šiuo skanėstu susipažinti artimiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mirtis dėl šokolado. XVII amžiuje Meksiką kolonizavę ispanai turėjo tikrą priklausomybę nuo šokolado ir valgydavo jį nuolat visur ir visada. Neapsikentęs Čiapas miestelio kunigas uždraudė valgyti ir gerti bažnyčioje, tikintieji jo draudimo paisė savotiškai... pradėjo lankytis vienuolyne vykstančiose pamaldose. Kita vertus, pats draudimas galiojo neilgai - kunigas buvo nužudytas pripylus nuodų į jo vakarinį karšto šokolado puodelį.

REKLAMA

Kartus vanduo. Šokolado pavadinimas kilęs iš actekų žodžio xocolatl, kuris reiškia kartus vanduo. Actekai kakavos pupeles trindavo, pridėdavo priekonių ir plikydavo vandeniu, tad pavadinimas visai logiškas.

Didžiausia šokolado plytelė. Turino (Italija) gyventojai 2000-aisiais išreiškė savo meilę šokoladui ir pagamino 2250 kg sveriančią šio gardėsio plytelę.

Šokolado fanai. JAV pagamina ir suvalgo daugiausiai šokolado pasaulyje, tačiau, jeigu skaičiuotume, kiek šalyje suvalgyto šokolado tenka vienam žmogui, tai pirmautų šveicarai ir anglai.

REKLAMA
REKLAMA

Šokoladas su riešutais. Galime drąsiai teigti, kad daugelis pasaulio gyventojų mielai renkasi riešutais gardintą šokoladą - 40% visų pasaulio migdolų ir 20% žemės riešutų sunaudojama gaminant šokoladą.

Šokolado dėka turime mikrobangų krosneles. II-ojo pasaulinio karo pradžioje mokslininkai eksperimentavo su mikrobangomis, tikėdamiesi, kad pastarosios galėtų pasitarnauti, kuriant tikslesnius radarus. Mokslininkas vardu Persis Spenseris įėjo į laboratoriją kišenėje turėdamas šokolado plytelę, kuri, žinoma, netrukus ištirpo. Jaunas vyras suprato, kad taip nutiko dėl mikrobangų ir išbandė jas spragindamas kukurūzus bei virdamas kiaušinį, kuris, beje, ištiško ant mokslininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šokolado yra net kosmose. Tiesą sakant, šokoladas kosmose lankėsi tiek pat kartų, kiek ir žmonės, kadangi nė vienos kosminės misijos bagažas neapsiėjo be šokolado.

Meilė ne iš pirmo žvilgsnio. Kakavos pupeles Europai pristatė Kolumbas. Jas jūrininkas atvežė Ispanijos karaliui Ferdinandui ir karalienei Izabelei po savo ketvirtojo vizito į Ameriką. Karališkajai porai kakavos gėrimas nepatiko, pavadinę jį keistu laukinių mišiniu didikai nepageidavo, kad kakava būtų vežama į Europą didesniais kiekiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų