REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Azerbaidžaniečių klanas neteko lyderio

Rugpjūčio viduryje Stambule (Turkija) buvo nušautas „įteisintasis vagis“ iš Azerbaidžano Alibalas Gamidovas (40 m.), kriminaliniuose sluoksniuose labiau žinomas kaip Godža Bakinskis.

Apkalbėjo gruzinus

Išvakarėse tame pačiame viešbutyje vyko muštynės, kuriose dalyvavo dvi konkuruojančios banditų grupuotės. Tame viešbutyje po naujų „įteisintųjų vagių“ karūnacijos ilsėjosi šiemet nušauto Senio Chasano šalininkai. Ryte į viešbutį įgriuvo autoritetingų gruzinų delegacija. Tuo metu kavinėje prie staliukų sėdėjo Gela Kardava, Paata Malenkiji, Mamuka Čkadua ir dar keli senosios „gvardijos“ atstovai. Prie jų ir priėjo nekviesti svečiai: Tachi, Rovšanas, Guramas ir kiti. Jie turėjo pretenzijų Gelai, kuris labai nepalankiai kalbėjo apie gruzinus, sakė, kad jie negali būti „įteisintieji vagys“, nes yra samdomi žudikai ir parsidavėliai.

Iš pradžių vyrai dar bandė juokauti, ir Gela, kuriam tokia situacija tik košmariškame sapne galėjo prisisapnuoti, bandė paaiškinti, kad jis buvo neteisingai suprastas ir kad tuos jo žodžius iškraipė tie, kurie nori supriešinti du įtakingus klanus. Gela visą kaltę vertė Stambule nesančiam Mironui – jį apkaltino visomis nuodėmėmis ir net sakė, kad Mironas yra slaptas valstybės saugumo agentas, kuriam neseniai buvo suteiktas majoro laipsnis.

REKLAMA
REKLAMA

Chasano įpėdinis

Mironas – tai Senio Chasano anūkas Dmitrijus Čanturija. Dar 2004-aisiais Senis Chasanas paskyrė jį „prižiūrėti“ Jaroslavlio sritį. Tais pačiais metais Mironas kartu su Jurijumi Usojanu įkliuvo Maskvos kriminalistams turėdami narkotikų. Tąkart abu giminaičiai atsipirko lygtinėmis bausmėmis. Po metų Mironas įkliuvo jau Jaroslavlio teisėsaugai. Jam buvo iškelta byla už dokumentų padirbinėjimą, bet nuo kolonijos jis vėl išsisuko.

REKLAMA

Po 2010-ųjų pasikėsinimo Senis Chasanas atšaukė Mironą iš Jaroslavlio, apgyvendino jį Dedovske, netoli Maskvos, ir po truputį ėmė perdavinėti jam savo darbus.

Mironą pažįstantieji pasakoja, kad jis nemėgsta konfliktinių situacijų ir visuomet stengiasi konfliktus išspręsti derybomis. Dėl to net ir aršūs Senio Chasano priešininkai į Mironą žiūri gan palankiai. Esą vienintelis jo trūkumas – kad jis iki šiol nekalėjęs.

Mironas jautė, kad turi prasidėti banditų grupuočių kovos, tad pastaruoju metu viešumoje pasirodydavo su būriu apsaugininkų. Kodėl jį apkalbėjo Gela, taip ir neaišku. Vargu ar jis turi savo žodžius patvirtinančių duomenų. Matyt, taip Gela paprasčiausiai gelbėjo savo kailį.

REKLAMA
REKLAMA

Mušė rankomis ir spardė

O viešbučio kavinėje vyrai tuokart nuo žodžių perėjo prie veiksmų. Atvykėliai iš pradžių kitų nelietė, tik ėmė mušti Gelą. Šiam vienu momentu pasisekė pasprukti. Gruzinai jo nesivijo, tik pavymui šaukė: „Bėk, Gela, bėk! Netoli nubėgsi.“

Pabėgus Gelai Kardavai, visų dėmesys nukrypo į Paatą Tvarčrelidzę-Malenkijį. Jo dalyvavimas Gelos darbeliuose daugeliui buvo staigmena. Gruzinai ypač smerkė Paatą už tai, kad jis pritarė Babajano iš Tiumenės karūnacijai. Pasirodo, dar prieš porą mėnesių iki karūnavimo Dato Surgutskis, kalbėdamas su Paata, papasakojo, kad Babajanas už akių blogai atsiliepė apie Gogą Čikovanį, vadino jį „nupezėjusiu, bepročiu seniu“. O juk Goga yra vienas gerbiamiausių Gruzijos „įteisintųjų vagių“. Jam dabar 85 metai. Net pačiais aršiausiais organizuotiems nusikaltėliams metais, kai vien už priklausymą banditų grupuotėms buvo sodinama į kalėjimą, Goga nepaliko Gruzijos. Policija buvo jį sulaikiusi ir kelis mėnesius pralaikė už grotų, tačiau rimtesnių kaltinimų nepateikė, nors Gruzijoje visi puikiai žino, kad Goga – pats įtakingiausias nusikalstamo pasaulio atstovas. Taigi taip nepagarbiai kalbėti apie tokį žmogų gruzinams buvo didžiausias įžeidimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paata bandė gintis, esą jis ėjo į „schodniaką“, kad papasakotų apie netinkamą Babajano elgesį, tačiau pavėlavo. Kai jis atėjo, Babajanas jau buvo karūnuotas. Supratęs, kad tokiu jo paaiškinimu gruzinai netiki, Paata dar paklausė Tachio: „Nejaugi tu turėsi sąžinės pakelti ranką prieš mane?“ Tachis atsakė klausimu: „Apie kokią sąžinę tu gali kalbėti, jei sėdi šalia Gelos?“ Po to dar pridūrė, kad rankos jis nepakels, o muš kojomis. Taip „įteisintųjų vagių“ kalba Tachui buvo paaiškinta, kur dabar jo vieta.

Kaip ir Gelai, pasprukti pavyko ir Mamukai Čkadua. Vėliau vyrai juokavo, kad bėgdamas jis peršoko per tokio aukščio tvorą, jog net ir šuolių su kartimi pasaulio čempionei Jelenai Jesinbajevai tokiame aukštyje būtų apsvaigusi galva. Kiti buvo gerokai sumušti, o du net pateko į ligoninę ir gydomi reanimacijoje.

REKLAMA

Nužudymo versijos

Šių įvykių tęsinio tikėjosi visi. Tik gal ne taip greitai. Tačiau siekusieji atkeršyti pasinaudojo proga, ir jau kitą dieną trims šūviais buvo nušautas azerbaidžanietis Alibalas Gamidovas, Godža. Šeši ginkluoti ir veidus po kaukėmis slėpę vyrai į kompleksą, kuriame gyveno Godža, atėjo per daug nesislapstydami. Pirmiausia jie sumušė jį ir jo gyvenimo draugę, o po to ėmė šaudyti. Godžos draugė, Rusijos pilietė Asijat Alaševa (29 m.), buvo sunkiai sužeista ir dabar gydoma. O A. Gamidovas mirė greitosios pagalbos automobilyje, vežamas į ligoninę. Jis jau palaidotas Baku mieste.

Viena iš nužudymo versijų – kad žudiką pasamdė Senio Chasano šalininkai. Jie buvo supykę ant Godžos už tai, kad jis po Usojano nužudymo persimetė į kitą stovyklą. Pagal kitą versiją, Godžą galėjo nušauti Rovšano Džanijevo Lankoranskio užsakymu. Kaip rašo „ Nusikalstama Rusija“, yra liudininkų, girdėjusių, kaip Rovšanas Koranu prisiekė, kad jis nužudys savo priešą. Dėl ko susipyko du kriminalinio elito atstovai, viešai nepranešama.

REKLAMA

Nusikaltėlio karjerą R. Džanijevas-Lankoranskis pradėjo 1996 metais, kai teismo salėje susidorojo su savo tėvo žudiku. Atlikęs už tai paskirtą bausmę, jis ėmė labai greitai lipti mafiozų hierarchijos laiptais. Dabar jis – vienas turtingiausių „įteisintųjų vagių“. Po Senio Chasano nužudymo kalbėta, kad būtent Rovšanas užsakė „kilerį“, nes turėjo daug priežasčių nemėgti Senio Chasano. Mat Rovšanas jau seniai siekė vadovauti Azerbaidžano mafiozų grupuotėms, o daugelis tų grupuočių vadeivų buvo ištikimi Seniui Chasanui. Šis savo ruožtu jiems padėdavo kovoti su tuo pačiu Rovšanu.

Itin stiprus smūgis R. Džanijevui-Lankoranskiui buvo suduotas 2010 metais, kai jis Ukrainoje įkliuvo su padirbtu pasu. Kol sėdėjo kalėjime, vadovauti savo šešėliniam bizniui Maskvoje paskyrė savo artimą draugą Vagifą Tukanovą, irgi „įteisintąjį vagį“. Azerbaidžaniečiai nusprendė tuo pasinaudoti – iš pradžių pabandė derybomis perimti dalį Rovšano biznio, o kai derybos nepasisekė, buvo ištraukti ginklai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įkliuvo su narkotikais

A. Gamidovas, Godža, buvo vienas pačių įtakingiausių „įteisintųjų vagių“ Azerbaidžane. 1990-ųjų pradžioje jis buvo nuteistas už žmogžudystę kalėti 14 metų, bet jau 2000-aisiais pasirodė Maskvoje. Godža buvo nusikalstamos grupuotės, kuri grobdavo įtakingus verslininkus ir po to reikalaudavo išpirkos, lyderis.

Grupuotė taip pat užsiima narkotikų pervežimu iš Europos į Rusiją. Pernai Godža buvo įkliuvęs su narkotikais, ir Maskvos miesto Gagarino rajono teismas nuteisė jį kalėti 10 mėnesių. Tuokart jis buvo sulaikytas kartu su savo kolega iš Gruzijos Otariu Totočija, bet narkotikų buvo rasta tik pas Godžą, tad Otaris buvo paleistas.

REKLAMA

Artimi ryšiai Godžą kadaise siejo su „įteisintuoju vagimi“ Mirseimuru Abdulajevu-Seimuru, nušautu 2003 metais viename naktiniame klube. O štai su kitu azerbaidžaniečiu, taip pat „įteisintuoju vagimi“ Otaru Badalovu-Otaru, Godža konfliktavo. Už tai vienu metu net buvo sustabdyti Godžos, kaip „įteisintojo vagies“, įgaliojimas, bet konfliktas išsisprendė, kai tik O. Badalovas buvo nušautas sušių bare.

„Akistatos“ inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų