REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Edmundas Jakilaitis, vesiantis LRT eteryje startuojančią laidą „Dėmesio centre“, sako, kad nuo šiol keturiskart per savaitę po „Panoramos“ žiūrovų laukia svarbiausių dienos įvykių analizė, o pokalbis su laidos svečiu bus toks, koks tądien gyvenimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kad įstatyčiau save į tam tikrus rėmus, kad neužsižaisčiau su politika ir ekonomika, kartais nusistatau kvotą – bent jau kartą per dvi savaites būtinai pakalbėti apie sportą, kultūrą, galbūt su kokiu nors menininku“, – sako E. Jakilaitis.

REKLAMA

Jis teigia ir toliau vesiąs nuolatiniu metu eisiančią diskusijų laidą „Ekonomikos forumas“ ir atsinaujinusį projektą „Lietuva gali“. Pastarajame, anot E. Jakilaičio, bus ne vien sauso verslo, bet ir šiek tiek romantikos.

– Koks naujosios laidos „Dėmesio centre“ formatas, kiek kartų per savaitę ir kokiu laiku ji pasirodys?

– Formatas – paprastas, nieko ypatingo, tai – klasika. Laida eis kiekvieną darbo dieną pirmadienį–ketvirtadienį po „Panoramos“. Penktadieniais šios laidos nebus, nes turbūt ir žiūrovų lūkesčiai penktadienio vakarui jau kitokie. Taigi keturis kartus per savaitę po „Panoramos“ – pokalbis studijoje aktualiausia tos dienos tema. Nieko ypatingo ten neprigalvosi, laida – paprasta, bet gal nebus prasta.

REKLAMA
REKLAMA

– Kas atsidurs tame dėmesio centre – ar visuomeniniai, ar tik politiniai ir ekonominiai įvykiai? Jei tą dieną įvyks kokia nors nelaimė ar bus ypatingas sporto įvykis, ar apie visa tai bus kalbama laidoje?

– Taip, apie visa tai ir bus kalbama. Tai nebus nei kietas, nei minkštas pokalbis. Toks, koks gyvenimas tą dieną, toks bus ir pokalbis. Jei mes tądien džiaugsimės sportininkų pergalėmis, tai atitinkamas bus ir laidos turinys bei tonas.

Galbūt laidoje bus daugiau dėmesio skiriama politikai ir ekonomikai, nes aš pats tuo labiau domiuosi. Bet visos kitos sritys neturėtų būti pamirštos. Kad įstatyčiau save į tam tikrus rėmus, kad neužsižaisčiau su politika ir ekonomika, kartais nusistatau kvotą – bent jau kartą per dvi savaites būtinai pakalbėti apie sportą, kultūrą, galbūt su kokiu nors menininku. O tada žiūri, kad tai politikai ir ekonomikai lieka ne per daugiausiai laiko...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Edmundai, esi patyręs laidų vedėjas. Ar buvo kada tokių atvejų, kai artėja vakaras, laida, o įvykio, verto būti dėmesio centre, nėra?

– Kad nebūtų dėmesio verto įvykio, nėra buvę, nes, kaip kažkas yra pajuokavęs, įvykių per dieną pasaulyje nutinka tiek, kiek jų reikia vienai žinių laidai užpildyti. Kad nebūtų įvykio – nebuvo, bet buvo tokių atvejų, kad, pavyzdžiui, pašnekovas pamiršo, jog turėjo atvykti į laidą... Vienas toks aiškinosi, kad prieš laidą labai jaudinosi, išgėrė raminamųjų ir atsibudo tik kitos dienos rytą...

REKLAMA

– Laida – po „Panoramos“. Ar lengva rasti pašnekovus tokiu metu vykstančiai laidai?

– Man atrodo, kad tai yra lengviau – kuo vėliau laida, tuo lengviau surasti pašnekovus. Žmonėms, kurie yra užimti, dirba, ketvirtą, penktą ar šeštą valandą atvykti į laidą kartais yra keblu. O jei dar kvietiesi žmogų iš, pavyzdžiui, Kauno ar toliau, tai vien Vilnių pervažiuoti nuo įvažiavimo į miestą iki Konarskio gatvės piko metu reikia beveik valandos. Tai padaryti vėlai turėtų būti gana paprasta... Bet šiaip žmonės į laidas eina – jei kvieti, tai ir eina...

REKLAMA

– Ši laida bus tiesioginė. Ar jos metu žiūrovai galės paskambinti ir ko nors paklausti?

– Ne, jie to padaryti negalės. Laida bus tiesioginė. Nemeluosiu – tam, kad viskas susistyguotų, pirmosios laidos gali būti ir įrašytos, dėl to dar neapsisprendžiau. O laida bus tiesioginė tam, kad galėtume reaguoti į aktualijas ir turėtume kuo daugiau laiko pasiruošimui. Dėl to, kad eis po „Panoramos“, ši laida, manau, bus tik kokybiškesnė, nes turėsiu tikrai daugiau laiko pasiruošti. Jei apsisprendžiu apie ką kalbėsiu laidoje maždaug dvyliktą valandą, vėliausiai – antrą, tai pasiruošimui lieka marios laiko. Gerai pasiruošti laidai reikia trijų valandų, o čia jų turėsiu daug daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ar išliks pernai startavęs „Ekonomikos forumas“?

– Taip, ši laida išlieka. Man labai patiko LRT sprendimas šią laidą rodyti nuolatiniu laiku, t. y. paskutinį mėnesio pirmadienį. Tai bus ir žiūrovui įprasta, ir pašnekovams, galų gale, visi galės įeiti į tam tikrą ritmą.

– Ką parodė praėjusio sezono „Ekonomikos forumo“ patirtis? Ar galvojate ką nors keisti?

– Ne, nieko nekeisime. Pasišnekėjome su Ingrida Šimonyte, klausiau, ar šiemet ji sutiks dalyvauti, sakė, kad veikiausiai – taip. Džiaugiuosi, nes ji – kieta ekspertė, gerai šneka, kai kurie vyrai jos prisibijo, o tai verčia juos pasitempti. Kartais vyrukai, ypač nelabai pasiruošę, gauna į skudurus... Tai yra gerai. Manau, kad nieko keisti nereikia, laida tik sukurta. Praeis devynios–dešimt laidų šį sezoną, o paskui – žiūrėsime.

REKLAMA

Man labai patiko, kad žmonės tą laidą vertina labai rimtai. Kalbu ne apie žiūrovus, o apie dalyvius – jie labai ruošiasi. Išties taip gerai pasiruošusių laidos dalyvių man dar neteko matyti kasdienėse laidose. Mat dalyviai (jų nėra daug – penki dviejų valandų laidoje) turi daug eterio laiko, todėl ateina padarę namų darbus, labai gerai pagrindžia savo nuomones. Aišku, kalbu apie tuos, kurie turi argumentų, nes jei jų neturi, – ruoškis nesiruošęs...

Taip pat įstrigo, kad tai yra laida, po kurios galima tikėtis tam tikrų sprendimų. Tai yra būdas sprendimus priimančius žmones ir ekspertus suvesti į vieną vietą. Kartais tai būna pirmas kartas, kai visos pusės tarpusavyje tokį ilgą laiko tarpą šnekasi kokia nors tema. Po to vyksta tam tikri pokyčiai.

REKLAMA

– Ar „Ekonomikos forumas“ daugiau skirtas išsiaiškinti tam tikrus klausimus, kurie galbūt ne visuomet yra suprantami visuomenei, ar sustatyti vieną prieš kitą dvi skirtingas puses?

– Aš manau, kad ši laida nėra skirta informuoti visuomenę apie jau priimtus sprendimus, tai – žinių, naujienų žurnalistų darbas. „Ekonomikos forumas“ yra diskusija apie būsimus sprendimus. Ji yra skirta diskutuoti apie įvairius „už“ ir „prieš“ argumentus kol sprendimai dar nėra priimti. Kuomet jie būna priimti, reikia tik informuoti, kaip tai susiję su visuomene. O aš stengiuosi laidoje diskutuoti apie tai, ką reikėtų daryti, bet ne apie tai, kas jau padaryta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Be minėtų laidų eteryje atsinaujins projektas „Lietuva gali“. Kas jame?

– Jis šįkart – visiškai kitoks. Aš esu to projekto prodiuseris ir sumanytojas. Jis bus visai kitoks negu buvo anksčiau. Žinoma, pagrindinė mintis išlieka, t. y. verslumo skatinimas, įgūdžių teikimas žmonėms, kurie nori imtis verslo, savos veiklos, kurti darbo vietas sau ir kitiems. Bet šį kartą projektas yra kitoks.

Mes pamąstėme, kur slypi esminė problema, kalbant apie verslumą ir darbo vietas. Ir, žinoma, Lietuvoje tai – regionai. Juose trūksta darbo vietų, žmonės išvyksta iš mažų miestelių ir gyvenviečių į didelius miestus, emigruoja į užsienį. Tai – toks užsisukęs ratas, formuojasi išlaikytinių kartos, ką visuomenė kuo puikiausiai žino. Šįkart idėja yra labai paprasta: mes paprašėme penkių žinomų šalies verslininkų pusei metų sugrįžti į savo tėviškę ir padėti jaunam verslininkui.

REKLAMA

– Ar jie realiai ten grįš?

– Na, jie negrįš ten būti nuo ryto iki vakaro, bet jie ten ne kartą lankėsi, padėdami jaunam verslininkui savo gimtinėje.

– Savotiškai prisiminti savo jaunystės?

– Taip. Robertas Dargis grįžo į Mažeikius. Prof. Vladas Algirdas Bumelis grįžo į Kretingą. Dalius Trumpa iš Rokiškio per toliausiai ir nebuvo išvažiavęs... Jis padės Rokiškio rajone įsikūrusiems jauniems žmonėms, kurie didmiesčius iškeitė į kaimą tam, kad ten kurtų ekologišką kosmetinį aliejų...

Vilius Kaikaris kuruos jaunus verslininkus iš Ukmergės. Dviems vaikinams po dvidešimt penkerius metus, jie prekiauja granito skalda, importuoja ją iš įvairiausių šalių... Tai tikrai įdomūs atvejai.

REKLAMA

Ilja Laursas grįžo į Kauną iš Amerikos. Jis yra retas svečias Lietuvoje, bet mūsų projekte jau filmavosi, regis, keturis ar penkis kartus... Jis dirba su įmone, kuri gamina rastinius namus. I. Laursas, kuris yra pažangiųjų technologijų, IT guru, padeda įmonei, kuri dirba su mediena... Tai yra visai simpatiška.

Žinoma, šiame projekte yra ne tik sauso verslo, bet ir šiek tiek romantikos, nes žmonės grįžta į savo vaikystės miestą, kuriame yra darželis, mokykla, kurią lankė, suoliukas, prie kurio pirmą kartą pabučiavo merginą...

– Tai atsinaujinęs projektas. Edmundai, ar stebi, seki, kaip sekasi senojo projekto dalyviams, kurie įsisuko, įsivažiavo, kažko išmoko?

REKLAMA
REKLAMA

– Anie projektai „Lietuva gali“ buvo skirti vienai įmonei ir ten buvo labai konkretūs patarimai... Tos įmonės tikrai liko dėkingos.

Bet tada buvo visai kita situacija – 2008 metų krizės pradžia, sunkmetis... Visi priprato gyventi atidarytomis piniginėmis, o staiga jos užsidarė ir jose nieko neliko, reikėjo visai kitaip pradėti verstis. Tas projektas turėjo visai kitas aktualijas, bet žinoma, kad tai veikia.

Aš pamenu kažkada mes LRT televizijoje rengėme tokį projektą „Vertas milijono“, tai buvo idėjų atranka. Keletas tų verslų iki šiol egzistuoja, ir gana sėkmingai. Keletas jų mirė, bet tai yra natūralu, tai – gyvenimo dalis. Juk nepadarysi verslo idėjos, kuri bus šimtu procentų sėkminga ateityje, yra ir tokia galimybė, kad verslas nepavyks...

– Kada kitos laidos? Kada žiūrovai pamatys laidą „Dėmesio centre“?

– „Dėmesio centre“ – kitą pirmadienį, lygiai po savaitės, 21.10. Penkiomis minutėmis patrumpėjo „Panorama“, todėl laida prasidės anksčiau ir bus gana neilga, dvidešimties minučių trukmės. Per vidury dar eis trumpas reklaminis blokas, tad grynam pokalbiui lieka šešiolika–septyniolika minučių. Man tai patinka, nes pokalbis bus koncentruotas, gyvesnis, greitesnis, turėsime atsijoti tik tai, kas reikalinga.

Kita laida, „Lietuva gali“, bus rodoma kitą trečiadienį, rugsėjo 4 d., po laidos „Dėmesio centre“. „Ekonomikos forumas“ bus rodomas paskutinį mėnesio pirmadienį ir eis vietoj mano laidos „Dėmesio centre“ ir Ritos Miliūtės atsinaujinusios laidos „Teisės žinoti“. Ji užims dviejų laidų vietą, kad tokia didelė laida sutilptų iki vakaro žinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų