REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ir britų teisėsaugos pradėta senosios Vilijampolės banditų gaujos medžioklė sėkmingai tęsiama Londone.

Sparčiai retėja po užsienį išblaškytų Kauno Vilijampolės kiemuose prieš trejetą dešimtmečių susibūrusios Daktarų gaujos narių gretos. Neseniai visuomenei pranešta, kad į Lietuvą pargabentas daugiau kaip prieš metus Jungtinės Karalystės sostinėje areštuotas vienas iš kelių besislapstančių šios gaujos veteranų – Gintautas Liutavaras Kazlauskas, anuomet žinomas Vantinio pravarde.

Dangstėsi svetimu vardu

„Pažadėjome, kad išgaudysime Daktarus po vieną. Dabar tuo ir užsiimame“, – „Balsas.lt savaitei“ kalbėjo reikšmingai prie legendinės kauniečių gaujos sutriuškinimo prisidėjęs šaltinis iš Policijos departamento.

Anksčiau niekada neteistas kaunietis G. L. Kazlauskas yra Daktarų boso, neseniai iki gyvos galvos nuteisto Henriko Daktaro pusbrolis. Tai jau antrasis kadaise Daktarų gaujai priskirtas asmuo, per pastaruosius dvejus metus sučiuptas Londone.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame pasaulio didmiestyje gyvenantys ir sėkmingai besidarbuojantys lietuviai ne kartą neoficialiai prisipažino, kad pastaraisiais metais juodus darbus vis dažniau renkasi ne ambicingai nusiteikęs jaunimas, o buvę gangsteriai iš garsiausių šalies kriminalinių susivienijimų.

REKLAMA

Nors Daktarų mohikanai birželio viduryje sulaukė Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio ir šiuo metu aktyviai rengiasi bylos peržiūrėjimui Lietuvos Apeliaciniame teisme, senoji vilijampoliečių brigada vis pasipildo naujais personažais.

G. L. Kazlauską Lietuvos teisėsaugininkai iš Anglijos į Kauną parvežė liepos 19 dieną. Pirmąsyk Vantinio paieška paskelbta 1997-ųjų liepos 18 dieną, tačiau 2009 metų balandį buvo nutraukta. Galiausiai jį sulaikyti pagal Europos arešto orderį Lietuvos generalinis prokuroras pareikalavo 2010 metų liepos 16-ąją.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbama, kad Anglijoje vyriškis pragyveno daugiau kaip 15 metų. Jį Metropolitano policijos sekliai sulaikė pernai vasario 6 dieną. Paaiškėjo, kad buvęs Daktarų veikėjas ilgą laiką slapstėsi su suklastotais asmens dokumentais. Verta prisiminti, kad tokios pat taktikos kiek anksčiau ėmėsi ir Bulgarijoje daugiau kaip pusmetį besislapstęs H. Daktaras, kuris buvo sulaikytas 2009-ųjų rugsėjį.

Kas nužudė Karabasą?

Šiuo metu G. L. Kazlauskas-Vantinis įkalintas Kauno tardymo izoliatoriuje. Jo atžvilgiu senas tyrimas buvo išskirtas, dabar byla perduota teismui. Kada prasidės teismas dėl šiam asmeniui inkriminuojamų itin sunkių nusikaltimų, kol kas nėra žinoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal neseniai pirmos instancijos teisme išnagrinėtą Daktarų bylos medžiagą, G. L. Kazlauskas buvo vienas iš tų septynių vyrų, kurie prisidėjo prie 1997-ųjų sausį žiauriai nužudyto gaujoje Karabaso pravardę turėjusio Roberto Borcherto egzekucijos.

Byloje rašoma, kad Karabasas buvo žiauriai mušamas ne tik Daktarų pamėgtame „Vilijos“ restorane, bet vėliau nuvežtas bei mirtinai nukankintas automobilių stovėjimo aikštelėje šalia Lampėdžių miško.

„Visi vaikinai mušė, kol jis prarado sąmonę. Paskui Luras (Alvydas Viktoras Laurinavičius, 2007 metais miręs Daktarų bosas, red. past.) keliems vaikinams liepė nešdintis, o aš, Virgelis, Sauliukas, Vantinis, Voras ir Bolka nutempėme Karabasą toliau nuo aikštelės upės link ir ten jį numetėme. Nuvilkęs Karabasą prie upės Vantinis pasakė, kad viską pabaigs ir pasiliko prie jo, o mes grįžome prie Luro mikroautobuso. Netrukus grįžo Vantinis ir pasakė, kad perpjovė Karabasui gerklę. Ar jis tikrai tai padarė, nemačiau. Bet mušdami Vantinis ir Voras rankose turėjo peilius“, – taip apie Karabaso žmogžudystę bylos tyrėjams pasakojo Ramūnas Stanionis, pravarde Morda.

REKLAMA

Kai kurių Daktarų veikėjų žodžiais, Karabasui gerklę perrėžė Voru vadintas Ilja Šimšilašvilis. Tačiau pastaruosius keletą metų apie jį Lietuvoje nieko nebegirdėti. Voro tėvas – vienas įtakingiausių Rusijos „įteisintųjų vagių“ veikėjų, todėl neatmetama, kad jis šiuo metu nerūpestingu gyvenimu mėgaujasi tėvo prieglaudoje.

Kreipėsi į žurnalistą

2011-ųjų vasarą Londone policijos pareigūnams įkliuvo ir trejus metus ieškotas Šampaniniu pravardžiuojamas Kęstutis Martuzevičius. Jam pateikti įtarimai dėl jau minėto Karabaso ir Alvydo Mučinsko, pravarde Mačalkos, nužudymų.

Šampaninis tebelaikomas Anglijos areštinėje. Kada jis bus parvežtas į Lietuvą, vis dar nėra aišku. Prieš dvejus metus šių eilučių autorius iš K. Martuzevičiaus interesus atstovaujančios Londono lietuvių advokatų kontoros darbuotojos Jolantos T. sulaukė pasiūlymo atvykti liudyti į Vestminsterio magistratų teismą, kuriame buvo rengiamasi svarstyti Šampaninio ekstradicijos klausimą.

REKLAMA

Buvo netgi prašoma parengti išsamų raportą apie Daktarų organizacijos įtaką Lietuvos valdžiai, teisėsaugos organams ir ekonomikai. Taip pat pažadėta padengti visas kelionės, nakvynės Londone išlaidas, tačiau artėjant žurnalisto vizito dienai mistiniai teisininkai pasipustė padus.

Ieškomas – tiktai vienas?

Dabar oficialiai ieškomas tik vienas anksčiau H. Daktaro vyrų grupuotei priskirtas ir paskutinėje gaujos byloje tarp kaltinamųjų minėtas asmuo – nuo praėjusių metų vasaros pabaigos mįslingai dingęs Arūnas Šimėnas, pravarde Kiška. Anksčiau uoliai Daktarų teismo posėdžius Klaipėdoje lankęs vyras ėmė ir paslaptingai pradingo.

Dauguma buvusių bendrų Kišką laiko tikru keistuoliu. Jo pomėgis bėgti ir slėptis nustebino net ir gerokai sunkesniais nusikaltimais apkaltintus buvusius bendrus. Jie nuo teismo proceso pradžios buvo suinteresuoti, kad teismų maratonas greičiau baigtųsi, būtų paskirtos nelaisvės bausmės, kurias galėtų atlikti ir netrukdomai sugrįžti į laisvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 metų kovo 15-ąją JAV, Čikagoje, Federalinių tyrimų biuro agentai, sulaukę rašto iš Lietuvos Kriminalinės policijos biuro, netrukus sulaikė A. Šimėną. Jis į Lietuvą parvežtas lygiai po dviejų mėnesių.

Kiška geranoriškai atskleidė visas jam žinomas aplinkybes, todėl tų pačių metų rugpjūčio pabaigoje jam ikiteisminis tyrimas Daktarų gaujos byloje nutrauktas dėl senaties, tačiau vėliau atnaujintas. Na, o dabar jam paskelbta paieška ir iškelta atskira baudžiamoji byla.

Sulaikytas su kokaino kroviniu

Pastarosiomis savaitėmis britų žiniasklaidoje nuskambėjo dar vieno Daktarų veterano vardas. Šį kartą – ne nuo teisėsaugos besislapstantis, o nuteistas už itin gryno kokaino prekybą, Gražuolio pravarde kadaise garsėjęs Saulius Pilipavičius.

REKLAMA

Britų teisėsaugininkai lietuvį stebėjo keletą mėnesių, nes buvo gavę žinių, jog šis priklauso tarptautinei narkotikų prekeivių gaujai. S. Pilipavičius sulaikytas šių metų balandžio 26-ąją. Tuomet vienoje Londono gatvių sankryžų, nešinas rožinės spalvos krepšiu, jis susitiko su dviem kvaišalų pirkėjais. Visi trys vyrai buvo sulaikyti, bet klientai po dienos buvo paleisti, o S. Pilipavičius teismo laukė suimtas.

Jo rožinės spalvos krepšyje rasta 986 g kokaino. Toks kiekis kvaišalų gatvėje vertas maždaug 200 tūkst. svarų (apie 800 tūkst. litų). Britų pareigūnai stebėjosi kokaino grynumu – net 84 proc. Paprastai, kol kokainas pasiekia vartotojus, jis būna skiedžiamas net kelis kartus, tad jo grynumas nukrenta iki 50, o kartais net iki 20 proc.

REKLAMA

S. Pilipavičius teisme prisipažino pardavęs narkotikus, už tai gavo šešerius metus nelaisvės. XX amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžioje jis garsėjo kaip profesionalus automobilių vagis ir kartu su Vidmantu Trinskiu, pravarde Trintukas, buvo savotiškais Daktarų vietininkais Kauno Senamiestyje.

TIK FAKTAI

Nors birželio mėnesį Klaipėdos apygardos teisme bausmės paskirtos visiems Daktarų grupuotės byloje kaltinamaisiais pripažintiems asmenims, tačiau dar ne visi jų pradėjo skaičiuoti laiką už grotų.

Vasaros pradžioje Marijampolės pataisos namuose bausmes pradėjo atlikti Virginijus Silvestravičius, Vaidas Vancevičius. Šiomis dienomis jų gretas papildys ir Guzu vadintas Vidmantas Gudzinskas bei Saulius Vaitukaitis, pravarde Sauliukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas laisvėje laiką leidžia tik vienas iš švelniausios bausmės sulaukusių Daktarų veteranų – Taisono ir Rimvio pravardėmis garsėjęs Rimvydas Žilinskas.

Lietuvos apeliacinis teismas lapkritį pradės nagrinėti Daktarų nusikaltimų bylą. Pirmasis teismo posėdis numatytas lapkričio 27 dieną. Kol kas teismas yra gavęs tik trijų nuteistųjų – H. Daktaro, Egidijaus Abariaus, pravarde Goga, kuriems paskirtos bausmės iki gyvos galvos, ir Džempiu vadinamo Rolando Zavecko, nuteisto 14,5 metų nelaisvės, skundus. Minėti trys asmenys niekada nepripažino savo kaltės ir kategoriškai atsisakė bendradarbiauti su teisėsauga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų