REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijoje beveik 20 milijonų žmonių gali vartoti vandenį, užkrėstą arsenu, rašo bbc.co.uk.

Tai atskleidė mokslininkų atlikta studija, kurios metu jie naudojo šalies geologijos informaciją, tirdami, kuriose vietovėse gali būti užkrėstų telkinių.

REKLAMA
REKLAMA

Arseno galima natūraliai rasti Žemės plutoje, tačiau, jei jis pasiekia požeminio vandens klodus, ilgalaikis tokio vandens vartojimas gali stipriai pakenkti sveikatai. Dažniausios ligos susijusios su arseno poveikiu yra odos, plaučių, šlapimo puslės ir inkstų vėžys.

REKLAMA

Iki šiol nustatyti dideliose šalyse esančius arseno kiekius buvo sudėtinga.

Manoma, kad Kinijoje yra virš 10 milijonų geriamo vandens šulinių, kuriuos būtina ištirti, ar jose nėra nuodingų medžiagų. Toks procesas gali užtrukti kelis dešimtmečius.

Šios studijos metu mokslininkai iš Šveicarijos ir Kinijos nagrinėjo geologinius šalies žemėlapius, kurių nemažai atsirado vos prieš kelis metus. Dabar yra svarbiausia ištirti geriamojo vandens šaltinius, esančius vietovėse, kuriose, kaip parodė geologiniai žemėlapiai, yra daugiausia nuodingų medžiagų koncentracija.

Mokslininkų gautais duomenimis, apie 19,6 milijonų žmonių Kinijoje rizikuoja vartodami arsenu užkrėstą geriamąjį vandenį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų