REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai, kas pavaizduota paveiksliuke – tai laikrodis. Jis yra labai tikslus. Toks tikslus, kad visi kiti laikrodžiai savo laiką sinchronizuoja būtent su juo, kadangi tai yra etalonas.

REKLAMA
REKLAMA

Ir kuo tikslesnis etalonas, tuo tikslesni gali būti mokslininkų tyrimai, tuo tiksliau bus galima siųsti kosminius palydovus į tolimiausius mūsų Visatos kampelius. Iki artimiausios galaktikos ar gyvybei tinkamos planetos atstumą galima išmatuoti centimetrų, o Visatos amžių – sekundžių tikslumu, o ne kaip dabar – plius minus šimtas milijonų metų.

REKLAMA

Iki šiol etalonu buvo laikrodis, kurio pagrindą sudarė cezio elektronų apsisukimo aplink branduolį dažnis. Visa tai daroma, pasitelkus du lazerių spindulius. Vienas „užspiečia“ atomą į gaudyklę, tuo tarpu kitas lazeris reaguoja į atomo perėjimą iš vienos energetinės būsenos į kitą.

Cezio pagrindu sukurto laikrodžio tikslumas paklaida sudaro pusę sekundės per 300 mln. metų. Tačiau naujajam laikrodžiui tokia paklaida yra nepriimtina. Nacionaliniame Standartų ir Technologijų institute sukurtas atominis laikrodis, kurio pagrindą sudaro cheminis elementas iterbis. Jo tikslumas dar didesnis – pusės sekundės paklaida galima jau per 31 mlrd. metų.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų