REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja, valstybinė maisto produktų inspektorė Audronė Mikalauskienė praneša, kad antradienį buvo gautas skubus pranešimas dėl išplatintų nesaugių ispaniškų melionų partijos.

REKLAMA
REKLAMA

Jau tą pačią dieną juos į Lietuvą įvežusios Šiauliuose įsikūrusios UAB ,,Citma“ sandėliuose buvo atliktas patikrinimas, tačiau ispaniškų geltonųjų melionų nerasta. Visas įvežtas kiekis jau buvo išplatintas rugpjūčio 7-9 dienomis. UAB „Citma“ įpareigota informuoti nesaugaus produkto pirkėjus ir nedelsiant surinkti iš rinkos parduotus melionus bei juos sunaikinti utilizavimo įmonėje.

REKLAMA

Pradėtas skubus tyrimas Informaciją, kad Lietuvos rinkoje galėjo būti išplatinti nesaugių ispaniškų melionų partija, pateikė Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema, todėl nedelsiant buvo pradėtas skubus tyrimas. Apie nesaugių melionų partiją pranešė Olandijos atsakinga institucija. Pateiktoje informacijoje teigiama, kad ispaniškuose geltonuosiuose melionuose nustatyta pesticido karbofurano liekanų koncentracija 3 kartus viršijo didžiausią leistiną kiekį.

REKLAMA
REKLAMA

Nesaugių melionų partija buvo išplatinta ne tik Olandijoje, tačiau dalis vaisių parduota įmonėms Lietuvoje, Austrijoje, Vokietijoje, Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Todėl Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nedelsiant pradėjo tyrimą, kurio metu nustatyta, kad į Lietuvą buvo įvežta 910 kilogramų ispaniškų geltonųjų melionų, o rinkoje juos išplatino Šiaulių bendrovė ,,Citma“. Tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse nurodyta nedelsiant surinkti iš rinkos nesaugius vaisius ir juos sunaikinti. Už nesaugių produktų pateikimą į Lietuvos rinką juos išplatinusiai bendrovei ,,Citma“ bus taikytos administracinio poveikio priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pažeidimų pasitaiko ir Lietuvoje Kasmet Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pagal teisės aktų reikalavimus vykdo augalinio maisto produktų taršos stebėseną, pesticidų, mikotoksinų, akrilamido ir furano liekanų, esančių augalinio maisto produktuose, valstybinę kontrolę. Pagrindinis tikslas – stebėti ir vertinti pesticidų, mikotoksinų, akrilamido, furano ir sunkiųjų metalų švino, kadmio liekanas augalinio maisto produktuose. Pagal šią programą tiriami vietiniai, įvežti ir importuoti augalinio maisto produktai.

Šiais metais numatyta atrinkti 612 augalinio maisto produktų mėginių dėl pesticidų, mikotoksinų, akrilamido, furano ir sunkiųjų metalų švino, kadmio. Per pirmą metų pusmetį atrinkti 307 augalinio maisto produktų mėginiai, 2 iš jų viršijo didžiausią leidžiamą koncentraciją. 2012 metais buvo atlikta 417 augalinio maisto produktų mėginių, iš kurių 5 neatitiko teisės aktų reikalavimų ir viršijo didžiausią leidžiamą koncentraciją: dukart atvežta arbata iš Rusijos ir Kinijos, braškės iš Lietuvos, žiediniai kopūstai iš Lenkijos ir granatai iš Turkijos.

Renkantis vaisius – atidi jų apžiūra Kad melionuose pesticido karbofurano liekanų koncentracija 3 kartus viršijo didžiausią leistiną kiekį, pasak A. Mikalauskienės, kaltas neatsakingas pesticidų naudojimas. „Jeigu nustatyta, kad viršyta didžiausia leidžiama koncentracija, toks produktas pripažįstamas nesaugiu. Tokių produktų nereikėtų vartoti nei juos nuplovus, nei nulupus ar kaip kitaip termiškai apdorojus“, - sako A. Mikalauskienė. Todėl renkantis vaisius ir daržoves, pasak A. Mikalauskienės, reikia atidžiai apžiūrėti. „Svarbu, kad jie būtų švieži, nepažeisti, nesugedę, švarūs, be ligų ir kenkėjų, nepažeistu minkštimu, be pašalinio kvapo ir skonio, pakankamai subrendę“, - sako A. Mikalauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų