REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Misija (ne)įmanoma: kaip atgauti savo butą?

Iš­nuo­mo­jo dviem, o įsi­kė­lė še­ši

Jurgita JUŠKEVIČIENĖ Į nepavydėtiną situaciją pateko šiaulietė, išvažiuodama į užsienį butą užleidusi nuomininkams. Nuomos mokesčio neėmė, sutarė, kad nuomininkai mokės tik už komunalines paslaugas. Šeima įsiskolino, bet išsikelti iš buto nesutinka – šeimą gina ir įstatymas, nes ji turi mažų vaikų.

Išnuomojo dviem, o įsikėlė šeši

Prieš porą metų, išvažiuodama gyventi į užsienį, šiaulietė Rasa savo butą nusprendė parduoti. Kadangi pirkėjo ilgai neatsirado, nutarė išnuomoti, kad bent komunalinių mokesčių nereikėtų mokėti. Atsirado ir nuomininkė. Sutarčių nesirašė, susitarė žodžiu, kad moteris bute gyventi galės tol, kol atsiras pirkėjas.

„Butą išnuomojome vienišai mamai su vienu vaiku. O po kurio laiko įsikraustė dar du vaikai, sugyventinis ir šuo“, – pasakojo Rasa.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi šiaulietė gyvena užsienyje, visus buto reikalus pavedė tvarkyti anytai. Pirmus metus šeima mokėjo mokesčius, tad priekaištų jiems neturėjo.

REKLAMA

Skola siekia 3000 litų

Iš užsienio atostogų parvažiavusi Rasa apsilankė komunalines paslaugas teikiančiose įmonėse ir sužinojo, kad skolos namo bendrijai bei už vandenį, dujas, elektrą, šildymą siekia beveik 3000 litų, ir jau antstoliams perduota šias skolas išieškoti iš buto savininkės.

Rasa sako apie tai nežinojusi, nes laiškai su įspėjimais ėjo nuomojamo buto adresu, o nuomininkai juos nuslėpę. Nenorėdama turėti problemų parduodant butą, skolas padengė iš savo kišenės.

Įstatymas nuomininkų pusėje

Moteris įspėjo nuomininkus, kad butas parduodamas ir jie turi išsikelti. Tačiau šeima išsikraustyti nesutiko, pareiškė, kad jų su trimis mažamečiais (šešerių, dešimties ir trylikos metų) vaikais šeimininkai neturi teisės iškraustyti. Pagrasino, jei bandysią mesti iš buto jėga, kreipsis į policiją. Net durų spyną pakeitė, kad šeimininkai negalėtų patekti į butą.

REKLAMA
REKLAMA

Rasa kreipėsi į teisininką, tačiau jis moteriai nieko paguodžiančio nepasakė. Vienintelis teisėtas kelias esą teismas.

Teismo procesas gali užtrukti, nuomininkams teismas dar gali skirti tam tikrą terminą išsikelti, žodžiu, tai gali užtrukti net trejetą metų, įspėjo teisininkas. Be to, kol vyks teismai, nuomininkai turi teisę gyventi bute.

Iš bedarbių, tik pašalpas gaunančių nuomininkų Rasa nesitiki susigrąžinti skolų. „Man nieko iš jų nereikia, noriu, kad tik išsikraustytų“, – sakė moteris.

Surado išeitį

Kai buvo rengiama publikacija, moteris ėmėsi veiksmų iškraustyti nuomininkus. Išviliojusi juos iš namų, pakeitė durų spyną ir taip užėmė savo butą. Sako, jautėsi labai kalta, bet nežinojo, ko griebtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už durų likę nuomininkai kreipėsi į policiją, apkaltino dar pinigų vagyste. Nei daiktų atsiimti neskubėjo, nei bute likusio šuns. Tik po porą dienų trukusių derybų pavyko susitarti, kad nuomininkai atvyks pasiimti savo turto.

„Nežinau, kuo baigsis ši istorija, bet negalėjau sėdėti ir laukti, kol jie teiksis išsikraustyti geruoju, ar kol vyks teismai. Užsienyje laukia darbas“, – sakė Rasa.

Butą moteris pardavė.

Teismuose bylų dėl iškeldinimo nėra daug

Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene Vytautas Jončas sako, kad per metus vienas teisėjas išnagrinėja nuo 5 iki 15 bylų dėl nuomininkų iškeldinimo. Dažniausiai dėl nemokių nuomininkų į teismą kreipiasi savivaldybės.

REKLAMA

Pasak V. Jončo, bylos, kurios susijusios su vaikų iškeldinimu, yra labai jautrios. Todėl pirmiausia vyksta parengiamieji posėdžiai, į kuriuos kviečiamos visos byloje dalyvaujančios šalys. Jos raginamos susitarti, įsiskolinusi šalis raginama susimokėti, bent dalimis. Dažnai tokios bylos baigiasi taikos sutartimi.

„Nuomoti patalpas be raštiškos sutarties įstatymai nedraudžia, bet jei įsiskolinęs nuomininkas pabėga, sunku teisme įrodyti, kokia suma buvo sutarta, už ką nuomininkas turėjo mokėti. Todėl tokios bylos iki teismų dažniausiai nenukeliauja. O ir surasti pabėgusius nuomininkus sunku, nes dažnai vienintelis kontaktas – mobiliojo numeris, kuris greitai būna pakeičiamas“, – sakė V. Jončas.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų