REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skausmą gydo adatomis

Iš pirmo žvilgsnio – paradoksas, nes juk adatomis žmonės buvo kankinami. Tačiau specialisto rankose tinkamai naudojamos adatos leidžia žmogui pamiršti skausmus ir normaliai gyventi.

Senas metodas

Stebuklas? Anaiptol. Adatomis – ir ne tik skausmą – kinai gydė jau prieš 5000 metų. Kinams tai buvo vienas iš būdų, padedančių atkurti žmogaus kūnu tekančios energijos pusiausvyrą „In“ ir „Jan“ bei sureguliuoti kūno funkcijas. Toks gydymo metodas vadinamas akupunktūra.

Tai vienas iš seniausių gydymo būdų, kuris per tūkstantmečius ne tiek daug ir pasikeitė. Na, adatos tais laikais buvo gaminamos iš akmens, kaulų ar bambuko, vėliau – net iš aukso, o dabar naudojamos plonytės įvairaus ilgio adatėlės iš nerūdijančio plieno. Aišku, dabar medikai, diagnozuodami ligą, naudojasi visais šiuolaikiniais diagnostikos metodais, tačiau adatas duria į tas pačias vietas, kur dūrė ir prieš 1000 metų.

„Ne visai taip, – paprieštaravo vienas garsiausių Lietuvos akupunktūros specialistų gydytojas Ilja Seldinas. – Mes, aišku, taikome ir tradicinę kiniškąją mediciną, bedame adatėles ir į klasikinius taškus, tačiau turime ir savus taškus, kurių kinų gydytojai net nežinojo. Tradicinė kiniškoji akupunktūra daugiau taikyta kraujotakos, vidaus ligoms gydyti, o dabar mes specializavomės skausmo gydymui. Ir geriausią efektą pasiekiame tada, kai ligonį gydome kompleksiškai. Dirbdamas Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), sužinojau, kad ligoniui galima daug greičiau padėti, kai į skausmingus taškus po oda arba į raumenis, pagal specialias skausmo linijas, įvedami medikamentiniai tirpalai.To kiniečiai tai tikrai nedarė.“

REKLAMA
REKLAMA

Skeptikų mažėja

Gydytojui I. Seldinui pritaria ir Kauno Šilainių poliklinikos Reabilitacijos skyriaus vedėja Ieva Bartaševičiūtė. Gydytoja reabilitologė jau ne kartą turėjo galimybę praktiškai įvertinti, kaip sveiksta žmogus, kai reabilitacijai po sunkių ligų jam skiriamas vien masažas ar kuri nors kita procedūra, ir kaip gerėja savijauta, kai kartu panaudojama dar ir akupunktūra. „Tik bėda, kad dar ne visi gydytojai žino, kada galima taikyti gydymą adatomis, – sakė I. Bartaševičiūtė. – Besipriešinančių akupunktūros skyrimui medikų nėra, nes visi žino Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, tačiau daugelis mano, kad adatos gali padėti tik sergant artritais, esant skausmui, o iš tikrųjų ligų sąrašas daug didesnis.“

REKLAMA

Tiek I. Seldinas, tiek I. Bartaševičiūtė teigia, kad efektyviausia adatomis gydyti skausmo sindromą, kurį sukelia sąnarių ir stuburo ligos. Tai osteoporozė, stuburo išvaržos, taip pat galvos migreniniai skausmai, nugaros, pečių, kelių lėtiniai skausmai, smegenų kraujotakos sutrikimai.

Vienas iš I. Seldino norų ir ateities planų ir yra pasiekti, kad apie akupunktūrą kuo daugiau sužinotų ne tiek ligoniai, kiek gydytojai reabilitologai. Kartu su I. Bartaševičiūte jis yra parengęs 150 valandų mokomąją programą, kurią tikisi įregistruoti Švietimo ir mokslo ministerijoje, o po to apmokyti reabilitologus, kad jie patys galėtų gydyti adatomis. Tada jų darbas bus efektyvesnis, o ligoniams nuo to bus tik geriau.

REKLAMA
REKLAMA

Norinčiųjų netrūksta

Šiuo metu I. Seldinas ligonius adatomis gydo Kaune, Panevėžyje, Klaipėdoje, kartais dar nuvažiuoja į Liepoją Latvijoje. O daugiau nebespėja, nors norinčiųjų taip gydytis netrūksta. Tad jei gydytojui pavyktų įgyvendinti savo svajonę, akupunktūros kabinetų atsirastų visuose didesniuose miestuose, kad kiekvienas žmogus, reikalui esant, galėtų nebrangiai gauti pagalbą.

Beje, ligonių kasos už gydymą adatomis nemoka, tad šią paslaugą kiekvienas turi nusipirkti. O štai JAV, kur keletą metų dirbo I. Seldinas, už tokį gydymą sumoka medicininis draudimas. Tačiau, kaip sakė gydytojas, ten dirbti jam nebuvo pyragai. Ligonių netrūko, atlyginimas JAV gydytojui – dešimt, o gal ir dar daugiau kartų didesnis nei Lietuvoje, tačiau ne viską apsprendžia pinigai. „Lietuvoje aš turiu daug daugiau galimybių realizuoti save kaip specialistas, – sakė I. Seldinas. – Amerikoje medicina yra verslas. Dažnai gydytojai stengiasi kuo daugiau prirašyti ir kuo mažiau padaryti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Refleksas“ išsilaikė

Tad, atsiradus progai, gydytojas, beje, vienas iš akupunktūros pradininkų Lietuvoje, grįžo į šalį, kur subrendo kaip specialistas. Jaunesnioji skaitytojų karta nežino, kaip sunkiai sovietmečiu akupunktūra skynėsi kelią. Nors PSO jau 1970-aisiais pripažino gydymą adatomis, tačiau sovietų medikai tokius praktikus laikė šarlatanais. Teigta, kad akupunktūra neturi jokio poveikio. Todėl entuziastai, kurie bandė gydyti adatomis, tai darė vos ne paslapčia.

I. Seldinas į Lietuvą atvyko iš Sovietsko (Rusija), kuriame dirbo po internatūros Kaliningrado miesto ligoninėje. Adatomis susidomėjo po to, kai dar jaunystėje iškrito iš medžio, o teta, akupunktūros mokiusis Kinijoje, per 3 dienas adatomis jį išgydė. Ir dar padovanojo knygą apie akupunktūrą.

REKLAMA

Mokydamasis tuomečio Leningrado medicinos institute, I. Seldinas savarankiškai mokėsi ir gydyti adatomis. Po to dar baigė kursus Maskvoje.

Sovietske gydytojas savo mokslus bandė pritaikyti praktiškai, tačiau tokiu mediku tuoj susidomėjo milicija, todėl teko sprukti į Lietuvą.

Čia jau buvo kiek lengviau, nes Lietuvoje tuo metu vienas po kito steigėsi įvairūs kooperatyvai. Jurbarke gydytojas susirado rėmėjų statybos organizacijoje, kuri įsteigė „Reflekso“ kooperatyvą – jame ir buvo gydoma adatomis. Darbas I. Seldinui sekėsi, „Refleksas“ išsilaikė, o žinios apie stebuklingus išgijimus nuo adatų sklido po visą Lietuvą.

30 terapijos seansų

Ir tai nebuvo tik gandai. Šių eilučių autorius, prieš tai 3 kartus pabeldęs į stalą, gali papasakoti ir savo istoriją.

REKLAMA

Kadaise teko gydytis ir Kauno klinikose, ir ne viename profilaktoriume, tačiau koją ir stuburą skaudėjo taip, kad vaikščioti jau negalėjau. Buvau pasiųstas į medicininę darbingumo ekspertizės komisiją, kuri paskyrė antrąją invalidumo grupę.

Kai sužinojau apie „Refleksą“, nusprendžiau išbandyti šį gydymo būdą, nes prarasti jau neturėjau ką. Draugai ant rankų nunešė mane į automobilį, o po to – ir į gydytojo kabinetą.

Turbūt sunku patikėti, bet jau po trečios dienos draugų pagalbos man nebereikėjo – į I. Seldino kabinetą įžengiau savomis kojomis. O grįžęs pats užlipau ir į penktą aukštą. Taigi 30 adatų terapijos seansų išgelbėjo mane nuo chirurginės operacijos ir grąžino darbingumą. Nuo to laiko – jau 25 metai – neturiu jokių minėtų problemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veikla išplitusi

Kaip visada, jeigu žmogui sekasi, tai tuoj pat atsiranda ir pavyduolių. Tad tuomet virš kooperatyvo „Refleksas“ ėmė kauptis labai juodi debesys. Tuometis Jurbarko prokuroras viešai pagrasino uždaryti „šitą bagadelnę“, o Sveikatos apsaugos ministerijoje atsirado specialistų, kurie irgi viešai rėkė, esą „iš Rusijos atvažiavęs žydas adatomis išnaikins lietuvių tautą!“

Tačiau laikai jau buvo nebe tie. Kooperatyvas egzistavo tiek, kiek jam buvo lemta, o jame darbui parengti refleksoterapeutai pasklido ne tik po Lietuvą. Pats I. Seldinas kurį laiką dar dirbo Panevėžyje, po to įsteigė kelias refleksoterapijos klinikas Lenkijoje, 10 metų dirbo netradicinės medicinos daktaru Niujorke.

REKLAMA

Kai kartą I. Seldinas, iš JAV atvykęs pas draugus į Klaipėdą, pamatė, kad Lietuvoje žmonės jo neužmiršo, nes pas jį atėjo 60 pacientų, nusprendė grįžti čia.

Šiandien prie gydytojo kabinetų eilių lyg ir nebūna, nes ligoniai ateina jiems paskirtu laiku. Tačiau pacientų netrūksta.

Ar būna stebuklingų išgijimų? To dabar gydytojas ir nesiekia. Ir gydo jis ne taip, kaip jaunystėje – visus iš eilės, kurie kreipėsi. Gydo tik tuos, kuriems adatos tikrai padės.

Tik faktai

PSO sudarytas sąrašas ligų, kurių gydymui rekomenduojama akupunktūra:

stuburo ir sąnarių ligos (osteochondrozė su įvairiomis jos išraiškomis – galvos, kaklo ir nugaros skausmais, galvos svaigimu, rankų tirpimu; sąnarių uždegimai, osteoartrozė, reumatoidinis poliartritas);

REKLAMA

nervų ligos (neurozės, nemiga, vegetodistonija, migrena, radikulitai ir kt.);

virškinimo sistemos ligos (skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, gastritas ir kt.);

kvėpavimo sistemos ir LOR ligos (lėtiniai ir užsitęsę bronchitai, alerginė sloga ir kt.);

širdies ir kraujagyslių ligos (venų uždegimai, žemas kraujo spaudimas, kojų šalimas ir kt.);

endokrininės ligos (skydliaukės susirgimai ir kt.);

urogenitalinės sistemos ligos ( impotencija, šlapimo pūslės uždegimai, vaikų naktinis šlapinimasis ir kt.);

odos ligos (alerginės odos ligos, psoriazė ir kt.).

Žilvinas VIZGIRDA  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų