REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai žmonės išgirsta žodžių junginį „keista liga“, jie dažnai pagalvoja apie albinizmą ar dramblialigę. Tačiau ligų pasaulis yra labai didelis ir įvairus – Listverse.com pateikia 10 tokių ligų, apie kurias informacijos nėra daug.

REKLAMA
REKLAMA

10. Kūnų akmenėjimas

Medicinoje lotynišku pavadinimu žinomas kaip „fibrodysplasia ossificans progressiva“, kūnų akmenėjimas yra vienas rečiausių genetinių sutrikimų. Kaip galima spėti iš pavadinimo, turint šį sutrikimą kaulinis audinys ima augti ten, kur turėtų būti raumenys, sausgyslės ir kiti jungiamieji audiniai bei taip riboja individo judėjimą. Sergančiam asmeniui gali užaugti net ir antras skeletas – jis pamažu virsta gyva statula. Kadangi širdis ir kiti organai yra iš visiškai kitokio audinio, liga jų nepaveikia.

REKLAMA

Pasaulyje žinoma apytiksliai 800 šios ligos atvejų. Kol kas nėra atrasta jokių vaistų, kurie padėtų šią ligą išgydyti ar bent pristabdyti – sergančiajam rekomenduojami tik nuskausminamieji. Taip pat neaišku, kas ją sukelia – liga gali pasireikšti be priežasčių arba po kokios nors fizinės traumos.

9. Progresuojanti lipodistrofija

Lipodistrofija, kartais vadinama atvirkštiniu Benjamino Buttono sindromu, ligonius labai greitai sendina. Penkiolikmnetė Zara Hartshorn buvo palaikyta savo šešiolikmetės sesers mama. Kaip? Sergant šia liga (paveldima per genų mutaciją, gaunama vartojant kokius nors vaistus, dėl autoimuninių mechanizmų ar kitų neidentifikuotų procesų) organizmas pradeda prarasti riebalinį audinį, esanti po oda. Dažniausiai riebalinis audinys pranyksta veide, kakle, galūnėse ir liemens srityje. Dėl to atsiranda odos idubimų, raukšlių.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar pasaulyje žinoma apie 20 tokių atvejų. Dažniausiai šia liga serga moterys. Iki dabar, neskaitant tokių priemonių kaip insulinas, veido odos tempimas, kolageno injekcijos, nėra žinoma jokių vaistų šiai ligai gydyti.

8. Geografinis liežuvis

Apytiksliai nuo 2 iki 3 procentų žmonių ant liežuvio turi žemėlapius primenančias formas. Šiuo atveju kai kurios liežuvio dalys neturi papillae arba mažyčių ataugų ant liežuvio.

Ši liga nepavojinga ir beveik neturi jokių simptomų. Labai mažai žmonių praneša jaučiantys diskomfortą arba padidėjusį jautrumą aštriam maistui. Šios ligos priežastis kol kas nežinoma. Keletas tyrimų pateikia prieštaringą informaciją apie tai, kaip „geografinis liežuvis“ siejasi su kitomis ligomis, pavyzdžiui, diabetu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Gastroschisis

Šio apsigimimo atveju kūdikio organas/ai vystosi išorėje – tai pilvo sienos defektas.

Vien JAV šio apsigimimo tikimybė yr a 3,73 atvejų 10 tūkst. gimimų. Ši rizika kur kas didesnė jaunoms gimdyvėms. Anksčiau įšgyvendavo tik apie 50 procentų su Gastroschisis gimusių kūdikių, o dabar pavyksta išgelbėti jau 85-95 procentus į pasaulį atėjusių su šiuo apsigimimu atėjusių mažųjų.

6. Xeroderma Pigmentosum

Tai genetinis odos sutrikimas, kuomet asmuo yra labai jautrus ultravioletinei šviesai. Šios ligos simptomai paprastai pasireiškia ankstyvoje vaikystėje – vaikui saulėje praleidus vos kelias minutes atsiranda didžiuliai nudegimai. Strazdanos ant veido, odos sausėjimas ir jos spalvos kitimas taip pat įspėja apie šį sutrikimą.

REKLAMA

Svarbu pažymėti, kad šį odos sutrikimą turintiems asmenims yra didelė rizika susirgti odos vėžiu. Be tinkamos priežiūros iki 10 metų beveik penkiasdešimt procentų vaikų, turinčių šį sutrikimą, suserga odos vėžiu. Sergantiems akyse dažnai atsiranda kraujosrūvos, prastėja matymas, nuo tiesioginių saulės spindulių iš karto jaučiamas sudirgimas.

Laukite tęsinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų