REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologai teigia, kad teisinga buvo diplomatų privačių pokalbių paviešinimą vertinti kaip provokaciją, tačiau sako, jog ambasadorių atšaukimas gali paskatinti jas tęsti.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) direktorius Ramūnas Vilpišauskas teigia, kad penktadienį užsienio reikalų ministro Lino Linekvičiaus pateiktas siūlymas atšaukti iš pareigų Lietuvos ambasadorių Vengrijoje Renatą Jušką ir ambasadorių Azerbaidžane Artūrą Žurauską yra kompromisinis.

REKLAMA

"Kalbant apie šiandien pateiktą užsienio reikalų ministro siūlymą, man jis atrodo kaip tam tikras kompromisas, bet vis tiek jo pagrindimo aš nematau. Galbūt jis viešai nėra pristatytas ir yra priežasčių, kurių mes nežinome. Iš to, kas žinoma viešai, mano nuomone, toks sprendimas gali būti vertinamas kaip paskata ateityje tęsti tokio pobūdžio provokacijas", - BNS penktadienį sakė R.Vilpišauskas.

Jo teigimu, anksčiau pateikta Lietuvos vadovų "diagnozė", jog tai yra provokacija, yra teisinga, bet reakcija į šią provokaciją perdėta. Jam taip pat atrodo, kad pokalbiai buvo sumontuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas politologas, TSPMI dėstytojas Tomas Janeliūnas mano, kad Lietuvos vadovų reakcija į paviešintus pokalbius problemą tik padidino.

"Sakyčiau, mūsų pačių aukščiausių vadovų reakcija buvo ne visai tiksli ir netgi šiek tiek padidino tą pradinę problemą, kuri greičiausiai, bent jau daugelis iš tikrųjų mano, buvo sukurta Lietuvai priešiškų jėgų", - dėstė politologas T.Janeliūnas.

Jis savo ruožtu taip pat aiškina, kad šis skandalas nemažai žalos pridarė tiek Lietuvos įvaizdžiui, tiek diplomatinei tarnybai.

"Mano įsivaizdavimu, net jeigu buvo suprasta, kad ambasadorius reikėtų pakeisti, kad jie iš tikrųjų yra netekę valstybės vadovų pasitikėjimo, tai buvo galima padaryti kiek įmanoma labiau atsiribojus nuo to pradinio provokacijos taško, tai yra, galbūt atšaukti juos vėliau, nurimus tai pradinei istorijai, bet jokiu būdu neparodyti, kad būtent provokacija pasiekė savo tikslą ir kaip tik dėl paskelbtų pokalbių yra atšaukiami ambasadoriai", - sakė T.Janeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Seimo Užsienio reikalų komitetui pateikė siūlymą atšaukti minėtus du ambasadorius iš pareigų. Pasak L.Linekvičiaus, jie prarado valstybės vadovų pasitikėjimą ir nebegali eiti pareigų, tačiau diplomatinėje tarnyboje turėtų likti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų