REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aktyvūs ir žingeidūs studentai studijų bei praktinės veiklos neapleidžia ir vasarą. Vilniuje susirinkę 41 studentas ir 12 dėstytojų iš Suomijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos bei Lietuvos universitetų kuria elektroninėmis technologijomis valdomus žmogaus judesio registravimo jutiklius, kurie pagelbės reabilitacijos ir fizioterapijos srityse.

REKLAMA
REKLAMA

Trijų savaičių kūrybiniai kursai – „Erasmus“ intensyvios studijų programos projekto „Aktyvūs žaidimai“ (angl. active games) dalis. Jie vyksta Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Elektronikos fakultete. Lietuvą atstovauja 11 šio fakulteto studentų ir 4 darbuotojai. Studentų kuriami jutikliai registruoja žmogaus judesius, juos elektroniškai apdoroja ir siunčia į kompiuteryje veikiančią programą. Buityje technologija gali būti pritaikoma neįgaliesiems, kurie vos piršto ar kitos kūno dalies pajudinimu gautų reikiamą pagalbą.

REKLAMA

„Vienas Europos Sąjungos tikslų yra rūpintis žmonių su negalia ir išėjusiųjų į pensiją gyvenimo kokybe. Kuriami jutikliai palengvina bendravimą su kompiuterinėmis sistemomis, skirtomis patarnauti tokiems žmonėms“, – sakė VGTU Elektronikos fakulteto Elektroninių sistemų katedros profesorius Andrius Ušinskas.

Kad studentams būtų įdomiau projektuoti bei bandyti įvairias inžinerines bei elektronines sistemas, mokymosi procese panaudojami ir kompiuteriniai žaidimai – judesių registravimo jutikliais valdomi judrių žaidimų personažai. Iš to ir kilo projekto pavadinimas „Aktyvūs žaidimai“.

REKLAMA
REKLAMA

Projektu siekiama ne tik skatinti elektronikos krypties studentų kūrybiškumą ir pritaikyti jį visuomenei aktualių problemų sprendimų ieškojimui, bet ir ugdomi bendradarbiavimo bei darbo daugiakultūrinėje komandoje gebėjimai. „Tam, kad pasiektų tikslą – sukurtų žmogumi valdomo įrenginio sąsają (angl. human-machine interface) – studentai pirmiausia turi tarpusavyje susikalbėti, suprasti ir priimti svetimas kultūras“, – komentavo A. Ušinskas.

„Erasmus“ intensyvi studijų programa vykdoma 2013–2015 metais. Ją koordinuoja Helsinkio Metropolijos technikos mokykla. Projekto partneriai – Koventro universitetas, Frankfurto technikos universitetas ir VGTU.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VGTU šią vasarą vyko dar dvi tarptautinės mokyklos: Baltijos šalių mokykla „Basoti“ – joje dalyvavo informacinių technologijų studentai, bei jungtinė VGTU ir Kalifornijos politechnikos instituto mokykla, skirta geodezijos ir statybos inžinerijos studentams.

VGTU – vienintelis technikos universitetas Baltijos šalyse, patekęs į „QS pasaulio universitetų 2012–2013 m. reitingą“. Tai viena didžiausių aukštųjų mokyklų Lietuvoje, siekianti tapti technikos ir inžinerijos mokymo bei tyrimų lydere Baltijos šalyse. Pagal tarptautinio išorinio audito „QS Stars“ standartus VGTU trijose srityse – studijų, infrastruktūros ir inovacijų – skirti aukščiausi, penkių žvaigždučių, įvertinimai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų