REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno rajonas yra viena jauniausių Lietuvos savivaldybių. Tai patvirtina ir kasmet didėjantis pirmaklasių skaičius mokyklose. Šiemet jų tikimasi sulaukti daugiau kaip 800.  

REKLAMA
REKLAMA

Kuriasi jaunos šeimos

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojos ugdymui Nijolės Benikienės pateikti duomenys rodo, kad 2011 m. rajone mokėsi 706, pernai - 780 pirmaklasių. Naujausiais duomenimis šiemet mokyklų slenkstį turėtų peržengti 799 pirmaklasiai, tačiau pedagogai tikisi, kad rugsėjį jų bus dar daugiau. Pilniausios pirmosios klasės bus seniūnijose, kuriose statomi naujų namų kvartalai ir atsikelia gyventi jaunos šeimos. N. Benikienė pastebėjo, kad pirmaklasių pagausėjimas didžiausias Mastaičiuose, Ringauduose, Karmėlavoje ir kitose arčiau Kauno esančiose gyvenvietėse. Deja, vyresniųjų klasių moksleivių skaičius turi tendenciją mažėti. Mokyklų vadovai turi ir kitų rūpesčių. Mero Valerijaus Makūno nuomone, problemos užkoduotos švietimo sistemos pertvarkoje, priimtuose įstatymuose. Tai ir mokinio krepšelio finansavimo metodika, ir pavėžėjimo tvarka. Ypač aktualu, kad būtų leista išlaikyti kaimiškas mokyklas – akredituotis į gimnazijas paprastesnėmis sąlygomis, turint po vieną 11–12 klasių mokinių komplektą.

REKLAMA

Baigiami atnaujinimo darbai  

Po vasaros duris atvers atnaujintos Garliavos ir Babtų švietimo įstaigos. Dideli darbai atlikti pagal Europos Sąjungos šilumos taupymo programą, kurioje Kauno rajono savivaldybė dalyvauja nuo 2008 metų. Jau baigiamas atnaujinti Garliavos Adomo Mitkaus vidurinės mokyklos pagrindinis korpusas ir stogas. Taip pat apšiltintas Jonučių vidurinės mokyklos stogas bei korpusas, kuriame įrengta valgykla, sporto ir aktų salės. Statybininkai visą vasarą darbavosi Garliavos lopšelyje darželyje „Eglutė“: atnaujino stogą, apšiltino sienas, o dabar rekonstruoja vidaus patalpas. Pertvarkytas ir Babtų mokyklos darželio pastatas. Švietimo įstaigose statybininkai gali darbuotis tik per mokinių atostogas, todėl renovacijos darbai tęsis kitų metų vasarą. Jau parengti techniniai projektai. Nuo dalyvavimo Šilumos taupymo programoje pradžios visiškai renovuoti Šlienavos pagrindinės mokyklos ir Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos pastatai, prie Ringaudų pradinės mokyklos pristatytas priestatas, atnaujinta Liučiūnų pradinė mokykla, Noreikiškių lopšelis-darželis „Ąžuolėlis“, atlikti kiti darbai.  

REKLAMA
REKLAMA

Kūrenti biokurą - pigiau

Kauno rajono mokyklos pamažu pereina prie taupesnio ir ekologiškesnio šildymo biokuru. Per vasarą biokuro katilai įrengti penkių mokyklų katilinėse. Aplinkos skyriaus vedėjas Egidijus Katilius informavo, kad Vilkijos gimnazija, Liučiūnų, Viršužiglio, Kulautuvos ir Ilgakiemio ugdymo įstaigos naują šildymo sezoną jau kūrens vietinį iškastinį kurą iš Ežerėlio durpyno. Kauno rajono švietimo įstaigų katilines eksploatuojančios bendrovės „Roalsa“ direktoriaus Sauliaus Bartašiūno teigimu, įmonė užsitikrino stabilų kuro durpių tiekimą, todėl įdiegus biokuro katilines šilumos kaina sumažės iki 20 proc. Į penkių mokyklų katilinių kuro rūšies pakeitimą įmonė investavo beveik milijoną litų. Klasėse – modernios technologijos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konkuruojant su miesto švietimo įstaigomis nepakanka vien gražių mokyklų, todėl didelis dėmesys skiriamas ugdymo proceso kokybei, modernioms mokymo priemonėms. Nors kai kuriose mokyklose vis dar trūksta kompiuterių ir programinės įrangos, situaciją pastebimai pagerino dalyvavimas trijuose Mokyklų tobulinimo programos projektuose. 18-oje rajono mokyklų buvo atnaujintos gamtos, menų bei technologijų priemonės. Išnaudojamos visos galimybės – mokyklų bendruomenės ieško rėmėjų, prisideda tėvai, daug ką įsigyti pavyksta už pervedamus 2 proc. pajamų mokesčio. Apie būtinybę nuolat tobulėti kalbėjo ir naujiems mokslo metams besirengiančios Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos direktorius Vidmantas Vitkauskas. Vedžiodamas Savivaldybės atstovus po dar dažais kvepiančias klases, rodė naujus kompiuterius, projektorius, interaktyvias lentas. 2013–2014 m. mokyklos žada diegti ir ugdymo turinio naujoves.

Akademijos Ugnės Karvelis gimnazija į vidurinio ugdymo programą, kaip pasirenkamą dalyką, įves aplinkotyrą. Babtų gimnazija praplės pasirenkamųjų dalykų spektrą gabiems ir mokymosi sunkumų turintiems mokiniams. Vilkijos gimnazija kurs asmeninės pažangos stebėjimo ir fiksavimo, rezultatų analizavimo ir panaudojimo sistemą. Lapių pagrindinė anglų kalbos 5-oje klasėje mokys pagal naują interaktyvų vadovėlį. Pokyčiai laukia ir kitų mokyklų moksleivių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų